Gerwyn Price wint PC27, Ratajski verliest na 13 wedstrijden weer eens

Vrijdag 4 oktober werd de 27e Players championship in Dublin gegooid. Er deden 17 Nederlanders mee in Ierland. Beste Nederlanders waren Noppert, Wattimena en Van der Voort die allen in de achtste finale verloren.  Toernooiwinnaar werd de Welshman Gerwyn Price die in een merkwaardige finale de Pool Krzysztof Ratajski in een beslissende leg versloeg.

Route naar de finale
Ratajski liep eenvoudig de eerste drie rondes door door van Hudson 6-2, Thorton (6-2) en Ronny Hybrechts (6-3) te winnen. Bij de laatste 16 werd Rob Cross verslagen door na een 3-5 achterstand en een gemiste matchdart van Cross in de beslissende leg toe te slaan. In de kwartfinale won Ratajski van Owen met 6-3 waarop de Pool in de halve finale af rekenden met Suljovic (7-3).
Gerwyn Price kwam met enig fortuin in de finale. Hij won de eerste twee rondes eenvoudig van Gray (6-1) en Kanik (6-1) om vervolgens door het oog van de naald te kruipen door in de beslissende leg van Whitlock te winnen waarbij de Australiër een volle beurt kreeg voor de overwinning maar deze drie pijlen niet wist te benutten. Vervolgens was Wattimena met 6-4 het slachtoffer van de Welshman. In de kwartfinale won Price van Reyes met 6-4 en in de halve finale won Price moeizaam van de verassing van het toernooi Ryan Joyce (7-6).

Finale
Ratajski mocht de finale beginnen. De Pool, die in 6 finales bij de PDC nog nimmer had verloren,  pakte de eerste leg na 6 gemiste dubbels in 21 darts.  Price behield zijn leg in 15 darts voor de 1-1. Price brak in de derde leg de Pool met een knappe 132 finish (Bull/T14/tops) in 12 darts. Price miste vier pijlen op een dubbel maar mocht terug komen en liep uit tot 3-1. De vijfde leg was wederom voor de “Iceman” in 15 darts waarop de stand 4-1 werd.  Ratajski miste vervolgens vijf darts op een dubbel waardoor Price enigszins gelukkig door kon stomen naar 5-1. Met een 82 finish en in 12 darts brak Price Ratajski en nam zo de waarschijnlijk definitieve voorsprong. In de achtste leg liet Ratajski zien het nog niet op te geven door 170 uit te gooien en zo in 12 darts Price te breken en terug te komen tot 2-6.  Ratjaski wist de achterstand te verkleinen tot 3-6 door in 15 darts zijn eigen leg te behouden. Price liet vervolgens drie darts liggen voor de tiende leg waarop Ratajski in 14 darts wederom de Welsman brak en de achterstand tot twee legs wist te verkleinen. Toen Ratajski ook nog de elfde leg pakte in 14 darts was de spanning volledig terug met nog maar 1 leg verschil (5-6). De Pool is helemaal los als hij Price wederom wist te breken in 15 darts en zo vijf legs achter elkaar won en de stand weer in evenwicht was met 6-6. In 16 darts kwam de Pool, die al 13 wedstrijden achter elkaar omgeslagen was, voor het eerst na de eerste leg weer op voorsprong (7-6). Met een 121 finish in 12 darts kwam Price weer langszij om zo naar de laatste en beslissende leg te gaan. Ratasjki mocht de laatste leg beginnen,  hij kreeg 1 dart voor de wedstrijd die hij miste waarop Price 74 uit gooide om zo zijn vijfde Players championship in zijn carrière te winnen

Gemiddeldes/dubbelpercentages;
Ratajski 95,5 / 31,8%
Price  99,3 / 40,0%

Nederlanders
De start van de Nederlanders was niet best. In de eerste ronde vlogen direct M. van Duivenbode, Kist, Nentjes, Klaasen, Van de Pas, Dekker, Van Peer, Robbe, Zonneveld, Van der Meer en Kuivenhoven er uit. D. van Duivenbode en Meulenkamp vonden hun Waterloo in de tweede ronde. Bij de laatste 32 verloor De Zwaan van Wattimena in een goede partij waarbij beide spelers boven de 100 gemiddeld gooiden. Bij de laatste 16 viel het doek voor de laatste drie Nederlanders Noppert, Wattimena en Van der Voort waarbij opvallend was dat een sterk gooiende Van der Voort tegen Suljovic bij een 5-3 voorsprong twee legs achter elkaar matchdarts kreeg.

Verassingen
Gary Anderson en Players championship waren de laatste tijd al nauwelijks een goede combinatie en ook in Dublin vloog de Schot er in de eerste ronde uit. Dit maal tegen de in vorm zijn Aspinall die 106.1 gooide en voor de wedstrijd op dubbel 12 nog een 9 darter miste. Eveneens gingen Dave Chisnall (vs Steve West) en Ian White (vs nummer 99 van de wereld Scot Baker) er in de eerste ronde uit. James Wade (vs McGeeney), Adrian Lewis (vs Justicia) en Glen Durrant (vs Reyes) konden na hun tweede partij hun biezen pakken.

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)