Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jaco van Bodegom - Koffie Met

Jaco van Bodegom ziet verbeterpunten bij PDC: ‘Rankingsysteem moet op de schop’

In een speciale editie van Koffie Met gaat host Mike Hooiveld langs in Spijkenisse bij Jaco van Bodegom, voormalig manager van Raymond van Barneveld en op dit moment co-owner van de Ultimate Darts Cards. Van Bodegom zou verschillende dingen in het PDC-systeem willen veranderen. Lees hier meer.

In een speciale aflevering van 1,5 uur worden alle actuele onderwerpen in darts besproken, met enkele aspecten waar de PDC zich nog in kan verbeteren. Denk daarbij aan een overvolle kalender en een oneerlijk rankingsysteem.

Rankingsysteem

Het rankingsysteem van het PDC is gebaseerd op de resultaten en het prijzengeld over twee jaar. Dit betekent dat spelers het prijzengeld van een bepaald toernooi over twee jaar pas hoeven te verdedigen. In tennis is dit veel beter reguleert volgens Jaco van Bodegom, daar wordt de rankings gebaseerd op punten: “Ik ben van mening dat het prijzengeld steeds verder omhoog gaat, maar het is niet gebaseerd op punten. Dus als je het WK wint, sta je twee jaar lang in de top 4 van de wereld al presteer je nooit meer iets. Dat zou niet moeten zijn. Eén WK winnen staat genoeg aan 50 Pro Tours winnen, maar je hebt er maar 30 in een jaar. Die verhouding klopt niet. Op het moment dat je zegt als je wereldkampioen wordt krijg je 1000 punten en bij een Pro Tour titel win je 100 punten, blijft die verhouding 1 staat tot 10. Zo kun je al die toernooien gaan schalen. Ik denk dat dat een veel eerlijker systeem is. Omdat het rankingsysteem over twee jaar gaat, krijg je een hele rare verhouding.”

Van Bodegom zou dan veel liever een jaarranking willen zien in het darten dat veel eerlijker is en wordt het makkelijker om te stijgen in de rankings. Alle spelers zijn nu ook een soort van verplicht om alle Pro Tours te gaan spelen om te stijgen in de rankings en TV-toernooien te kunnen halen. Dit moet veranderd worden, Van Bodegom reageert: “De spelers worden luier want als je op het WK heel goed doet, wat moet je dan op Pro Tours en Euro Tours als je geen zin hebt om daar heen te gaan. De drive is dan weg. In het tennis, wat een mondiale sport is, als je daar top 100 honderd staat heb je de verplichting om 18 toernooien te spelen. Je hebt de verplichting om alle Grand Slams mee te doen, je hebt dan de verplichting om een aantal Masters toernooien te spelen. Waarom doe je zoiets niet in het darten? Nu worden ze een soort van gegijzeld om alle toernooien te spelen. Dat heeft ook te maken met je rankingsysteem. Met alle respect, het jaar dat Raymond (van Barneveld red.) dalende was wisten hij en ik dat hij de top 32 uit zou gaan vallen. Dat betekende geen TV-toernooien, alleen Pro Tours. Hoe moeilijk is het om alleen met Pro Tours terug in de top 16 te komen, dat is eigenlijk onmogelijk. Laten we ervanuit gaan dat als je 52 bent, dat dat best wel moeilijk wordt. Dat is dan ook oneerlijk. Als je een jaarranking maakt, zie je veel meer flucaties. Dan had je ook gezien toen Dimitri (van den Bergh red.) het zo goed deed, hij veel sneller omhoog kwam en dat Glen (Durrant red.) eigenlijk als nummers 2 of 3 van de wereld was ingeschaald in plaats van nummer 17. Dan maak je het eerlijker en dat vind ik zo mooi aan de FDI Rating, dat gaat op basis op vorm, talent en alles wat er bij komt kijken. Dat mis ik gewoon in het darten. De PDC is succesvol en verdienen heel veel geld, maar staan met veel dingen ook stil. Waarom zou je dan iets gaan veranderen, als het op dit moment een succes is? Dat is in mijn optiek wat het darten nog mist, terug naar de tekentafel en een nieuwe basis neerleggen. Een nieuwe kalender voor het hele jaar uitschrijven, waarbij niet alleen het zwaartepunt ligt in de laatste twee maanden.”

Loting

De tweede rondes voor de majors kunnen altijd voor de loting al uitgetekend worden, zo is het zo dat de nummer 1 tegen de nummer 16 speelt en de nummer twee tegen de nummer 15. Ook staat de nummer 4 plaats altijd bovenaan bij de nummer 1 in het schema. Dit moet veranderd worden vindt Van Bodegom en maakt nogmaals een vergelijking met tennis: “Wat ik het alle slechtste vindt in het darten, is de loting. In tennis is dat opgegeven moment aangepast. Bij het tennis staat de nummers één en twee vast. De nummers 3 en 4 loten ze, dus de ene keer staat de nummer 3 bovenaan en een andere keer nummer 4. De nummers 5 t/m 8 staan niet meer op vaste plekken, maar worden in dat systeem geloot. Bij het darten kun je voor de loting van het WK kun je al zien wat de tweede rondes kunnen gaan worden. Ik denk dat dat niet eerlijk is. Ik weet dat er spelers zijn die bewust soms misschien wel eens een wedstrijd verloren, omdat ze liever niet één plaats in de ranking wouden stijgen. De PDC doet het super goed, blijft de dartsport ontwikkelen maar dit zijn de dingen waarvan ik denk; ‘Ga er eens voor zitten, ga eens kijken naar je kalender en ga eens kijken naar je rankingsysteem. Daar valt nog heel veel winst te behalen. Het kan eerlijker gemaakt worden.'”

Dit en meer wordt allemaal besproken in de zesde aflevering van Koffie Met. Bekijk hieronder aflevering terug of luister het gesprek terug in de Achter Okkie podcast.

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Jaco van Bodegom ziet verbeterpunten bij PDC: ‘Rankingsysteem moet op de schop’