Joe Cullen

Joe Cullen wint, Wattimena naar Grand Slam of Darts

De Winter Series is zaterdagavond tot een einde gekomen, net als het Players Championship seizoen. Het laatste toernooi werd gewonnen door Joe Cullen! De Engelsman was in de finale met ruime cijfers te sterk voor Krzysztof Ratajski.

Route naar de finale

Krzysztof Ratajski kende tot zover een matige Winter Series, maar daar kwam op de laatste dag verandering in. Ratajski begon de dag met een simpele 6-2 overwinning op Michael Barnard. In de tweede ronde had de Pool weinig problemen met Keegan Brown, het werd 6-3. Bij de laatste 32 had Ratajski een beslissende leg nodig om Ron Meulenkamp uit te schakelen. Ritchie Edhouse mocht slechts twee legs pakken, waardoor ‘The Polish Eagle’ naar de kwartfinales ging. In de kwartfinales noteerde Ratajski zijn beste gemiddelde van de dag, met een gemiddelde van 112,5 werd er met 6-2 gewonnen van Adrian Lewis. In de halve finales nam de Pool het op tegen Kim Huybrechts. Huybrechts begon goed en won de eerste twee legs. Daarna wist Ratajski 7 legs op een rij te winnen voor een plaats in de finale.

Joe Cullen bereikte zijn eerste finale sinds zijn overstap naar Winmau. Hij begon met een eerste ronde tegen Justin Pipe. Pipe won de eerste 5 legs, maar wist de wedstrijd niet in het slot te gooien. Cullen kwam helemaal terug en won uiteindelijk met 6-5. In de tweede ronde werd Chris Dobey met 6-3 verslag, voordat Niels Zonneveld met 6-4 werd uitgeschakeld. Bij de laatste 16 had ‘The Rockstar’ weinig moeite met Boris Krcmar, het werd 6-0! In de kwartfinales overleefde Cullen twee matchdarts tegen Daryl Gurney, maar dankzij een 72-finish werd er toch gewonnen met 6-5. In de halve finales versloeg Cullen zijn landgenoot Andy Boulton met 7-3, die zijn derde halve finale bij de PDC behaalde.

Finale

Krzysztof Ratajski wist de bull te winnen en mocht daarom de partij beginnen. Hij hield met een 180’er en dubbel 10 zijn eigen leg. Cullen maakte via dubbel 11 er 1-1 van, nadat Ratajski een 84-finish miste voor de break. Ratajski bleef rustig en hield een leg later met een 77-finish zijn eigen leg. In de vierde leg miste Ratajski opnieuw pijlen voor de break, waardoor Cullen opnieuw met veel geluk zijn eigen leg hield voor 2-2. Beide heren hielden vervolgens hun eigen leg in 15 darts. In de zevende leg plaatste Cullen de eerste break van de partij, hij brak met een 87-finish in 11 darts naar een 4-3 voorsprong. Met een 15-darter werd de break verzilverd voor ‘The Rockstar’.

Met een belangrijke 58-finish hield Ratajski zijn eigen leg en kwam daarmee terug tot 5-4. Met een 14-darter behield Cullen zijn break en kwam op een 6-4 voorsprong. Ratajski kreeg in zijn eigen leg 127 niet uit, waardoor Cullen opnieuw een break plaatste en daarmee op matchpoint kwam; 7-4. Met een hele knappe 74-finish verzekerde Joe Cullen zich van zijn tweede PDC-titel van het jaar!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Joe Cullen: 105,1 / 44%
Krzysztof Ratajski: 94,3 / 44%

Nederlanders

Dirk van Duijvenbode was de beste Nederlander tijdens de laatste dag van de Winter Series. Hij verloor bij de laatste 16 in een beslissende leg van Andy Boulton. Ron Meulenkamp wist met een plaats bij de laatste 32 zijn WK-deelname vast te stellen. Dit was ook het eindstation voor Niels Zonneveld en Jermaine Wattimena. Zonneveld kwalificeerde zich hiermee voor de Players Championship Finals, maar kwam 1000 pond te kort voor een plaats op het WK. Toch heeft de jonge Nederlander nog een kans op de PDPA Qualifier eind november. Jermaine Wattimena heeft zich dankzij zijn laatste 32 plaats gekwalificeerd voor de Grand Slam of Darts. Hij was de beste speler op de Winter Series Order of Merit, die zich nog niet had geplaatst voor de major. Michael van Gerwen verloor in zijn eerste partij van de dag met 6-4 van Callan Rydz.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)