Labanauskas stuurt weer topspeler naar huis, Teehan verrast Ross Smith

Terwijl Nederland nog bijkwam van de grote tegenslag van Van Barneveld op zaterdagavond, ging het WK zondagmiddag gewoon weer verder met 3 eerste rondes en 1 tweede ronde. Lees hier wat er gebeurde deze middagsessie!

Kyle Anderson 3-2(2-3,1-3,3-1,3-1,3-1) Xiaochen Zong
Zong begon de wedstrijd en leek zich direct goed te voelen op het podium. Dat leverde hem de eerste set op. Beide heren plaatsen één break en met de stand op 2-2 won Zong de set met een 15 darter op dubbel 9. De tweede set hield Xiaochen zijn hoofd koel en won de eerste en tweede leg, ondanks kansen op dubbels van Anderson. De Australiër haalde wel zijn eigen derde leg binnen met een 96 finish. Zong kreeg zes darts op dubbel om de tweede set te winnen, en deed dit met zijn vierde. De derde set begon met een hoop gemiste dubbels van Anderson maar kwam er mee weg en kwam 2-0 voor. Zong pakte nog een leg mee maar was niet echt een gevaar in set drie en zo kwam de setstand op 2-1 voor de Chinees. Set 4 begon Kyle Anderson maar hij kreeg meteen een break te verduren van Xiaochen Zong, die nu genoeg had aan twee keer zijn eigen leg houden. Dit scenario kon hij snel vergeten want Anderson brak meteen met een 76 finish. Op dit punt was Kyle duidelijk beter aan het gooien en hij won de vierde set met 3-1. Dus de eerste wedstrijd van deze zondagmiddag ging tot de laatste vijfde set. Die laatste set begon met een break van Anderson en net geen break terug van Zong, dus 2-0 voor Anderson. Zong miste tops voor een 118 finish om de wedstrijd levend te houden, en Anderson miste een match dart vanaf 120 op tops. Beide heren miste nog eens drie darts voor de leg maar Zong ging er met de leg vandoor. De vierde leg in deze set was, ondanks weer veel missers, de leg die Kyle Anderson via een opvallende finish van 9 (D1-5-D1) de overwinning bracht.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Kyle Anderson: 90,29 / 25,58%
Xiaochen Zong: 83,16 / 32,14%

Ross Smith 0-3 (2-3, 2-3, 1-3)  Ciaran Teehan
De jonge Ier Ciaran Teehan plaatste zich via de Development Tour voor het WK, nadat hij eerder dit jaar al zijn TV-debuut maakte op de BDO World Masters. Met Ross Smith trof hij een tegenstander die dit jaar erg wisselvallig was. ‘Smudger’ versloeg Van Gerwen op het WK, maar verloor daarna vier wedstrijd op rij op TV. Met een 17-darter won hij de eerste leg van de wedstrijd, maar daarna kwam Teehan op stoom. ‘The High Tower’ won legs in 18, 15 en 11 pijlen, waardoor hij meteen de break pakte. Na nog een 18-darter van Teehan in leg twee leek Ross Smith ineens wakker, want met een 154-finish sloot hij weer aan. Na 7 missers op de dubbels van de Ier leek Smith zelfs de break te kunnen pakken, maar ook hij miste vijf dubbels. Zo won Teehan de leg in maar liefst 25 pijlen. Smith had minder dan de helft (12) nodig om de stand weer op 2-2 te zetten. Teehan bleek echter weer sterk in de decider, want nu hield hij in 15 pijlen zijn eigen leg en dus de set. Smith had nog een flink weg te gaan wilde hij nog winnen. Het missen van dubbels ging hier zeker niet bij helpen. Hij miste er twee en zag Teehan weer een leg pakken. Toch sloot hij ook nu weer met een goede leg, 13 pijlen, aan. Vier missers later gaf hij echter de kans aan Teehan om 107 uit te gooien, en dat liet de Ier zich geen twee keer zeggen. Hij mocht daarna voor de wedstrijd gaan gooien, en met een 13-darter deed hij dit uitstekend. Hij treft nu in ronde twee Mervyn King.

Ross Smith: 87,67 / 25%
Ciaran Teehan: 90,08 / 37,5%

Brendan Dolan 3-0 Nitin Kumar
Brendan Dolan won dit jaar twee titels op de vloer en is hierdoor een niet te onderschatten speler op dit WK. Tegen Nitin Kumar was hij logischerwijs de grote favoriet, de Indiër heeft nog te weinig ervaring. Met een 15-darter en break starte Dolan sterk, maar Kumar volgde dit voorbeeld exact. Hij kreeg een leg later zelf een pijl voor zijn eigen, maar nadat deze werd gemist kon Dolan toch terugkeren voor een 16-darter. Kumar zette daarna zelf ook weer een break met een 14-darter, waardoor er meteen een decider kwam. Ook hierin kreeg de Indiër een pijl op de dubbel, ook deze pijl ging mis. Met een 14-darter kwam Dolan op 1-0 in sets. Een 110-finish leverde ‘The History Maker’ daarna ook meteen de eerste leg van set 2 op. De hele set werd geen probleem, want legs in 17 en 13 pijlen, nog onderbroken door een 13-darter van Kumar, leverde hem al de 2-0 voorsprong op. De Noord-Ier kwam ook nooit meer in de problemen. Een 16-darter leverde hem meteen de break op, waarna hij met een 13-darter op matchpoint kwam. Kumar deed nog iets terug, maar met een 16-darter gooide Dolan de wedstrijd uit. Hij treft op maandagavond nu Gary Anderson. Kumar werd met zijn gemiddelde van 90,17 de eerste darter uit India ooit met een gemiddelde hoger dan 90 op TV.

Brendan Dolan: 97.35 / 69.23%
Nitin Kumar: 90,17 / 66,67%

Ian White 1-3 Darius Labanauskas
Voor het eerst in jaren haalde Ian White tijdens de Players Championship Finales weer eens een halve finale op TV. ‘Diamond’ lijkt in goede vorm naar Ally Pally af te reizen, maar zijn tegenstander Darius Labanauskas liet tegen Matthew Edgar al zien dat ook bij hem de vorm goed zit. De Litouwer hield ook zijn eigen leg, al moest White hier wel vier pijlen op de dubbels voor missen. White gooide daarna toch legs in 11 en 12 pijlen, tussendoor hield ‘Lucky D’ zijn leg in 17 darts. Met een 16-darter ging de eerste set ook naar de man die de set begon, Labanauskas dus. White moest nu versnellen, en deed dat ook zeker in zijn eigen set. Met legs in 15, 14 en 13 pakte de Engelsman deze set zelfs met 3-0. Met een 13-darter brak hij Labanauskas meteen in set drie, en zo leek White toch makkelijk door te zetten. Niets was minder waar, want drie legs later was er toch een beslissende leg. Deze drie legs gingen in 15, 13 (Labanauskas en 11 (White). Met een 15-darter draaide Labanauskas de set helemaal om en kwam hij op 2-1. De problemen stapelden zich ineens snel op voor White, want met een 13-darter werd hij meteen gebroken. Met een 15-darter kwam Labanauskas zelf op matchpoint. White stelde dit nog één leg uit met een 11-darter, maar de man uit Litouwen maakte de stunt toch compleet. Aan een 17-darter had hij genoeg. De nummer negen van de wereld mag, net als de nummer twee gisteravond, na het eerste weekend al naar huis.

Ian White: 100,33 / 57.14%
Darius Labanauskas: 96,31/ 39.13%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)