Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jim McEwan

Jim McEwan sluit Challenge Tour-weekend winnend af

Jim McEwan heeft het vijfde Challenge Tour-toernooi van dit jaar gewonnen. De Schot rekende in de finale af met Stephen Burton, waardoor hij samen met Scott Williams de bovenste twee plekken op de ranglijst bezit.

Challenge Tour 5

In de eerste vier weekenden van de Challenge Tour staat er op de zondag één toernooi op de planning. Alleen in het laatste weekend worden er ook op deze dag twee toernooien gehouden, maar dan wordt er op de vrijdag helemaal niet gespeeld. Vandaag was meteen een belangrijke dag: de hoogstgeplaatste spelers op de ranglijst kunnen als reserves worden opgeroepen voor de eerste acht Players Championships. Scott Williams leek voorafgaand aan vandaag al zeker van het behouden van de eerste plek, en ondanks een vroege nederlaag tegen Gary Stafford is de koppositie na dit weekend alsnog voor hem.

Drie andere spelers uit de top vijf, namelijk Stu Wilson, Steve Haggerty en Pete Burgoyne, wisten tijdens toernooi vijf ook geen prijzengeld binnen te slepen. Dat zorgde voor kansen voor de rest. Matthew Edgar (halve finale) en Robert Owen (Laatste 16) verkleinden het gat aan de top. Haupai Puha haalde de laatste 64 en kon zo weinig druk zetten. Jim McEwan kon dit wel: de Schot is bezig aan een uitstekend weekend en haalde na een eerdere halve finale en kwartfinale nu de finale. Op weg naar die finale rekende hij onder andere af met Jelle Klaasen (5-1), Colin Osborne (5-3) en Darren Penhall (5-1). In de eindstrijd trof McEwan Stephen Burton. De Engelsman, voormalig houder van een tourkaart, kende een sterke dag. In zijn openingswedstrijd tegen Daniel Klose noteerde hij een gemiddelde van 100.42, waarna hij in zijn laatste drie wedstrijden voor de finale afrekende met de grote namen Robert Owen (5-1), Jason Hogg (5-3) en Matthew Edgar (5-0).

Finale

Qua niveau leken de twee finalisten elkaar de hele dag weinig te ontlopen, maar toch werd het allesbehalve een spannende finale. Met een 17-darter hield McEwan zijn eigen leg, waarna hij met een 14-darter meteen een break pakte. Een 16-darter volgde, waarna nog een 14-darter de Schot nog een break opleverde. Pas in de vijfde leg kreeg Burton een pijl op een dubbel, maar nadat hij vanaf 104 dubbel 12 miste was de wedstrijd meteen over. Met een 16-darter trok McEwan de partij over de lijn. Net als in 2021 slaat hij ook dit jaar toe op de Challenge Tour.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Jim McEwan: 97.60 / 50%
Stephen Burton: 87 / 0%

Nederlanders

Waar Challenge Tour 4 een sterk toernooi was voor onze landgenoten, was Challenge Tour 5 erg matig. Davy Proosten en Carlo van Peer waren de enige Nederlanders die de laatste 32 haalden: respectievelijk Keelan Kay (5-1) en Thomas Lovely (5-3) waren hier te sterk. Maikel Verberk, Jelle Klaasen, Ryan de Vreede en Jeroen Mioch moesten genoegen nemen met een plek bij de laatste 64.

Order of Merit

Door twee toernooien te winnen gaat Scott Williams ruim aan de leiding in het klassement. Mochten er plekken vrij komen op de aankomende Players Championship dan heeft de Engelsman de eerste kans om in te vallen.

  1. Scott Williams 4050
  2. Jim McEwan 2900
  3. Stu Wilson 2100
  4. Steve Haggerty 2000
  5. Lee Evans 1800
  6. Stephen Burton 1400
  7. Matthew Edgar 1350
  8. Robert Owen 1300
  9. Pete Burgoyne 1100
  10. Haupai Puha 1050

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *