Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Damon Heta - Gibraltar Darts Trophy 2022

Krankzinnige laatste leg bezorgt Heta European Tour-titel

Damon Heta heeft in Gibraltar de laatste European Tour-titel van het jaar gewonnen. In een krankzinnige laatste leg was hij te sterk voor Peter Wright.

Het laatste European Tour-toernooi van het jaar én het (voorlopig) laatste toernooi in Gibraltar kreeg een finale van formaat: Peter Wright, dit weekend in monstervorm, trof Damon Heta, die zijn eerste finale op de European Tour haalde. De Australiër zat nog vol adrenaline na zijn overwinning op Michael van Gerwen en moest snel schakelen naar een nieuwe wedstrijd. Het was Wright die fabuleus begon en zijn topvorm doorzette: de Schot opende met een 15-darter, waarna hij op spectaculaire wijze 121 uitgooide. Via de bullseye en de triple 7 gooide hij nog een bullseye. Een 14-darter volgde, waarna Heta met een 15-darter eindelijk wat terug deed.

Heta slaat terug

‘The Heat’ toverde een leg later ook wat uit de grote hoed: een 167-finish voor een 12-darter bracht hem op 3-2. De man uit Australië leek los, en werd vervolgens ook nog wat geholpen door Wright. De Schot miste twee legs op rij twee pijlen op de dubbels, waardoor de wedstrijd volledig op zijn kop kwam te staan. Heta kwam op 4-3, waarna nog een 15-darter volgde. Wright vond hierna eindelijk een antwoord, maar zag Heta een leg later met een 122-finish op 6-4 komen. Met een 16-darter zette de Schot de druk er weer op, maar de Australiër volgde dit voorbeeld. Heta kwam op matchpoint, maar twee legs later had hij dit initiatief verspeeld. In zijn eigen leg kreeg hij na 18 pijlen geen enkele pijl op een dubbel, waardoor Wright het voordeel greep.

Krankzinnige laatste leg nekt Wright

De beslissende leg werd echter een totaal krankzinnige leg. Vanaf 85 kreeg Wright twee matchdarts, waarna Heta vanaf 110 ook één matchdart kreeg. Alle drie gingen mis, waardoor Wright terugkeerde. Wéér miste hij al zijn matchdarts, waardoor Heta weer hoop kreeg. Ook hij ging de mist in, waardoor de Schot weer aan de beurt was. Nadat hij zijn eerste pijl nipt onder de dubbel vijf plaatste, miste hij de single één om dubbel twee over te laten. De pijl verdween in de grote 20, waardoor Heta wéér een kans kreeg. Dit keer liet hij die niet liggen: de Australiër vond dubbel vier, waardoor zijn eerste European Tour-titel een feit was.

Peter Wright: 92.37 / 29.2%
Damon Heta: 92.15 / 36.4%

Image courtesy of FOTO: Mark Galliano (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *