Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

INTERVIEW – Jeff Smith: ‘Alles voor mij is afhankelijk van Q-School’

Het eerste kwalificatietoernooi voor het WK dat op het programma stond was de North American Championship. Jeff Smith wist dit toernooi te winnen en was daarmee de eerste qualifier voor het PDC WK. Darts Actueel sprak met de ervaren Canadees. 

Lakeside
Jeff Smith, geboren op 6 november 1975, heeft al een redelijke lange carrière achter zich met erg goede resultaten. Zo behaalde hij in 2016 zelfs de finale van Lakeside. Daarin was Scott Waites duidelijk te sterk voor de Canadees. “Lakeside was een geweldige kans voor mij. Ik liet mij zien als een goede speler, ik maakte een hoop fans en een veel geweldige vrienden. Het voorgaande jaar kreeg ik veel vertrouwen door het bereiken van de halve finales. Mij werd verteld dat ik echt mee kon doen aan de top.”

“Ik was erg tevreden met het bereiken van de finale van Lakeside in 2016. Ik was niet tevreden over hoe ik speelde in de finale. Ik had veel kansen in die wedstrijd, die ik in het toernooi wel uitgooide maar in de finale niet. Helaas was mijn voorbereiding niet de beste en miste ik energie”, vertelde Smith over zijn beste prestatie bij de BDO.

Canada
Dit jaar schreef Smith zijn eerst grote toernooi van de PDC op zijn naam, de North American Championship. In 2017 werd de eerste editie gewonnen door William Bruguier. Vooraf de North American Championship werden er 4 kwalificatietoernooien gespeeld waar 8 spelers zich kwalificeerden voor het hoofdtoernooi en de US Darts Masters. “Het begon een beetje vreemd voor mij met een gemiste vlucht een ongeplande overnachting in Montreal. Ik kwam 10 minuten voor het eerste kwalificatietoernooi aan. Gelukkig door een goede nachtrust na die hectische dag, wist ik het derde kwalificatietoernooi te winnen en kwalificeerde ik me. Ik had zeker niet het gevoel dat ik erg goed stond te spelen tijdens de North American Championship, maar door een aantal belangrijke finishes pakte ik toch de titel en een ticket voor het WK.”

Dit was de enige optie voor Smith om op het WK te komen, dat besefte hij zelf ook: “Winnen was echt de enige optie voor mij, want het was de enige route om mij te kwalificeren voor het WK.”

Jeff Smith, John Part en Dawson Murschell zijn de bekendste namen als het om het darten in Canada gaat. Loopt er naast Murschell nog meer talent rond in Canada? “Darten is in Canada op het punt om te exploderen of het niveau te handhaven. Ons format doet de topspelers pijn, omdat het nu meer gericht is op plezier dan op competitie. Er zijn een aantal talenten die hopelijk het darten in Canada nog meer omhoog kunnen trekken.”

“Natuurlijk hebben we Dawson Murschell die nu bij de PDC speelt, maar er zijn een paar die ook opkomen, zoals Logan Crooks en Hayley Crowley”, vertelde een trotse Smith.

In de Verenigde Staten is er een speciale tour voor de spelers uit Noord-Amerika opgezet. De beste Amerikaan en Canadees van de CDC (Championship Darts Circuit) Tour kwalificeerde zich voor het WK. Smith besloot afgelopen jaar de tour niet bij langs te gaan, en dat was met een reden. “Ik heb de tour niet eerder gespeeld omdat ik op dat moment andere doelen had. Aangezien de PDC dit jaar de beste Amerikaan en Canadees een ticket voor het WK gaf, veranderde dit de waarde van de tour.”

De CDC Tour helpt volgens Smith wel met het omhoog brengen van het niveau in de Verenigde Staten. “Als de tour ondersteund wordt, dan zal het niveau vanzelf omhoog gaan. Er zijn heel veel spelers in Noord-Amerika waar de meesten van jullie nog nooit van gehoord hebben. Hopelijk profiteren ze van deze geweldige kans die de PDC hen heeft geboden.”

Q-School
Jeff Smith maakte begin dit jaar zijn debuut op de Q-School. Helaas voor hem liep dit niet zoals gewenst. “Ik speelde geweldige in sommige wedstrijden, maar ik was niet constant genoeg. Om zoveel deelnemers op dit niveau te verslaan, moet je bijna foutloos zijn en veel geluk hebben met de loting. Jammer genoeg was ik niet goed genoeg over deze vier dagen om een tourkaart te pakken.”

“Volgend jaar zal ik wederom meedoen aan Q-School. Alles voor mij is afhankelijk van Q-School, als ik geen tourkaart pak, dan ga ik waarschijnlijk de CDC Tour spelen”, aldus  ‘The Silencer’.

WK 2019
Smith gaat dit jaar zijn tweede WK spelen bij de PDC. Vorig jaar maakte hij zijn debuut. In de eerste ronde versloeg hij Luke Humphries met een 170-finish in de eerste leg van de wedstrijd. “Omdat ik voor de eerste keer in Ally Pally was hoopte snel een dubbel te raken, ik had niet verwacht dat het een 170-finish zou worden in de allereerste leg.”

In de tweede ronde was Gary Anderson de tegenstander, maar die was toch een maatje te groot voor de Canadees. “Ik worstelde met de lange pauze tussen mijn wedstrijden. Het is moeilijk om foto’s en interviews af te nemen voor 1 wedstrijd, laat staan om een tweede wedstrijd te spelen.”

Dit jaar gaat Smith het in de eerste ronde van het WK opnemen tegen Josh Payne. Hoe ziet hij zijn kansen? “Als ik speel zoals ik kan, dan heb ik alle kans om te winnen. Ik zou het leuk vinden om gewoon op de top van mijn kunnen te spelen en de resultaten aan de goede kant te laten eindigen.”

Darts Actueel vroeg de winnaar van de North American Championship tenslotte nog of hij ook een favoriet en een outsider had voor het PDC World Championship. “Ik denk echt dat Michael van Gerwen op zoek is om de slechte resultaten goed te maken met een wereldtitel en ik denk dat het moeilijk zal zijn voor iemand om hem te verslaan. Ik zou Raymond van Barneveld als outsider moeten zeggen, als hij zo speelt als vroeger dan is hij moeilijk te verslaan.”

Darts Actueel wenst Jeff Smith een erg goed WK toe in Londen!

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *