Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

INTERVIEW – Geert Nentjes: ‘Ik wil laten zien wat ik kan op de UK Open’

Vrijdagmiddag 2 maart start de UK Open in Minehead met maar liefst 12 Nederlanders in actie. De minst bekende Nederlandse darter die in actie komt zal waarschijnlijk Geert Nentjes zijn, hij gaat aankomend weekend zijn debuut maken op de UK Open. Darts Actueel sprak hem in aanloop naar de UK Open. Lees hier meer.

U zal vast wel denken wie is Geert Nentjes? Hij stelt zich speciaal voor u even voor: “Ik ben Geert Nentjes, 19 jaar oud en woon op Urk. Ik dart pas 5 jaar en eigenlijk pas nationale en internationale toernooien sinds 2015. Toen ik 16 was won ik mijn allereerste nationale toernooi en ook meteen mijn allermooiste tot nu toe, dat was namelijk de Champions League of Darts in Egmond aan Zee. Op dit toernooi wist eigenlijk nog niemand wie ik was en dat ik deze toen won was dus ook een grote verrassing voor velen. Hiermee kwalificeerde ik me ook voor de Finder Darts Masters bij de junioren, wat ook een geweldige ervaring was omdat dit toernooi live op televisie werd uitgezonden. Daarnaast heb ik ook nog één internationaal toernooi gewonnen bij de junioren, namelijk de Next Talent of Darts.”

Na twee knappe titels in Nederland wilde de Urker zich verder ontwikkelen en besloot in 2016 de 3 Development Tours bij de PDC te spelen. In 2017 liep Nentjes de complete tour af met o.a. een kwartfinaleplaats. Dit kwam allemaal door een goede sponsor: “Dankzij mijn sponsor seaVsat is het voor mij mogelijk om al deze toernooien te kunnen spelen, zelf had ik dit zelf nooit kunnen financieren. Daarom wil ik hun ook bedanken dat ze mij deze kans hebben gegeven.”

Na de goede vorm tijdens de Development Tours besloot Nentjes met een maat van hem mee te doen aan het WK kwalificatietoernooi in Maastricht. “Ik ben daar samen met een maat van me heen gegaan, maar we hadden eerst eigenlijk geen zin om heen te gaan omdat het bijna drie uur rijden was. Uiteindelijk gingen we toch wel, omdat ik twee weken daarvoor ook goed gepresteerd had op de laatste vier Development Tours en op het jeugd WK (laatste 32 gehaald). Op de dag zelf stond ik in te gooien en alles viel er in en ik dacht toen dat er misschien wel wat in zat vandaag. Dat bleek ook in de wedstrijden want ik stond elke wedstrijd heerlijk te gooien. Helaas wist mijn tegenstander in halve finale een paar knappe finishes te gooien terwijl ik op een dubbel stond te wachten waardoor ik verloor.”

Na wederom een geweldig resultaat voor de 19-jarige Nederlander wou hij zich laten testen tijdens de European Q-School in Hildesheim, waar hij ook zeker een doel voor ogen had. “Ik ging natuurlijk wel heen met de hoop op het behalen van een tourkaart. Als ik de tourkaart had gehaald dan zou ik in de knel zijn gekomen met school, en dan moest ik waarschijnlijk een aangepast studieprogramma volgen waardoor ik later mijn diploma kon behalen. Daarom vond ik het niet heel erg dat ik toch geen tourkaart bemachtigde, omdat ik nu gewoon door kan gaan met school. Uiteindelijk ben ik wel tevreden met de resultaten die ik behaald heb tijdens deze vier dagen, ik ben gewoon vier keer waardig overklast door mijn tegenstander. Van deze vier hebben er ook drie een tourkaart behaald uiteindelijk.”

Nentjes wist genoeg punten binnen te sprokkelen om deel te nemen aan de 6 UK Open Qualifiers. Vooraf wist Nentjes niet of het wel verstandig was om deel te nemen. Het volgende zei hij tegenover Darts Actueel. “Dat ik op de Q-School goed stond te gooien gaf me ook genoeg vertrouwen om het eerste weekend van de UK Open Qualifiers te gooien. Ik dacht eerst wel van “heb ik daar wel iets te zoeken”, omdat het niveau daar echt hoog is en je daar tussen de besten van de wereld hoort. Ik ging dus ook echt met de gedachte heen van we zien wel of we een stuntje uit kunnen halen.”

De top 96 van deze UK Open Qualifiers kwalificeerde zich voor de UK Open, en dat deed Nentjes. Hij eindigde op een 57ste plek. Daarnaast wist hij een aantal spelers uit de top 32 uit te schakelen, zoals James Wilson en Joe Cullen. Nentjes bereikte in Wigan twee keer de laatste 32, één keer de laatste 64, tweede keer de laatste 128 en één keer de laatste 256 wat hem uiteindelijk £1,750 pond opleverde. Hij noteerde een toernooigemiddelde tijdens alle 6 UK Open Qualifiers van 92,00.

“Het eerste weekend was geweldig. Ik voelde me goed en had mezelf totaal geen druk opgelegd. Dat ik de eerste dag meteen James Wilson versloeg en bij de laatste 32 met 6-4 van Michael Smith verloor gaf me enorm veel zelfvertrouwen en een boost om door te gaan. Als ik nog één keer in het prijzengeld viel was ik verzekerd van de
UK Open. Dat ik dus meteen weer de tweede dag hetzelfde resultaat behaalde en Joe Cullen versloeg gaf me misschien wel even teveel zelfvertrouwen want ik stond daarna wel net iets te relaxed te gooien waardoor ik minder focus had tijdens de wedstrijden. Scorend stond ik voor mijn gevoel het tweede weekend beter te gooien dan het eerste maar helaas gingen de dubbels het tweede weekend wat vaker mis waardoor ik te veel kansen heb laten liggen waarvan mijn tegenstander wist te profiteren”, zei een trotse Nentjes.

De Urker speelt in de tweede ronde van de UK Open tegen een Rileys Qualifier. Hij treft Ian Jopling of Darryl Pilgrim. Hoe kijkt Nentjes er zelf tegenaan? “Ik ken ze niet, maar ik weet dat het twee Rileys Qualifiers zijn en die kunnen vast wel darten. Daarom moet ik daar gewoon mijn beste spel laten zien en me niet laten verrassen. Mijn doel is daar om een goede wedstrijd neer te zetten en daar net als op de UK Open Qualifiers te laten zien wat ik kan. Ik kijk er enorm erg naar uit en ga er zeker een mooi weekend van maken.”

Nentjes reist meestal alleen en dat heeft een specifieke reden: “Ik ga naar bijna elk toernooi in het buitenland alleen omdat ik me zo gewoon het beste kan voorbereiden op de toernooien. Je hebt natuurlijk wel gewoon andere Nederlanders die ook meedoen aan de toernooien en daar schiet je gewoon het hele weekend mee op.”

Nentjes probeert alle Development Tours in 2018 af te gaan. Hij wil zo weinig mogelijk schooldagen missen zegt hij tegen ons, en moet dus kiezen: “Het eerste weekend van de Challenge Tour heb ik al gemist dit jaar omdat ik belangrijke dingen voor school moest doen en ik daar dus geen tijd voor had. Ik moet een beetje afwegingen maken tussen welke toernooien ik wil spelen zodat ik zo weinig mogelijk schooldagen mis. Ik wil in ieder geval alle Development Tours spelen omdat ik daar met mijn niveau op dit moment best ver zou kunnen komen en daarnaast wil ik de Euro Tour kwalificatietoernooien spelen waar dat mogelijk is.”

Ten slotte heeft de Nederlander nog niet grote toekomstplannen qua darten. Zo wil hij eerst zijn school afronden en daarna proberen om professioneel te darten. “Ik moet nog anderhalf jaar naar school dus ik wil dat gewoon eerst afronden en daarna ga ik waarschijnlijk een jaar proberen om een dartcarrière op te bouwen. Alles wat ik nu speel zie ik gewoon als bonus en ervaring voor als ik straks klaar ben met school.”

Namens Darts Actueel wensen wij Geert Nentjes een goed en succesvol debuut toe in Minehead!

Image courtesy of FOTO: Jos Groen
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *