Dartsactueel.nl | Het meest actuele dartnieuws van dit moment!

INTERVIEW – Jeffrey de Graaf: ‘Het wordt tijd dat ik de eerste ronde win’

Aan het PDC WK van 2019 gaan in totaal maar liefst 13 Nederlanders aan mee, waaronder Jeffrey de Graaf. De Graaf gaat aan zijn tweede WK deelnemen. Darts Actueel sprak de Noord-Hollander vooraf het WK. 

2018
Jeffrey de Graaf, geboren op 21 november 1990, heeft zich dit jaar voor de tweede keer geplaatst voor het PDC WK, dankzij de Pro Tour Order of Merit. De Graaf begon erg stroef aan het seizoen, maar door een aantal goede resultaten later in het jaar kwalificeerde hij zich alsnog voor het WK. Mijn jaar begon stroef, met een slecht begin. Voor het eerst in de 3 jaar dat ik bij de PDC zit, wist ik me niet te kwalificeren voor de UK open. Daarna vervolgde het met slechte resultaten op een uitschieter na. Ik speelde uit het niets een sterk toernooi waarbij ik alles op de goede momenten deed en daardoor ook tot mijn eerste halve finale kwam. Vervolgens ging het wat slechter met mij. Ik had een paar dagen bij een mentale coach geweest en die heeft mij goed geholpen. Daarna werden de resultaten steeds beter en zo wist ik me uiteindelijk te plaatsen voor het WK.”

Zoals te lezen kwalificeerde de Nederlander zich niet voor de UK Open, De Graaf wist zich dit jaar wel te plaatsen voor de Players Championship Finals. De Graaf werd 46ste op de Players Championship Order of Merit. “Doordat ik de halve finale behaalde op een Players Championship toernooi kwam ik in de top 32. Ik ben uiteindelijk 46ste geworden, al had ik liever in de top 32 gestaan. Iets om volgend jaar proberen te verbeteren ook al is het niveau behoorlijk hoog bij de PDC, toch moet je doelen voor jezelf stellen.”

Tourkaart
De Graaf begon zijn dartcarrière in 2011 bij de BDO. In 2016 probeerde De Graaf een poging op Q-School en het lukte op dag 3 een tourkaart te pakken voor het PDC-circuit. Na drie jaar een tourkaart te hebben, zit hij dit jaar in de gevarenzone om zijn tourkaart te verliezen, hij staat 62ste van de wereld waar de top 64 van de ranglijst de tourkaart behoudt. Hoe kijkt De Graaf er zelf tegenaan: “Als ik een goed WK speel hoef ik me ook niet druk te maken over mijn tourkaart, want dan behoud ik hem gewoon. Uiteraard heb ik er wel gekeken dat maar 2 spelers één ronde verder komen dan mij, dan kom ik op plek 64 en degene die daaronder zitten moeten er twee of meer winnen. Ik maak me dus nog niet zoveel zorgen.”

“Mijn eerste jaar ging goed en in mijn privé leven ging ook alles goed. Na mijn eerste WK zijn er dingen gebeurd waarbij mijn hoofd niet helemaal bij het darten was. Toch ben ik voor mijn gevoel beter geworden dan mijn eerste jaar, daarom denk ik dat het volgend jaar nog beter wordt. Daarbij was mijn tweede jaar bij de PDC dramatisch in mijn ogen. Ik denk niet dat ik me druk hoef te maken volgend jaar. Ik kan alleen maar verbeteren”, vertelde de 28-jarige Nederlander over zijn carrière bij de PDC.

Er is dus een kans dat de Nederlander zijn tourkaart gaat verliezen, als dat gebeurt gaat hij volgend jaar Q-School gooien? Daar ben ik nog niet over uit. Als speler tussen plaats 45 en 64 verdien je geen vetpot bij de PDC. Aangezien ik ook veel van huis ben, weet ik ook niet of ik voor een minimum inkomen nog wel de hele tour wil blijven doen. Maar ik ga ervan uit dat ik wel naar Q-school zal gaan omdat ik ook nog een contract bij mijn management heb tot 2020.”

Dutch Darts Championship
Dit jaar werd er voor het eerst in Nederland twee Euro Tour toernooien gespeeld in Nederland, waaronder de Dutch Darts Championship in Maastricht. Jeffrey de Graaf wist zich te kwalificeren voor het Euro Tour toernooi. Verrassend genoeg was hij de enige Nederlander die de finaledag wist te bereiken. Bij de laatste 16 werd De Graaf met 6-1 verslagen door Kyle Anderson. Om uit te komen als beste Nederlander is wel leuk voor een keertje, maar er veranderd niet zoveel. Toch is het uiteraard wel fantastisch om dan als enige Nederlander over te blijven, want de hele zaal heb je dan achter je. Het geeft een enorme kick, toch jammer dat ik dan meteen faalde tegen Kyle Anderson.”

WK 2019
De Graaf maakte op het WK van 2017 zijn debuut, waar hij in de eerste ronde verloor van Jelle Klaasen. Wat heeft de Noord-Hollander geleerd van zijn debuut in ‘Ally Pally’? Ik heb geleerd dat ik constanter moest worden qua scorend vermogen en dat als ik de kans krijg hem ook moet pakken. Dus ik mag geen dubbels missen op cruciale momenten.”

Dit jaar gaat De Graaf het in de eerste ronde opnemen tegen de nummer 3 van de Asian Tour, Noel Malicdem. Hoe ziet de Nederlander zijn kansen? Dat is lastig in te schatten, aangezien ik hem totaal niet ken. Het enige dat ik van hem weet is dat hij een 9-darter kan gooien. Voor mijn gevoel kan ik van iedereen winnen en dus geef ik mezelf een goede kans.”

“Ik heb een eenvoudig doel voor mijn ogen dit jaar. Dit wordt mijn zesde WK in 7 jaar tijd. Persoonlijk vind ik het wel eens tijd worden dat ik een keertje die eerste ronde overleef. Uiteraard is dat doel mogelijk. Dat komt omdat ik voor mij gevoel van iedereen kan winnen, alhoewel ik wel bewust moet zijn dat ik tegen sommige tegenstanders iets meer moet geven als ik gewend ben en misschien een beetje geluk nodig heb.”

Tenslotte heeft de darter uit Schagen ook nog een titelfavoriet en outsider voor het aankomende WK. De titelfavoriet is en blijft Michael van Gerwen uiteraard, maar ik geef Gary Anderson ook wel een goede kans. Als outsider Krzysztof Ratajski, want die is gewoon vreselijk goed en als je back-to-back Players Championship toernooien kan winnen dan kan je ook op een WK ver komen.”

Darts Actueel wenst Jeffrey de Graaf een succesvol WK toe en we hopen dat de Nederlander zijn tourkaart weet te behouden!

Image courtesy of FOTO: PDC Europe
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.