Robert Thornton

Howson en Thornton naar finale Senioren WK

Zondagavond zouden de beslissingen vallen op het Senioren WK Darts, met als eerst de halve finales. Leonard Gates trof Richie Howson, terwijl regerend kampioen Robert Thornton het opnam tegen Kevin Painter.

Richie Howson 3-1 Leonard Gates

Leonard Gates kwam als gewoonlijk goedlachs en dansend het podium op, maar moest toch de eerste set aan Howson laten. De Amerikaan miste een aantal belangrijke pijlen, waar de Engelsman gretig van profiteerde. Gates won nog wel de eerste twee legs, maar zag de daaropvolgende drie legs naar Howson gaan. In de tweede set draaiden de rollen juist weer om. Howson had het betere van het spel, maar beslissende missers werden afgestraft door Gates. ‘Soulger’ pakte de tweede set met 3-2 in legs.

Na de onderbreking rechtte Howson de rug, al kreeg ‘The Owl’ ook de nodige hulp van zijn Amerikaanse tegenstander. In de derde set lukte het Howson echter nog wel op eigen kracht. De Engelsman keek nog wel tegen een 2-1 achterstand aan, maar mede door een 13-darter kwam Howson terug en pakte hij alsnog de set. Howson leek in de vierde set al snel koers te zetten richting de finale, maar na een 2-0 voorsprong in legs kwam Gates terug tot 2-2. In de beslissende vijfde leg miste Gates teveel darts op de dubbel, waardoor Howson alsnog terug mocht komen. Met een 56-finish werd Howson de eerste finalist op het Senioren WK.

Gemiddeldes/dubbelpercentage:
Richie Howson: 89,47 / 37%
Leonard Gates: 87,99 / 30%

Robert Thornton 3-0 Kevin Painter

Twee gerenommeerde namen betraden het podium van de Circus Tavern in Purfleet voor de tweede halve finale. Kevin Painter stak echter als beste van wal. ‘The Artist’ pakte de eerste en de tweede leg met twee prachtige finishes van 167 en 134. Genoeg voor de set was het stormachtige begin echter niet. Thornton vocht zich terug tot 2-2 in legs en via de dubbel 5 pakte ‘The Thorn’ de eerste set. Painter kreeg in de eerste leg van de tweede set een aantal kansen om te breken, maar miste. Thornton profiteerde gretig en pakte met een 70-finish zijn vierde leg op rij. Met een 63-finish pakte Painter nog wel de tweede leg, maar genoeg voor de set was het niet. Beide mannen gingen gelijk op tot aan 2-2, maar Thornton pakte de beslissende vijfde leg en kwam op een 2-0 voorsprong in sets.

Painter mocht dus geen set meer afstaan aan zijn Schotse tegenstander en leek zich dit goed te beseffen. De eerste leg ging naar ‘The Artist’, maar toch bleek Thornton de meest constante van de twee. Thornton pakte de daaropvolgende twee legs, waarmee de Schot binnen no-time op matchpoint stond. 150 werd nog gemist op de dubbel 15, maar de daaropvolgende beurt besliste Thornton de partij. De Schot raakte de dubbel vier en plaatste zich opnieuw voor de finale van het Senioren WK.