Kim Huybrechts

Huybrechts gooit wereldkampioen Wright naar huis, Clemens wint ook

Kim Huybrechts en Gabriel Clemens hebben voor spektakel gezorgd in de 3e ronde van het PDC WK. De Duitser won in een spannende wedstrijd van Jim Williams (4-3), terwijl de Belg wereldkampioen Peter Wright naar huis gooide (4-1).

Jim Williams vs Gabriel Clemens

De avondsessie begon met de partij tussen Jim Williams en Gabriel Clemens. Clemens begon de wedstrijd, maar dankzij een 111-finish plaatste Williams meteen een break in de eerste leg. Deze voorsprong verdween echter vrij snel, met twee finishes van 72 had de Duitser de leiding terug in handen. Williams kreeg in de vierde leg twee pijlen op tops om er 2-2 van te maken. Nadat hij die kans miste, pakte Clemens via dubbel 5 de eerste set. Net als in de eerdere twee wedstrijden, kwam de Welshmen veel beter uit de eerste pauze. Met legs in 13 en 14 darts nam hij een 2-0 voorsprong. In leg 3 kreeg Clemens de kans om meteen terug te breaken, maar miste drie keer op de dubbel. Williams gooide tops en kwam zo langszij; 1-1 in sets.

Net als in de eerste set wist Williams meteen te breaken, dit keer met een 14-darter. Wederom brak Clemens gelijk terug, waarna de resterende legs allemaal met de darts mee gingen (waaronder een 157-finish van Clemens). In de vijfde en beslissende produceerde ‘The German Giant’ zijn tweede 13-darter van de set om op een 2-1 voorsprong te komen. Ook in de vierde set zat er weinig tussen beide spelers. Ook in deze set moest er een vijfde leg aan te pas komen, al had Clemens in de eerste leg de kans om te breaken. Hij miste drie pijlen op de dubbel, waarna Williams een 83-finish gooide om zijn eigen leg te behouden. In de vijfde leg stond Clemens na 9 pijlen op 62, maar kreeg de dubbel er niet in. ‘The Quiff’ bleef erg koel en kwam via dubbel 16 wederom langszij; 2-2 in sets.

Voor de derde keer in deze wedstrijd kwam de Welshmen op een 1-0 voorsprong in de set van Clemens, dit keer met een 108-finish. In de eerdere twee sets werd hij meteen terug gebroken, dit gebeurde nu niet. Williams verzilverde de break met een 13-darter. Clemens gooide een 17-darter in zijn eigen leg om in de set te blijven, maar zag een leg later Williams via dubbel 8 voor het eerst de voorsprong nemen in sets; 3-2. Dit goede gevoel nam Williams mee naar set 6, met twee 13-darters kwam hij één leg verwijderd van een plaats bij de laatste 16. In de derde leg was Williams in zijn eigen leg niet binnen 15 pijlen uit en werd daarmee afgestraft; Clemens brak met een 64-finish terug. Een 110-finish zorgde een leg later ervoor dat er een vijfde leg aan te pas moest komen. In de vijfde leg kreeg de Welshmen één matchdart, dubbel 6 op een 126-finish werd gemist. Clemens gooide dubbel 8 met zijn laatste pijl en dwong zo toch nog een zevende set af.

Clemens begon de beslissende set en hield met een 74-finish zijn eigen leg. Williams antwoordde met een 13-darter. Het was de Duitser die als eerste op matchpoint kwam, met een 81-finish in 11 darts kwam hij op een 2-1 voorsprong. Een leg later stond Williams na 15 pijlen op tops te wachten, maar kreeg geen kans meer. Clemens gooide een 85-finish uit via de bull en plaatste zich hierdoor alsnog voor de laatste 16! De Duitser kwam terug van een 3-2 in sets en 2-0 in legs achterstand!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Gabriel Clemens: 97,55 / 40,5%
Jim Williams: 98,45 / 65,2%

Peter Wright vs Kim Huybrechts

Huybrechts heeft verrast tegen wereldkampioen Wright. De Schot liet afgelopen jaar al zien niet meer tot de absolute top te behoren, maar een verliespartij tegen de Belg hadden weinig mensen verwacht. Een pijlenwisselende ‘Snakebite’ kwam amper boven de 90 gemiddeld en verloor met 4-1.

En dat terwijl de nummer 1 van de wereld nog de eerste set pakte door zijn tegenstander 2 keer te breaken. Toch ging het mis. Huybrechts was scorend beter en maakte de gelijkmaker door Wright te kopiëren en ook 2 maal te breaken (1-1).

Via een 51-finish en de break maakte Huybrechts zelfs 2-1, zonder grote moeite. Hierna was het ‘game on’: het gevecht was begonnen. Wright gooide zichzelf inspiratieloos naar 2-2 in de derde set, maar zag Huybrechts een belangrijke 67-finish uitgooien voor de set (1-3).

Ook in de laatste set kwam het weer aan op een last leg decider. Huybrechts begon de laatste leg goed en zette hem weg op 36. Wright zette er de ultieme druk op door zijn score ook op 36 weg te zetten, maar moest toekijken hoe een juichende Huybrechts de dubbel raak prikt. Huybrechts speelt in de laatste 16 tegen landgenoot Dimitri van den Bergh.

Kim Huybrechts: 91.50/35.29%
Peter Wright: 91.28/32%

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)