Krzysztof Ratajski

Krzysztof Ratajski eindigt Pro Tour seizoen met titel

Krzysztof Ratajski heeft zijn Players Championship seizoen succesvol afgesloten. De Pool wist op de laatste dag van de Pro Tour Players Championship 30 op zijn naam te schrijven. Lees hier meer.

Hoe verging de dag?

Het laatste Players Championship-toernooi van het jaar: traditioneel een dag vol spanning. Niet alleen staan er plekken op het WK en Players Championship Finals te winnen én te verliezen, ook staan er Tour Cards op het spel. Voor een groot gedeelte van de spelers zou dit zomaar de laatste keer kunnen zijn dat ze in een Players Championship-toernooi schitteren. Voor Kevin Doets lag er een kans om het WK nog te halen. Hij versloeg Geert de Vos in ronde één en moest daarna van Rob Cross winnen. Dit mislukte: de Engelsman won met 6-3. Jason Lowe verloor ook (van Jermaine Wattimena, 6-1), waardoor plek 32 echt voor het oprapen lag. Adam Hunt was degene die dit deed: hij won van Ciaran Teehan en Dave Chisnall, waardoor hij naar alle waarschijnlijkheid alsnog naar het WK mag.

Jelle Klaasen, op jacht naar een plek op de Players Championship Finals, verloor in ronde één met 6-0 van James Wade. ‘The Cobra’ heeft nog een wonder nodig om zijn Tour Card te behouden nu hij dit toernooi mist. Simon Whitlock haalde het op het allerlaatste moment wel: ‘The Wizard’ won van Lisa Ashton (6-2), Karel Sedlacek (6-5) en Raymond van Barneveld (6-5, RVB miste 10 matchdarts) en bereikte de top 64.

Van de grote namen stelde Peter Wright wederom teleur. De Schot verloor weer in de eerste ronde, dit keer van Karel Sedlacek (6-4). Ook Van den Bergh stelde teleur, met een gemiddelde van 72 verloor hij met 6-2 van Jim McEwan. De verrassing van de dag heette Matthew Edgar: ‘Prime Time’ haalde de kwartfinales, waarin hij met 6-3 verloor van Michael van Gerwen. Ook Darius Labanauskas kende een sterke dag. De man uit Litouwen schopte het zelfs tot de halve finales, waarin hij met 7-3 verloor van Krzysztof Ratajski. Joe Cullen werd de andere finalist: na een 4-2 achterstand won hij vijf legs op rij tegen Michael van Gerwen, met een gemiddelde van 111.28.

Finale

In de finale gingen de eerste drie legs met de darts mee. In de vierde leg plaatste Joe Cullen de eerste break in 15 darts. Een leg later werd die break meteen weer ongedaan gemaakt, met een 139-finish brak Krzysztof Ratajski meteen terug en kwam met een 80-finish op 3-3. Legs 7 t/m 11 gingen met de darts mee voor een 6-5 voorsprong voor ‘The Rockstar’. In de twaalfde leg miste Ratajski een 87-finish via de bull, waardoor Cullen via dubbel 8 naar 7-5 brak en op matchpoint kwam. Net als in leg vijf wist de Engelsman de break niet te verzilveren, Ratajski brak meteen in 17 darts terug. Een sterke leg volgde van de Pool, met een 87-finish bracht hij de stand op 7-7. In de allesbeslissende leg wist Cullen de nodige triples niet meer te gooien, waardoor ‘The Polish Eagle’ met een 112-finish zijn eerste titel sinds februari 2020 pakte!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Krzysztof Ratajski: 96,04 / 44%
Joe Cullen: 88,01 / 47%

Nederlanders

Het laatste vloertoernooi van het jaar werd één waarin de Nederlanders goed presteerden. Maar liefst 5 Nederlanders wisten hun bordfinale te halen. Dit was het eindstation voor Raymond van Barneveld en Maik Kuivenhoven, Van Barneveld gaf een 5-1 voorsprong weg tegen Simon Whitlock. Dirk van Duijvenbode wist het nog een ronde verder te schoppen: bij de laatste 16 ging hij ten onder tegen Darius Labanauskas (6-5). Met Michael van Gerwen en Danny Noppert haalden ook nog twee landgenoten de kwartfinales. Beide mannen verloren echter achtereenvolgens van Joe Cullen: Noppert in de kwartfinale met 6-3, Van Gerwen in de halve finale met 7-3.