Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Heta verrassend winnaar van Brisbane Darts Masters!

Damon Heta heeft verrassend de Brisbane Darts Masters op zijn naam geschreven. De Australiër was te sterk voor alle PDC-toppers. Een nabeschouwing van de finaledag is hieronder terug te lezen. 

Kwartfinales
In de Kwartfinale mochten de twee Australiërs aftrappen. Witlock deed dat voortreffelijk en gaf een matig gooiende Kyle Anderson geen leg en won zeer overtuigd met 8-0! Zijn tegenstander voor de halve finale werd bepaalt tussen Gary Anderson die gister indruk maakte tegen King Cadby kwam snel achter tegen thuis favoriet Demon Heta. Heta die weer veel moeite op de dubbels zag de Schot na een 5-2 voorsprong nog terug komen tot 7-6 maar dan maakte Heta het toch af en won met 8-6. Dan kwam de eerste Nederlander in actie. Raymond van Barneveld die na 2 leg wisselde van matriaal kwam snel achter tegen kersvers winnaar van de World Matchplay Rob Cross. Raymond die later in de wedstrijd vooral in ze eigen leg goed stond te gooien op het einde van de wedstrijd verloor toch van Cross. De laatste Nederlander die nog over was is Micheal van Gerwen. Hij nam het op tegen de Daryl Gurney. Van Gerwen stond net als Gurney geweldig te spelen na 4 legs stond de Nederlander op 136 gemiddeld. Hij wist dit niet vast te houden en gaat snel achteruit. Gurney profiteerde optimaal en won overtuigend met 8-5.

Halve Finales
Simon Witlock mocht net als in de eerste ronde aantreden tegen een land genoot. Demon Heta was dit maal de tegenstander. Witlock komt snel 3-0 voor maar houd dit niet lang vol en laat Heta terug komen tot 4-4. Op dat moment neemt Demon Heta de wedstrijd in handen. Witlock weet nog 2 legs te pakken maar Heta is vandaag niet te stoppen en wint met 6-8 en staat in zijn allereerste televisie finale! Rob Cross mocht het opnemen tegen Darlyl Gurney. De beide mannen hadden in de vorige ronde de Nederlanders uitgeschakeld. Rob Cross start weer goed en Gurney haalt bij lange na niet het niveau van zijn partij tegen MVG. Cross komt 5-1 voor en staat met 105 gemiddeld erg goed te spellen. Gurney pakt dan nog 2 legs maar dat doet de Engels man niet stoppen en zo staat Rob Cross in zijn 2 de tv finale in korte tijd!

Finale
In de finale zien we de verrassing Damon Heta tegen Rob Cross. Heta staat na 9 pijlen op 167 en Rob Cross zet m in de 1e leg op 2! Met een score van 165.Cross gooit toch na de 2e beurt zijn dubbel uit en komt op 1-0. Ook in de 2e leg kan Heta meekomen in de scoringspower van Rob Cross, en kan de leg met een nette 101 binnenharken, terwijl Cross op 36 stond te wachten. 1-1. In de derde leg doet Cross er een tandje bij en scoort erg goed, daar profiteert hij van, en gooit de 2-1 met 1 pijl binnen. De vierde leg gaat om en om. Toch slaagt Cross erin om een 180 score te noteren op een goed moment om zo de leg van Heta te pakken.3-1 Cross gaat door met goede scores in de 5e leg, en gooit weer een 180er en weet niet zijn eigen leg weer te houden omdat hij twee volle beurten op zn dubbel mist. 3-2 In de 6e leg  gaat het niet zo lekker voor beide spelers, beide missen heel veel triples, en komt Heta toch als beste uit de bus om 164 uit te gooien. 3-3 Met een prachtige 104 finish, kan Cross weer de voorsprong pakken in de 7e leg! 4-3 Toch is Heta niet heel erg onder de indruk en weet de 8e leg in 15 pijlen uit te gooien. 4-4 Op dat moment staat Cross nog steeds bijna 105 gemiddeld te gooien. Hij gooit in deze leg weer een 180er op t goede moment. En pakt zn eigen 9e leg. 5-4 Heta weet wat hem te doen staat, en probeert zoveel mogelijk zich met zijn eigen spel bezig te houden en doet dat met verve. Toch kan hij de leg niet pakken omdat Cross een mooie 90-finish pint! Hij pakt de leg met een 15-darter. 6-4 Beide heren kunnen in de volgende 11e leg zich niet goed focussen en Heta kan toch weer iets terugkomen met een lekkere 75 finish. 6-5 Cross blijkt een beetje in slaap gesukkeld te zijn in deze 12e leg, want Heta hoeft niet veel uit te halen om deze partij weer op gelijke stand te brengen.6-6 Cross is verbeten om deze finale tot een goed einde te brengen en maakt de 7-6 in de 13e leg. Toch geeft Heta niet op en gaat volledig geconcentreerd verder met zijn eigen leg en zorgt ervoor dat de leg op zijn naam staat omdat hij de druk er volledig op zet op 144 weg te zetten op tops, zodat 128 word gemist voor de wedstrijd door Cross! 7-7. In de laatste leg mag Cross beginnen, hierbij de Scores op een rij:

Cross: 60
Heta: 140
Cross: 140
Heta: 100
Cross: 59
Heta (heeft het voordeel) 59
Cross: 100
Heta: 170 vanaf 202! Is dus 32 over, waar Cross op 142 staat, die vervolgens 55 gooit.

Heta mag dus voor het toernooi gooien en gooit zijn dubbel met zijn 2e pijl zonder te twijfelen!

Demon Heta is dus Brisbane Masters kampioen van 2019!

Image courtesy of FOTO: PDC/DartsPlace
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *