Dartsactueel.nl | Het meest actuele dartnieuws van dit moment!

INTERVIEW – Seigo Asada: ‘Ik wil de uitdaging op Q-School aangaan’

Het Aziatische darten zit in de lift. Waar een aantal jaar geleden de spelers uit het oostelijke continent nog vooral als opvulling op het WK dienden, zijn de meesten nu toch echt in staat partij te bieden. Seigo Asada is één van de topspelers die in de aankomende jaren echt mee gaat doen, niet alleen tijdens het WK. Darts Actueel sprak met hem.

WK 2018
De in 1980 geboren Japanner maakte in 2012 voor de eerste keer de reis naar Europa om een toernooi de spelen. Door de Japan Open te winnen kwalificeerde hij zich voor de BDO World Masters, en met het behalen van de laatste 80 (nederlaag tegen Jim Williams, GSOD deelnemer dit jaar) deed hij het zeker niet slecht. Drie jaar later mocht hij zich gaan opmaken voor zijn eerste BDO WK.

Zijn eerste PDC WK kwam drie jaar later. Hij had inmiddels drie keer het BDO WK mogen spelen, maar nu mocht hij toch eindelijk het podium van Ally Pally betreden. ”Ik was erg onder de indruk van het grote podium en van het publiek. In het begin was ik erg nerveus, maar het was een geweldige ervaring. Het is een prachtige plek om te zijn.”

In de eerste ronde was ‘The Ninja’ te sterk voor de Australiër Gordon Mathers (2-1), in de tweede ronde was Rob Cross de tegenstander. Een aantal weken later was diezelfde Cross de trotse wereldkampioen, waardoor het absoluut geen schande was dat Asada verloor. ”Rob Cross is een geweldige speler. Vooral de manier waarop hij gooit, kalm en standvastig, is bewonderenswaardig. Na het WK was ik dan ook van mening dat ik erg goed heb gespeeld tegen de latere Wereldkampioen, ik was hier achteraf erg blij mee. De indruk die ik tijdens het hele toernooi van hem had was toch vooral de kalmte die hij uitstraalt.”

WK 2019
Nu, een jaar later, mag Asada zich op gaan maken voor een terugkeer naar Londen. De loting koppelde hem aan Krzysztof Ratajski, de Pool die in geweldige vorm verkeerd. Een overwinning levert hem een duel met James Wade op, ook al geen makkelijke tegenstander. Toch liggen er kansen, en ook Asada zelf gelooft er wel in. ”Ik stel het erg op prijs dat ik dit jaar weer de kans krijg om mij te bewijzen op het WK. Het doel van dit jaar is een hoger gemiddelde noteren dan vorig jaar, en ook nu hoop ik mijn eerste wedstrijd te winnen. Ik waardeer iedereen die mij hierin steunt enorm.”

Darten in Japan
Waar het darten in grote landen als China en India nog niet echt op gang komt, is het in Japan juist een enorm groeiende sport. Het soft tip darten geniet hier in de meeste gevallen nog wel de voorkeur, maar ook het steel tip darten wordt steeds populairder. In navolging van Seigo Asada en Haruki Muramatsu, die tussen 2015 en 2016 zelfs een Tour Card had, komen steeds meer talentvolle Japanse darters naar boven. Één van de toernooien waarop dit tot uiting komt is het Japans Kampioenschap, dit jaar gewonnen door Asada. Hij versloeg hier in de finale Shingo Enomata. ‘Ik denk dat dit toernooi een goede stimulatie is voor de darters in Japan. Deze spelers zullen via dit toernooi initiatief nemen in Japan om vervolgens de strijd aan te gaan met de rest van de wereld. Ik vind het mooi om te zien dat het ook echt leidt tot verbetering van de Japanse darters, en daarmee ook het darten in Azië.”

Ook op de World Cup laat Japan zien dat het niet te onderschatten is. Net als in 2013 wisten ze de kwartfinales te halen. In dat jaar bestond het duo uit Haruki Muramatsu en Sho Katsumi, dit jaar maakte Asada zijn debuut. Voor Muramatsu was het al zijn achtste deelname. Overwinningen op Oostenrijk en Canada leverde het duo een duel met Schotland op, bestaand uit de nummer 2 en 4 van de wereld op dat moment. De kwartfinale bleek zo ook het eindstation, maar Asada en Muramatsu hadden zich van hun beste kant laten zien. ‘Muramatsu is een geweldige speler, één van de beste van Japan. Ik denk dat wij samen het best mogelijke team van Japan op een dubbeltoernooi waren. Nadat wij de kwartfinales haalden wilde ik zelf nog verder komen, alleen was Schotland erg sterk. Spelen tegen Peter Wright en Gary Anderson was niettemin een geweldige ervaring.”

Asian Tour
De PDC wil het darten over de hele wereld stimuleren en in dat kader werd er dit jaar de Asian Tour opgericht. 12 toernooien gehouden over 6 weekenden leverden vier WK tickets op, maar het grote doel is het verhogen van het niveau van steel tip darts in Azië. Voor Asada werd het een groot succes. Hij wist maar liefst drie toernooien te winnen en eindigde als nummer twee van de ranglijst. Ook was zijn gemiddelde van 107.6 voor een korte periode het hoogste gemiddelde ooit op de tour. Voor Asada zijn er dus genoeg redenen om tevreden terug te kijken op zijn jaar.”Het eerste jaar van de Asian Tour was erg goed. Ik ben er zeker van dat het zal leiden tot een hoger niveau van de spelers en dat het de bekendheid van steeltip darts zal verhogen in heel Azië. Door de Asian Tour zijn de banden met de PDC groter dan ooit en ik hoop dat het een fundering voor het Aziatische darten zal worden. Japan is nog het toonaangevende land, maar steeds meer spelers uit andere landen gaan de uitdaging aan. Ik zal volgend jaar ook weer mijn best gaan doen.”

Q-School
Waar Murmatsu al meerdere keren deelnam aan Q-School en zelfs twee jaar lang een Tour Card in zijn bezit had, heeft Asada nog geen poging gewaagd. ‘The Ninja’ is nu 38 en heeft nog ruim de tijd om een verdere carrière in het darten op te bouwen, en dat weet hij zelf ook. ‘Ik zou graag de uitdaging aan willen gaan op Q-school, maar op het moment heb ik een tekort aan sponsors. Ik ben zeker bereid om de uitdaging aan te gaan, maar wanneer dat is zal dus nog moeten worden bepaald. Misschien lukt het volgend jaar (2019) al, maar er is dus nog niks besloten. Ik bereid mij voor om elk moment de uitdaging aan te pakken.”

Voor nu moeten we het dus nog alleen met zijn WK optredens doen, maar mogelijk komt daar in de toekomst dus verandering in. De redactie van Darts Actueel wenst Seigo Asada een succesvol WK en hopelijk een verdere toekomst in het darten.

Images courtesy of FOTO: PDC and FOTO: PDC Asia
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.