Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Nitin Kumar

INTERVIEW – Nitin Kumar: ‘Elke wedstrijd brengt mij op een hoger niveau’

Op 28 november werd de allereerste Indische World Championship Qualifier georganiseerd in Pune. De winnaar kwalificeerde zich voor het PDC WK 2019. Nitin Kumar wist het toernooi te winnen en wordt de tweede Indiër die mee gaat doen aan het WK. Darts Actueel sprak met de Indiër vooraf het WK. 

Darten in India
Nitin Kumar, geboren op 14 november 1985 in Coimbatore, blijkt een talentvolle darter te zijn in India. Zo speelde hij in 2014 en in 2015 aan de World Cup of Darts. Ook wist hij al eens de Dubai Duty Free Masters te winnen. In oktober dit jaar wist hij de WK Qualifier in India te winnen en kwalificeerde zich daarmee voor het PDC WK. “Ik begon goed aan de Qualifier, maar ik had één slechte wedstrijd maar die wist ik toch te winnen. Na die partij had ik veel vertrouwen en geloof dat ik het toernooi kon winnen en dat hielp me.”

We weten niet veel over het darten van India, ook omdat er weinig Indiërs meedoen aan de PDC toernooien. Kumar vertelt het volgende tegenover Darts Actueel. “Het darten is groeiende in India. Over het algemeen zou ik zeggen dat 70% van onze spelers, jonger dan 30 zijn. De verkoop van dartborden etc. gaat steeds meer omhoog. Het aantal spelers is verdrievoudigd in de afgelopen twee jaar. de Indiase darters gingen van ongeveer 45 spelers in 2016 naar bijna 200 spelers in mei begin dit jaar. Het groeit exponentieel.”

“Er zijn een aantal goede spelers in India. Hoewel ze echt jong zijn en zeker behoefte hebben aan internationale ervaring kan er altijd een doorbraak komen. Spelers zoals Ankit Goenka, Amit Gilitwala en Vikash Kothari hebben het internationaal ook goed gedaan”, zo te horen wordt in India het darten dus ook steeds belangrijker.

Asian Tour
De PDC heeft afgelopen seizoen de Asian Tour geïntroduceerd, en dat bleek een groot succes te zien. Lourence Ilagan, Royden Lam, Noel Malicdem en Paul Lim wisten zich via deze route te kwalificeren voor het WK. Ankit Goenka en Kumar deden allebei mee tijdens de twee Asian Tours in Kuala Lampur. Kumar bereikte tweemaal de laatste 64. “Het zijn allebei geweldige spelers en het zijn twee topspelers in Azië. Hun kalmte was wat me verraste en ze straften me voor elke fout af die ik maakte. Ik had een slechte wedstrijd tegen Noel Malicdem, maar tegen Haruki Muramatsu deed ik het goed maar hij won alsnog. Ik heb veel respect voor Haruki en Noel en de vele andere darters in Azië die op internationaal niveau ver komen.”

“Hopelijk kan ik een goede sponsor vinden die mij kan helpen om de complete Asian Tour af te gaan. Het is een geweldige tour voor het Aziatische darten en ik juich het erg toe. Het schema is wel erg vermoeiend en financieel omslachtig voor velen, maar als je de kans krijgt dan moet je ervoor gaan”, verteld Kumar over het tweede seizoen van de Asian Tour.

De 33-jarige darter zou het geweldig vinden dat de Asian Tour ooit een keer wordt georganiseerd in zijn land. Het zou een droom zijn voor hem zijn die uitkomt. “Het zal het Indische darten een boost geven, aangezien de meeste spelers hier niet internationaal hebben gespeeld maar wel hebben gehoord van zoveel spelers in Azië. Als onze Indische spelers Lourence Illagan, Paul Lim, Royden Lam of Christian Perez te zien krijgen, zou het een droom worden die voor hen uitkomt. Dat kan alleen maar goed voor ons zijn.”

WK 2019
De meeste spelers werken nu toe naar hun eerste wedstrijd voor het WK, dat doet Kumar ook. Hij vertelde tegenover ons dat hij elke dag keihard traint om op de dag van de waarheid te laten zien wat hij kan. “Ik oefen nu ongeveer 5 à 6 uur per dag. Het is heel anders dan de twee PDC World Cups die ik eerder heb gespeeld. Ik ga daarheen met een mentaliteit dat ik mijn uiterste best moet doen. Elke wedstrijd op het podium helpt me mentaal beter te maken en brengt mij  op een hoger niveau. Dat is wat ik van plan ben te doen in Londen.”

Op zijn allereerste WK gaat Kumar het in de eerste ronde opnemen tegen een Nederlander, Jeffrey de Zwaan. Een lastige klus zegt hijzelf. “Hij is een geweldige speler. Ik voel dat hij de komende jaren één van de beste spelers ter wereld zal worden. Ik maak eigenlijk geen kans tegen hem. Ik denk wel dat als ik op mijn best speel en gebruik maak van fouten die hij maakt, ik hem ik problemen kan brengen, dat zou interessant zijn.”

De Indiër heeft ook nog een aantal favorieten en outsiders voor het PDC WK van 2019.
“Voor mij zullen Michael van Gerwen en Gary Anderson altijd de vaste favorieten zijn, alleen al omdat ze hun niveau van spelen kunnen behouden over het lange format. Mijn favoriete speler is Peter Wright, hoewel hij de laatste paar maanden een paar slechte resultaten heeft behaald. Zou het verkeerd zijn om Rob Cross een outsider te noemen voor de titel? Ik denk echter dat Michael Smith ook ver gaat komen. Hij heeft het hele jaar door laten zien dat hij zich kan meten met de beste van de wereld.”

Q-School
Kumar kijkt ook al een beetje verder dan het WK. Na het WK wil de Indiër namelijk ook een poging wagen op Q-School. “Ik ga meedoen aan Q-School volgend jaar. Om eerlijk te zijn, ik weet wat het niveau is om een tourkaart te pakken tijdens Q-School. Ik weet ook dat ik op dat niveau kan spelen. Het is voor mij meer het handhaven van mijn kalmte en om op een constant niveau te gaan gooien.”

Het is dus een kleine kans dat we een Indiër met een tourkaart gaan zien volgend jaar. Wel is er een mogelijkheid dat we ‘The Royal Bengal’ volgend jaar terug zien op de eerste divisie bij de PDC, de Challenge Tour. “Zoals het nu lijkt ga ik volgend jaar een aantal Challenge Tour toernooien gooien. Ik blijf voor een tijdje in Engeland wonen, maar weet nog niet voor hoelang.” 

Darts Actueel wenst Nitin Kumar een erg succesvol debuut toe in Londen!

Image courtesy of FOTO: PDC Asia
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *