Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Luke Littler - PDC World Championship 2024

Littler klopt ook Gilding, Clemens en Heta starten WK met zege

Nadat hij op weergaloze wijze van Christian Kist won, heeft Luke Littler een dag later ook Andrew Gilding verslagen. Gabriel Clemens en Damon Heta begon daarnaast hun WK ook positief.

Littler kent geen druk en klopt ook Gilding

De avondsessie begon met de sensatie Luke Littler, die opnieuw in actie kwam. Nu mocht hij het in de tweede ronde opnemen tegen de UK Open-kampioen Andrew Gilding. Het was Littler die de partij begon, maar uiteindelijk won Gilding de eerste leg in 13 pijlen. In de tweede leg stond Gilding te wachten op dubbel 16 om de break te verzilveren, maar kreeg geen kans meer aangezien Littler 80 wist uit te gooien. Legs 3 en 4 gingen met de darts mee, waaronder een 130-finish van Gilding, waardoor er een vijfde leg kwam. Daarin liet de 16-jarige toch wel zijn klasse zien, met een 13-darter greep hij de eerste set.

Ook in de tweede set kwam er een beslissende leg aan te pas. In de vierde leg miste Gilding twee setdarts, waarna Littler in 19 pijlen op 2-2 kwam. Ook in de beslissende vijfde leg kreeg ‘Goldfinger’ twee pijlen op dubbel om er 1-1 van te maken in sets, maar die werden ook gemist. Littler profiteerde optimaal, raakte dubbel 16 en kwam zo op een 2-0 voorsprong in sets. In de derde set was het Gilding die domineerde, met legs in twee keer 17 pijlen en één keer in 13 pijlen pakte hij de set met 3-0.

Set 4 begon met twee legs waarin dubbels werden gemist. Zo miste Gilding vier pijlen om zijn eigen leg te houden, waardoor Littler zijn vijfde pijl op dubbel 10 erin ging voor een vroege break. Echter miste de tiener een leg later vier pijlen op tops, waardoor Gilding via dubbel 4 gelijk terug kon breaken. Een leg later kreeg Gilding drie pijlen op de dubbel om op voorsprong te komen in de set, maar liet dat benut. Littler gooide 60 uit en maakte het vervolgens in zijn eigen leg af. Met een 17-darter plaatste de 16-jarige zich voor de derde ronde van het PDC WK; 3-1 (3-2,3-2,0-3,3-1) winst op Andrew Gilding!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Luke Littler: 92,65 / 34,6%
Andrew Gilding: 92,09 / 36,4%

Clemens blijft koel tegen Man Lok Leung

Man Lok Leung zette zichzelf in één klap in de spotlights door van Gian van Veen te winnen. De darter uit Hongkong kreeg als beloning een duel met Gabriel Clemens, die vorig jaar nog de halve finale haalde. De Duitser toonde ook hier meteen zijn klasse: nadat hij met legs in 14 en 17 pijlen startte (en Leung tussendoor een 13-darter gooide), vond hij onder druk een 140-finish. Ook in set twee waren bij ‘The German Giant’ de finishes op orde. Nadat Leung twee pijlen miste in zijn eigen leg gooide Clemens 120 uit.

Scorend was Leung de betere in de partij, maar op de dubbels maakte hij een paar keer cruciale fouten. In set twee kwam er een beslissende leg, waarin Clemens nog maar weer eens een 110+ finish gooide: weer ging 120 uit, waardoor de stand op 2-0 kwam. Met een 126-finish liet Leung daarna zien dat ook te kunnen. ‘Hugo’ won zelfs alle drie de legs in set drie, waardoor hij terugkwam in de wedstrijd. Echt druk zetten lukte daarna echter niet meer. Nadat Clemens zijn eigen leg hield vond hij met een 15-darter de break, waarna nog een 15-darter volgde. De Duitser keert zo na kerst terug, terwijl Man Lok Leung toch met een trots gevoel de lange reis terug naar huis begint.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Gabriel Clemens: 90.66 / 52.9%
Man Lok Leung: 92.56 / 37.5%

Damon Heta in matige partij langs Martin Lukeman

In het jaar waarin Damon Heta verder steeg op de wereldranglijst zal hij met vertrouwen toe hebben gewerkt naar het WK. Tegen Martin Lukeman begon hij twijfelachtig op de dubbels, maar toch deed dat hem weinig pijn. Nadat beide mannen twee keer hun eigen legs hieden vond de Australiër een 15-darter, waardoor hij op 1-0 kwam. In set twee werd hij daarna ook nog een handje geholpen door zijn tegenstander. Lukeman kon bijna geen enkele triple meer vinden, waardoor ‘The Heat’ set twee met 3-0 won.

Na de onderbreking werd Lukeman weer wakker: met een 17-darter greep hij meteen de break, waarna hij die verzilverde met een 14-darter. Heta haakte aan met een 110-finish, maar de set ging naar de Engelsman. Werd het hierna nog spannend? Het antwoord was nee. Met legs in 15, 13 en 14 pijlen vond Heta eindelijk het juiste ritme, waardoor ook hij na kerst terug mag komen.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Damon Heta: 89.69 / 31.3%
Martin Lukeman: 87.66 / 45.5%

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *