Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Levy Frauenfelder

Levy Frauenfelder: ‘Trek aan de bel bij mentale problemen!’

Het mentale aspect is een groot onderdeel van de darts sport. Soms is dit onderdeel té groot. Darters als Luke Humphries, Keegan Brown en Diogo Portela gaven al recent aan mentale problemen te hebben die gerelateerd zijn aan het darten, maar ook in Nederland komt het voor. Levy Frauenfelder, één van de grootste talenten van Nederland, doet zijn verhaal.

[Het hele interview is hieronder in video-format te zien]

Levy Frauenfelder speelde jarenlang in het Nederlandse jeugdteam en wist medaille na medaille te winnen op WDF World Cup’s en WDF Europe Cup’s. Ook kwalificeerde de 19-jarige darter uit Oss zich al meerdere keren op rijd voor het PDC Jeugd WK. Dart talent heeft Frauenfelder zeker, maar toch kan het soms te veel worden.

Iedere dag werd er gedart door Levy. Vrijwel iedere avond in de week werd gespendeerd aan competitie spelen, toernooien gooien en oefenen. Langzaamaan bleek dit te veel te worden; een te hoge druk. Frauenfelder kwam – ook mede dankzij tegenslagen buiten het darten om – in een depressie terecht. Dit begon zo’n drie jaar geleden en is tot op de dag van vandaag nog niet verholpen. Frauenfelder: ”Ik kwam pas om half 6 thuis vanaf ‘s ochtends vroeg en dan ging ik snel eten om door te gaan naar het darten. In het weekend speelde ik altijd toernooitjes en doordeweeks heel veel competities. Ik wilde er alles aan doen om de droom van iedere jonge darter te bereiken: om echt je geld er mee te verdienen. Vanaf dat moment begon alles een beetje fout te lopen.”

Het lastige aan mentale problemen – waaronder dus een depressie – is om het te erkennen en herkennen. Ook Frauenfelder dacht dat er niets met hem aan de hand was: ”Ik had het eigenlijk helemaal niet door, het ging allemaal automatisch. In die tijd had ik al wel een sportpsycholoog en daar ging ik wel mee praten. Dat was best een stap, ik hou al helemaal niet van praten en helemaal niet over problemen. Die sportpsycholoog zei tegen mij dat ik echt last had van een burn-out en dat ik rustiger aan moest doen. Ik ben erg eigenwijs en dacht ‘zoek het maar lekker uit’. Hierdoor ben ik alleen maar dieper in een dal geraakt.”

Frauenfelder erkent zijn probleem en durft open over zijn depressie te praten. Hij doet er alles aan om van zijn problemen af te komen. Frauenfelder vertelt: “Sinds anderhalve maand ben ik bij een nieuwe sportpsycholoog begonnen, iemand die ik al kende en dat gaat mij denk ik wel helpen. Het praten over de problemen gaat dan ook veel makkelijker. Ook ben ik er meer open over geworden, door er ook thuis over te praten. Ik ben erachter gekomen dat het helemaal niet zo zwak is om er over te praten en dat het goed is om mensen op de hoogte te stellen mijn problemen.”

In dit interview stelt Frauenfelder dan ook de rest van de dartwereld op de hoogte. Hoewel hij zelf nog keihard werkt om zijn mentale problemen te verhelpen, wil hij via dit interview darters waarschuwen: “Het is erg belangrijk om niet zoals mij te denken dat het zomaar overgaat, maar spreek er thuis over en met je vrienden. Desnoods als ze het moeilijk vinden, kunnen ze altijd bij mij terecht. Het is echt belangrijk dat iedereen op tijd aan de bel trekt en het niet zover als mij laat komen.”

Bekijk hieronder het complete interview.

Image courtesy of FOTO: Martin van Oostveen
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *