Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Jeff Smith en verrassende Aaron Beeney pakken tourkaarten

Na 2 dagen met volop darten, zijn we op de helft van Q-School. Er zijn dus nog veel tourkaarten te verdelen voor de aankomende 2 jaar. Wie kunnen in Wigan zegevieren? En wie zetten een goede uitslag neer voor de Order of Merit?

Route naar de finales
Vrijwel alleen maar bekende namen in de twee finales. De twee bekendste moesten met elkaar uitvechten wie de tourkaart zal winnen. Het hier om Seigo Asada en Jeff Smith. De beste Japanse darter, ook wel als beste Aziatische darter gezien, tegenover de beste Canadese darter. Asada haalde zijn finale door achtereenvolgend Tony Wood (5-2), Mike Atkinson (5-1), Lewis Williams (5-1), Jamie Atkins (5-1), Tony Richardson (5-0), Paul Nicholson (5-1) en Ryan Hogarth (5-0) te verslaan. Ook Jeff Smith moest veel wedstrijden winnen om de finale te behalen. Hij versloeg Alan Norris (5-0), Ryan Groves (5-0), Ricky King (5-2), James Hurrell (5-2), Darren Davies (5-1), Lee Evans (5-3) en William Borland (5-1) om de finale te halen.

Aan de andere kant van het schema kwamen twee minder bekende darters de finale in. Jarred Cole moest het opnemen tegenover Aaron Beeney. Jarred Cole is dan nog de bekendste van de twee, aangezien hij een talent is in de talentenpoel van Target. Aaron Beeney daarentegen heeft een onzichtbaar seizoen op de Challenge Tour achter de rug en is dus de grootste verrassing. Beeney haalde de finale door niet één keer boven de 90 gemiddeld te gooien. Hij versloeg op zijn weg James Woodhouse (5-4), Ricky Clarke (5-1), Scott Williams (5-4), Adam Mould (5-2), Matthew Finch (5-4), David Ladley (5-3) en Martin Atkins (5-3). De jonge Engelsman Jarred Cole haalde de finale met betere gemiddeldes. Hij versloeg Stephen Savage (5-0), Dylan Duo (5-0), Terry Roach (5-2), Keane Barry (5-4), Jim Williams (5-4), Frankie Ansell (5-2) en zijn leermeester Darryl Fitton (5-1).

Finales
Jeff Smith vs Seigo Asada
Jeff Smith begon niet goed aan de finale. Waar hij een ronde eerder nog 100+ gemiddeld wist te gooien, begon hij de wedstrijd met zo’n 30 gemiddeldenpunten minder. Hij kwam dan ook snel met 0-2 achter tegen de Japanner. Jeff Smith kwam er langzaam weer in en kon gerust ademhalen toen hij zijn eigen leg won en 1-2 wist te maken. De eerste break van de wedstrijd volgde al snel. Het lukte Asada niet om 90 uit te gooien waardoor Smith met een 67-finish de leg kon pakken (2-2). Jeff Smith pakte zonder moeilijkheden ook zijn eigen leg op waardoor hij nu 3 legs op rij gewonnen had (3-2). Een 56-finish zorgde ervoor dat Smith, nadat Asada zijn eigen leg won (3-3), opnieuw de voorsprong pakte (4-3). Het werd nog heel spannend nadat Asada gelijkmaakte, maar Jeff Smith gaf niet op en gooide 110 uit in de allesbeslissende leg.

Gemiddelden:
Jeff Smith: 85.5
Seigo Asada: 92.6

Jarred Cole vs Aaron Beeney
Jarred Cole was zoals verwacht de betere in deze partij. Toch kwam Cole moeizaam opgang. Gelukkig voor hem kwam Beeney nog moeilijker op gang, al wist hij wel zijn eigen leg op te pakken (2-1). Ondanks kansen voor Cole, wist Beeney ook zijn volgende eigen leg te pakken en dus gelijk te maken (2-2). Met een geweldige leg van Cole kon Beeney de Engelsman er niet van weerhouden om de voorsprong te pakken (3-2). Opnieuw een geweldige leg van Cole volgde, maar opnieuw wist hij hem niet af te maken. Hierdoor kreeg Beeney de kans het wel te doen en dus opnieuw de gelijkmaker veilig te stellen (3-3). Een mooie 100-finish van Cole op een belangrijk moment zorgde ervoor dat de Engelsman de voorsprong kon pakken (4-3). Cole gooide een goede leg en kwam al snel op dubbel 16, maar het lukte hem niet. Wedstrijdpijlen gingen niet de dubbel in, waardoor Beeney via dubbel 5 alsnog de gelijkmaker kon maken (4-4). Een geweldige leg van Beeney bestaande uit twee 140’ers en een 134’er, zorgde ervoor dat Beeney de wedstrijd won ondanks alle verwachtingen vooraf (5-4). Jarred Cole had pijlen voor de wedstrijd, maar moest de wedstrijd alsnog afgeven.

Gemiddelden:
Jarred Cole: 84.4
Aaron Beeney: 82.7

Hoogtepunten
Als we aan hoogtepunten denken, denken we natuurlijk aan hoge gemiddeldes. Ex-BDO halve finalist Brian Woods deed dit als eerste man op de UK Q-school. Hij wist met een 100.2 gemiddelde zijn tegenstander te verslaan. Greg Ritchie en Damon Heta gooide een 100+ gemiddelde een ronde verder. Ook Ryan Murray, Frankie Ansell, Martin Atkins, Seigo Asada en Jeff Smith mochten zich aan dit rijtje toevoegen.

Order of Merit
De ranglijst na drie dagen ziet er als volgt uit, de top 12 wint een tourkaart na 4 toernooien:
1) Ryan Murray 14
2) Andy Hamilton 12
3) Damon Heta 11
4) Peter Jacques 11
5) Steve Brown 10
6) Lisa Ashton 9
7) Alan Tabern 9
8) Adam Hunt 9
9) Martin Atkins 9
10)Darryl Pilgrim 8
11) Paul Nicholson 7
12) Ritchie Edhouse 7
———————————–
13) Nial Culleton 7
14) Gary Mawson 7
15) Lee Evans 7

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *