Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jose de Sousa

Jose de Sousa eerste finalist Grand Slam!

Na de kwartfinales van gisteren was het vandaag tijd voor de halve finales van de Grand Slam of Darts. De eerste partij ging tussen Jose de Sousa en Simon Whitlock. Beide mannen zorgden voor een stunt in de kwartfinale door Michael Smith en Michael van Gerwen uit te schakelen en beide mannen mochten gaan gooien voor een plek in de finale van morgen.

Sterke start Whitlock

De Sousa mocht de eerste leg beginnen en hij was ook de eerste speler met een kans op de dubbel. Een 167 finish bleek teveel van het goede voor de Portugees, waarna Whitlock meteen instapte en 82 finishte. De Australiër wist de break ook meteen te verzilveren. 170 werd gemist op de bulls-eye, maar de 25 overgebleven punten bracht Whitlock wel op 0. Met een 14-darter maakte Whitlock 2-0 in legs. De Sousa zou leg 3 wel weten te behouden, want met een 15-darter ging de leg naar “The Special One”. Whitlock bleef doorgaan waar hij gisteren was gebleven, namelijk het gooien van 180 scores. Halverwege de vierde leg had de Australiër er al weer 3 inzitten en dit leverde hem ook de legwinst op. Met De Sousa nog op 204 raakte Whitlock de dubbel 4 voor een 3-1 voorsprong. Ook de laatste leg voor de onderbreking ging met de darts mee. Beide mannen gooiden een 180 score, maar De Sousa mocht het als eerst op de dubbel proberen. De Portugees gooide 46 uit en de spelers gingen met een 3-2 tussenstand de eerste pauze in.

Ook de tweede sessie is voor Whitlock

De zesde leg werd begonnen door Simon Whitlock en hij wist deze leg ook te behouden. Met een 14-darter ging de leg naar “The Wizard”. Whitlock was scorend de betere van de 2 en dit bleek ook in de zevende leg het geval te zijn. Met een 12-darter zorgde Whitlock voor de tweede break in zijn voordeel en kwam de Australiër met 5-2 voor. Whitlock opende de achtste leg met wederom een 180 score, terwijl De Sousa de leg opende met 2 maximale scores. De 9-darter werd niet gegooid door De Sousa, maar hij zorgde wel voor de re-break met een 11-darter. De break werd verzilverd door De Sousa, want met een 74 finish verkleinde hij zijn achterstand tot nog maar 1 leg. Whitlock wist in de laatste leg voor de onderbreking de dubbel 8 te raken, waardoor “The Wizard” met een 6-4 voorsprong van het podium ging.

De Sousa profiteert

De derde sessie werd begonnen door De Sousa, die sterk uit de pauze kwam en de leg wist te winnen met een 15-darter. De Portugees wist zijn Australische tegenstander ook meteen te breken, die geen sterke twaalfde leg gooide. Door een 18-darter van De Sousa was de stand weer in evenwicht: 6-6. Na leg 13 zou De Sousa voor het eerst op voorsprong staan. Ook in deze leg kreeg Whitlock zijn hoge scores er niet in en de Sousa profiteerde door de dubbel 4 te raken. De Sousa leek helemaal opgewarmd, want ook de veertiende leg ging naar “The Special One”. Met een 12-darter tekende De Sousa voor de derde leg op rij en de 8-6 voorsprong. Whitlock maakte in de derde sessie niet veel klaar, maar produceerde toch nog een knappe 76 finish in de laatste leg voor de onderbreking. Met een 8-7 voorsprong voor De Sousa gingen we de derde pauze in.

Bouncer nekt Whitlock

Simon Whitlock mocht de wedstrijd weer hervatten en wist de leg uiteindelijk toch te behouden, ondanks 4 darts om te breken van De Sousa. De zeventiende leg was slordig van beide spelers. De Sousa gooide zich dood vanaf 126, terwijl Whitlock de kans om dit af te straffen naliet, door de grote 20 te missen. De Sousa zou de leg uiteindelijk winnen via de dubbel 8 en op een 9-8 voorsprong komen. Een sterke achttiende leg zorgde voor weer een break voorsprong door een 13-darter van De Sousa. Whitlock leek niet van zijn stuk gebracht, want “The Wizard” reageerde met een 13-darter voor de re-break. Whitlock leek op een gelijke stand af te stevenen, maar door een ongelukkig bouncer van Whitlock kreeg De Sousa toch de kans in deze leg. Met een hele knappe 121 finish ging de leg toch naar De Sousa en beëindigde de Portugees deze sessie met een 11-9 voorsprong.

De Sousa houdt voorsprong vast

Whitlock wist dat hij De Sousa nog minimaal 2 keer moest zien te breken om zichelf naar de finale te gooien. De Australiër leek goed op weg, maar hij wist 81 niet uit te gooien. De Sousa gooide de dubbel 10 en kwam op een 12-9 voorsprong. Whitlock wist met een 16-darter zijn eigen leg te houden en moest weer op jacht naar een break. De Sousa bleek echter enorm koelbloedig in zijn eigen leg, want met een 99 finish via 2 keer tops zorgde De Sousa voor een 13-10 voorsprong. Ook Whitlock gooide een knappe finish van 140 in zijn vierentwintigste leg en ook De Sousa behield leg 25 met een hoge finish van wederom 121. Whitlock moest De Sousa dus nog breken, maar moest beginnen met het behouden van zijn eigen leg. Dit lukte niet omdat de Australiër 5 darts op de dubbel miste. De Sousa gooide de dubbel 6 en zette zichzelf op matchpoint. De Sousa kreeg 5 matchdarts, maar raakte geen van allen. Whitlock gooide de dubbel 10 en zat nog in de partij. Ook in de daaropvolgende leg kreeg De Sousa matchdarts, na een hele sterke wegzetbeurt van 171. Zijn zesde matchdart vloog in de dubbel 16 en Jose de Sousa plaatste zich als eerste speler voor de finale van de Grand Slam of Darts!

Gemiddeldes/dubbelpercentages
Jose de Sousa: 98,09 / 41,03%
Simon Whitlock: 97,92 / 36,36%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *