Karel Sedlacek

Heta eenvoudig langs Lewis, Sedlacek verslaat Smith

Het werd een pijnlijke middag voor tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis, hij was kansloos tegen Damon Heta. Daarnaast maakte Karel Sedlacek indruk door zijn eerste PDC WK-wedstrijd te winnen.

Madars Razma vs Prakash Jiwa

De middagsessie werd begonnen met Madars Razma en de 52-jarige debuterende Prakash Jiwa. Razma begon de wedstrijd, maar leverde meteen zijn eigen leg in. De Let miste drie pijlen op de dubbel, waardoor Jiwa met een 54-finish meteen brak. De break werd een leg later verzilverd met een 98-finish voor een 2-0 voorsprong. In de derde leg kwam Razma ook op het scorebord door dubbel 4 te gooien. Een leg later kreeg Jiwa 5 pijlen op de dubbel om de set naar zich toe te trekken, maar miste. Razma brak terug via dubbel 6 en hield vervolgens in 17 darts zijn eigen leg waardoor hij toch de eerste set pakte. In de tweede set begon Jiwa opnieuw erg sterk, met twee 16-darters kwam hij weer 2-0 voor. Wederom liet hij Razma terug in de set komen, met een 90-finish brak hij terug waarna hij in 16 darts op 2-2 kwam. In de vijfde leg was het Razma die als eerste matchdarts kreeg, maar miste dit keer. Jiwa bleef koel en kwam met een knappe 78-finish verdiend op 1-1 in sets.

In de vierde set werd er vier keer gebroken. Jiwa kwam 1-0 en 2-1 voor, maar moest de set toch aan ‘Razmatazz’ geven. In de vierde leg miste de Indiër een 117-finish op tops voor de set, waarna Razma in 13 darts terug brak naar 2-2. In de beslissende leg produceerde Razma een 12-darter door 95 uit te gooien en kwam zo op een 2-1 voorsprong in sets. In de derde set had Jiwa de hoop opgegeven en kwam niet meer in de buurt van zijn tegenstander. Met legs in 13,15 en 17 darts verzekerde Razma zich van een moeizame 3-1 (3-2,2-3,3-2,3-0) overwinning in sets op Jiwa.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Madars Razma: 89,30 / 39,3%
Prakash Jiwa: 86,19 / 35%

Karel Sedlacek vs Raymond Smith

In de tweede partij van de middag misschien wel dé wedstrijd van de eerste ronde, Karel Sedlacek tegen Raymond Smith. Sedlacek begon de wedstrijd ijzersterk, met een 13-darter brak hij Smith gelijk in de eerste leg. Deze break werd een leg later meteen ongedaan gemaakt door Smith, met een 64-finish brak hij terug en kwam via dubbel 12 op een 2-1 voorsprong. Sedlacek kwam met een antwoord en zorgde met de tweede 13-darter voor een vijfde en beslissende leg. Beide heren misten één setdart op de bull, maar uiteindelijk was het de Tsjech die via dubbel 8 toch de set pakte.

In de tweede set begon Sedlacek goed door zijn eigen leg te houden in 14 darts. In de tweede leg kreeg de Australiër vier pijlen op de dubbel om zijn eigen leg te houden, maar miste. Sedlacek bleef ijzersterk finishen en brak via dubbel 5 naar 2-0. Een leg later maakte ‘Evil Charlie’ het in 15 darts af en ging zo pauzeren met een 2-0 voorsprong. In de derde set gingen de eerste twee legs met de darts mee, waar Sedlacek in de vierde leg wederom een 13-darter produceerde voor de break. Smith reageerde gelijk, met 6 perfecte pijlen en een 44-finish brak hij terug naar 2-2. In de beslissende vijf leg kreeg ‘Guru’ twee pijlen op dubbel 8 voor de set, maar werden gemist. Sedlacek gooide tops en wist hier met een 3-0 (3-2,3-0,3-2) overwinning toch wel enigszins te verrassen.

Karel Sedlacek: 98,72 / 60%
Raymond Smith: 92,4 / 22,2%

Luke Woodhouse vs Vladyslav Omelchenko

In de derde wedstrijd werd en geschiedenis geschreven, Vladyslav Omelchenko werd de eerste Oekraïner ooit op het PDC WK. Hij mocht het gaan opnemen tegen Luke Woodhouse. In de eerste leg kreeg Omelchenko meteen de kans om zijn eigen leg te houden, maar miste tops voor een 76-finish. Woodhouse gooide 60 uit voor de break, waarna hij zijn eigen leg zonder problemen hield. In de derde leg produceerde de Engelsman een 14-darter om zo de eerste set naar zich toe te trekken.

In de tweede set gingen alle legs met de darts mee. Omelchenko pakte zijn allereerste leg door in de tweede leg een knappe 75-finish uit te gooien via dubbel 6. Mede dankzij twee 100+ finishes ging de set naar ‘Woody’; met een 107-finish kwam hij 2-1 voor en wist met een 108-finish de set naar zich toe te trekken. In de derde set ging Woodhouse nog even door met finishen, met een 119-finish brak hij de Oekraïner meteen in de eerste leg. Dit keer wist Omelchenko goed te antwoordden, met een waanzinnige 143-finish brak hij terug. Een leg later kreeg hij twee pijlen op tops om zijn eigen leg te houden, maar miste. Woodhouse profiteerde en brak met een 83-finish naar een 2-1 voorsprong. Deze klap kwam hij Omelchenko niet meer te boven, in de vierde leg gooide Woodhouse tops om de wedstrijd met 3-0 (3-0,3-2,3-1) naar zich toe te trekken.

Luke Woodhouse: 87,89 / 40,9%
Vladyslav Omelchenko: 80,51 / 25%

Damon Heta vs Adrian Lewis

De middag werd afgesloten met een tweede ronde partij tussen Damon Heta en Adrian Lewis. Lewis begon de wedstrijd, maar het was Heta die erg goed startte. Met een 15-darter brak Heta meteen in de eerste leg, waarna hij in 13 darts de break verzilverde. In de derde leg kwam Lewis, ondanks een 180’er van Heta, op het scorebord door dubbel 5 te gooien. Een rebreak kwam er niet, Heta hield zijn eigen leg in 17 darts en pakte zo de eerste set.

In de tweede set werden alle legs gewonnen, door wie hem werd gestart. Zo kwam Heta met twee 100+ finish (102 en 110) twee keer op voorsprong. Lewis kwam twee keer langszij, dit gebeurde met een 74- en 77-finish. In de beslissende vijfde leg domineerde ‘The Heat’ van begin tot eind, in 13 darts ging het de pauze in met een 2-0 voorsprong.

Na de laatste pauze kreeg Lewis in de eerste leg 106 niet uit, waardoor hij weer tegen een snelle break aanliep. Heta gooide 66 uit voor de break en vervolgde dit met een 16-darter in zijn eigen leg voor een 2-0 voorsprong. Lewis deed nog wel iets terug in de derde leg door met een 17-darter terug te komen tot 2-1, maar het mocht niet meer baten. De Australiër gooide een 14-darter om Lewis met 3-0 (3-0,3-2,3-0) uit het WK te sturen.

Damon Heta: 96,17 / 56,3%
Adrian Lewis: 82,96 / 44,4%

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)