Search
Kim Huybrechts

Huybrechts in toppartij langs White, Price komt goed weg

De eerste ronde is inmiddels afgerond en dus gaan we steeds meer geplaatste spelers zien in de tweede ronde. Onder ander Krzysztof Ratajski, Gerwyn Price en Kim Huybrechts kwamen vanavond in actie.

Krzysztof Ratajski 3-0 Ryan Joyce

Ratajski en Joyce kregen beiden darts op een dubbel in de leg van de ander, maar aangezien deze niet geraakt werden, werd de eigen leg dus behouden en begon de wedstrijd met 1-1. Wie gaat er breaken? Als het aan de Pool ligt, zal in zijn zet niemand gebroken worden. Met een 126-finish zet hij voet aan stuk voor mogelijk setwinst [2-1]. Ondanks dat ‘The Polish Eagle’ een pijl kreeg voor de break, pakte Joyce via dubbel 5 alsnog de gelijkmaker [2-2]. In een overtuigende laatste leg won Ratajski de eerste set door het uitgooien van 91.

Ook in de tweede set gingen de legs al snel met de pijlen mee. Ryan Royce won de eerste leg van de set via D16 [1-0] terwijl Ratajski D8 gooide [1-1]. Joyce begon beter te gooien, hij pakte zijn eigen leg [2-1] en wist zelfs druk te zetten op Ratajski in de navolgende leg. Toch was het opnieuw de Pool die zijn eigen leg pakte [2-2]. Opnieuw moest er een laatste leg gegooid worden die, ondanks dat Joyce begon, erg sterk werd begonnen door Ratajski. Joyce kon zichzelf niet naar een finish toewerken, en dus mocht Ratajski 48 uitgooien voor de eerste break van de wedstrijd op een wel heel belangrijk moment voor 2-0. Ook de laatste set ging met de pijlen mee. De ijzersterke Ratajski won de laatste set met 3-1 en wint dus de wedstrijd met 3-0.

Krzysztof Ratajski: 100.41/45%
Ryan Joyce: 96.12/35.71%

Ian White 1-3 Kim Huybrechts

In een vooraf aantrekkelijke wedstrijd op papier maakten de heren het allebei meer dan waar. Kim Huybrechts leek terug op topniveau en maakten het de Engelsman lastig. Huybrechts begon de wedstrijd en pakte in leg 2 de break. Via een 127-finish liet White van zich horen en pakte de break terug. Huybrechts antwoordde door 121-finish uit te gooien zo de set te pakken met 3-1.

White wist wat zich te doen stond. Huybrechts gooide ruim 100 gemiddeld en ook White schoot omhoog met zijn gemiddelde en de tweede set werd een genot om naar te kijken. Huybrechts was dodelijk op de finishes en White gooide veel 180-ers. Bij een 2-1 stand in de set kreeg White drie darts om er 2-2 van te maken en zelf te beginnen. Echter dubbel 16 werd gemist met drie pijlen in de hand. Huybrechts strafte dit genadeloos af door dubbel 16 wel te gooien. De gemiddeldes lagen ruim boven de 100 na 2 sets gespeeld

Scorend bleef White enorm sterk, Huybrechts werd minder in set 3 en White profiteerde. Nu in deze set wel zijn dubbels liepen liep White snel uit en won de set met 3-1 na sublieme scores en pakte zo 1 set terug van de Belg.

In set 4 bleven de mannen aan elkaar gewaagd. Toch het verhaal van de wedstrijd werd duidelijk, White gooide de hoge scores en Huybrechts gooide de dubbels. Huybrechts kwam 2-1 voor en kon het afmaken op de ‘Shanghai 20’ maar faalde op tops. Een leg later was het wel raak op dubbel 18. En zo faalde White voor het derde jaar op rij in ronde 2.

Kim Huybrechts: 101.59 / 50%
Ian White: 102.35 / 25%

Gerwyn Price 3-2 Jamie Lewis

De derde partij van de avond ging tussen de twee mannen uit Wales. Beide voormalig halve finalisten op dit WK. Eén verschil tussen de beide is dat Price een top 10 speler is en de favoriet voor deze wedstrijd. In set 1 profiteerde Lewis van de gemiste pijlen van Price en won verassend de set met 3-1. Met name het niveau van Price baarde zorgen voor ‘The Iceman’.

In de tweede set werd het niveau er niet veel beter op van beide heren. Price pakte de break in leg 3 en gooide een knappe 100-finish om de set te pakken. In de derde set stelde Price orde op zaken door ook deze te winnen. Niks leek een overwinning nog in de weg te staan.

In set 4 sloeg de jonge Jamie Lewis terug, met goeie scores zette hij Price onder druk. Met onder andere een 110-finish en twee 14 darters sleepte Lewis er een alles beslissende vijfde set uit.

In de vijfde set begon Lewis goed en creëerde een kans voor zich zelf op 68 om de eerste leg af te snoepen van Price. Hij gooide zich echter dood door single 20 en triple 16 te gooien. Price gooide wel 72 uit met één pijl op tops en won de eerste leg. Een beslissend moment zo bleek want ook in de tweede leg faalde Jamie Lewis met drie pijlen in de hand op dubbel 16 en Price strafte dit genadeloos af met een 116-finish. Een leg later rondde Price het af met een 14 darter en boekte zo zijn plek in ronde 2.

Gerwyn Price: 91,97 / 34,48%
Jamie Lewis: 90,46 / 34,78%

Gabriel Clemens 3-1 Nico Kurz

De avond werd afgesloten met het eerste duel tussen twee Duitsers op een WK ooit. Clemens is sinds dit jaar de Duitse nummer één, Kurz is het talent waarvan enorm veel wordt verwacht. De jongeling mocht aan de wedstrijd beginnen, maar met een 100-finish brak Clemens meteen. Na zes perfecte pijlen lukte het Kurz om in 13-pijlen direct ook weer terug te breken. Een knappe 115-finish leverde hem de voorsprong op. Hij leek de kans op de set ook te krijgen, maar vanaf 25 kreeg hij geen pijl op de dubbel doordat hij eerst 14 gooide, gevolgd door een 17. Clemens snoepte de leg af en door daarna ook te versnellen in de leg van Kurz kon hij met een 14-darter zelfs de hele set van Kurz afpakken.

Kurz leek even te moeten bijkomen en kwam niet goed uit de pauze. Clemens kon zijn leg in 16 pijlen met gemak houden, Kurz was ver weg. Daarna liet Kurz iedereen even een lesje finishen zien. Hij begon met een 160-finish voor de break, waarna een 123 op de bull volgde. Het kon altijd nog beter en met de hoogste finish van het toernooi, een 161, maakte hij het drieluik af. Hij bracht zo de stand weer op gelijke hoogte in sets: 1-1.

Clemens moest aan de bak, zeker nadat Kurz met een 18-darter de eerste leg van set drie won. ‘The German Giant’ had dit zelf ook door en met een 11-darter versnelde hij. In 14 pijlen brak hij zijn landgenoot en zo mocht hij voor de set gaan gooien. De set pakken deed hij ook, maar hij had hier wel vijf zeldzame missers op de dubbels van Kurz voor nodig.

Clemens was nu op stoom en met een 108-finish startte hij goed in zijn eigen set. Weer een 11-darter later had hij zijn score verdubbeld en mocht hij voor de wedstrijd gaan gooien. Toch kwamen toen ineens weer de bibbers, want na gemiste matchdarts liet hij Kurz nog wel een leg pakken. Kurz kreeg daarna zelfs nog twee pijlen om een decider te forceren, maar deze gingen mis. De zesde matchdart van Clemens was daarna wel raak en zo zegevierde ‘The German Giant’ met 3-1.

Gabriel Clemens: 95.7 / 45.45%
Nico Kurz: 89.98 / 38.89%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)