Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Italië - World Cup of Darts 2024

Italië stunt tegen Australië, sprookje Taiwan ten einde

De eerste kwartfinalisten van de World Cup of Darts 2024 zijn bekend. Zweden, Oostenrijk, Schotland en het verrassende Italië keren zondag terug in Frankfurt voor de finaledag. Lees hier meer.

Zweden 8 – 6 Tsjechië

Vorig jaar haalde Zweden al de kwartfinale: Oskar Lukasiak deed dat toen aan de hand van Dennis Nilsson, dit keer was het Jeffrey de Graaf die het Noord-Europese land weer succes bracht. Nadat Tsjechië, mede door gemiste dubbels van de Zweden, op 2-0 kwam, werd de partij snel omgedraaid. Lukasiak vond een 127-finish, terwijl De Graaf de hoge scores vond. Adam Gawlas kon te weinig inbrengen, waardoor hij moest toezien hoe zijn land snel tegen een 6-3 achterstand op keek. Karel Sedlacek leek het daarna met een 138-finish nog even spannend te maken, zeker nadat Gawlas een leg later tops vond en de stand op 7-6 zette. Niets was minder waar: Lukasiak wist zijn eerste matchdart meteen te benutten, waardoor het Zweedse koppel zondagmiddag terugkeert.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Zweden: 84,06 / 34.8%
Tsjechië: 80,44 / 31.6%

Oostenrijk 8 – 4 Taiwan

Taiwan was dé sensatie van de groepsfase: het Aziatische duo hoopte ook tegen Oostenrijk te gaan stunten. Mensur Suljovic en Rowby-John Rodriguez hadden echter andere plannen. Met legs in 18, 16, 23 en 15 pijlen kwamen ze snel op 4-0. Een 102-finish in de vierde leg, nadat Pupo een dubbel had gemist, was hierbij de grootste klap die ze uitdeelden. Met een 17-darter kwamen de Taiwanezen een leg later alsnog op het bord: Pupo verrekende zich op 150, maar teamgenoot An vond dubbel 18 wel meteen. Dichterbij kwamen ze echter niet, want Suljovic had de vorm te pakken. Met meerdere 180-scores gaf hij Rodriguez ook enige lucht. Taiwan wist met legs in 13,17 en 15 pijlen nog wel even aanstalten te maken, maar Rodriguez maakte met een heerlijke 121-finish, eindigend op de zo geliefde dubbel 14 van zijn teamgenoot, een einde aan de partij.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Oostenrijk: 87,43 / 38.1%
Taiwan: 85,53 / 40%

Schotland 8 – 2 Polen

In de derde partij van de middag kwam het eerste van de top vier geplaatste landen in actie die de groepsfase mochten overslaan. Schotland met Peter Wright en Gary Anderson, vorig jaar nog de verliezende finalisten, namen het in hun eerste partij op tegen Polen met Krzysztof Ratajski en Radek Szaganski. Het was niet te merken dat Schotland nog in het toernooi moest groeien; ze begonnen direct scherp aan hun partij. In de eerste leg kregen de Polen nog twee kansen op de dubbel om de leg te winnen, maar daarna namen de Schotten al snel de overhand en bouwden ze een ruime voorsprong op. Met onder andere drie 14-darters kwam Schotland op een 5-0 voorsprong. In de zesde leg wisten de Polen toch op het scorebord te komen dankzij een knappe 74-finish van Szaganski. Daarna gingen er vier legs met de darts mee. Bij een stand van 7-2 produceerde Anderson ook een 74-finish en trok daarmee de partij met 8-2 naar zich toe.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Schotland: 88,86 / 47,1%
Polen: 83,40 / 25%

Italië 8 – 7 Australië

Australië viel in de groepsfase flink tegen en moest hard werken voor hun overwinningen op Japan (4-3) en Hong Kong (4-2) om de laatste 16 te bereiken. Daarin mochten ze het opnemen tegen de Italianen, die voor het eerst in de geschiedenis deze ronde wisten te bereiken. Italië begon verrassend goed aan de partij, ze wisten de eerste drie legs van de partij te winnen. Toch vochten de Australiërs zich knap terug in de wedstrijd. De pauze gingen Whitlock en Heta in met een achterstand van slechts 4-3, mede dankzij twee 14-darters. Na de pauze herstelde Australië de zaken, na een 5-3 achterstand brachten ze met twee goede scorende legs de wedstrijd in evenwicht; 5-5. Het leek erop dat in leg 13 de Australiër de nodige break toch ging plaatsen. Echter misten ze vier pijlen op de dubbel, waardoor Dalla Rosa via dubbel 1 Italië op matchpoint bracht; 7-6. Uiteindelijk moest een beslissende vijftiende leg de doorslag geven. Whitlock begon de laatste leg met een maximale score, waardoor de Australië het initatief nam in de leg. Echter misten zowel Heta als Whitlock drie matchdarts, waardoor Dalla Rossa de tweede matchdart van Italië wist te raken en daarmee voor een enorme stunt zorgden op de World Cup of Darts. Vooral Heta liet het voor Australië wederom afweten (individueel gemiddelde van 76,21 en 3/19 op de dubbels).

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Italië: 82,48 / 29,6%
Australië: 85,26 / 19,4%

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *