Luke Humphries stunt tegen Cross, Smith en Chisnall winnen gemakkelijk

De 13e speeldag van het WK darts begon ‘s middags al met overwinningen van Nathan Aspinall, Brendan Dolan en Ryan Joyce. Hierdoor werden Devon Petersen, Benito van de Pas en James Wade naar huis gestuurd. In de avondsessie kwamen onder andere Michael Smith en wereldkampioen Rob Cross in actie. Lees hier een verslag van de drie wedstrijden van de avondsessie.

Ryan Searle vs Michael Smith
In deze eerste vierde ronde wedstrijd van de avond neemt Ryan Searle het op tegen Michael Smith. Ryan Searle breekt meteen in de eerste leg, maar Michael Smith breekt direct terug waarmee hij het initiatief terugneemt in de eerste set. Met een vrij makkelijke 3-1 gaat de set naar Michael Smith.
Searle gooit, na het winnen van zijn eerste leg, een knappe 104 finish om 2-1 voor te komen. Waarna hij zijn eigen leg begint met een 180. Hiermee geeft hij een duidelijk signaal naar Michael Smith waar hij toe in staat is. Smith moet hier niks van weten en gooit met 2 pijlen 72 uit om terug te breken. Searle mag de vijfde leg van set 2 beginnen, maar Smith breekt weer door 130 naar nul te brengen. Hiermee komt hij van 2-0 terug naar 2-3 en maakt het 2-0 in sets.
Set 3 wordt absoluut gedomineerd door Smith, waarin hij 3-0 wint in 15, 11 en 11 darts. Dit is een setgemiddelde van 121.9! Hiermee wordt het razendsnel 3-0 voor Smith.
Een 14 darter brengt Searle terug op het scorebord in de vierde set. Met onder andere een 126 finish van Michael Smith gaat alles met de darts mee. In de beslissende leg van deze set krijgt Smith 2 match darts op dubbel 20, die allebei mis gaan. Searle pakt zijn kans en maakt 3-1.
In de vijfde set mag Smith beginnen. Dus 3 keer zijn eigen leg winnen is genoeg voor een plek in de kwartfinale. Maar 3 gemiste pijlen op dubbel 6 brengen hem direct op achterstand. Ryan Searle slaat toe en komt 2-0 voor. Smith vecht terug naar 2-2 en mag dus alsnog beginnen aan de leg die hem de overwinning kan brengen! Door 106 uit te gooien op dubbel 16 wint Michael Smith deze goede wedstrijd met 4-1.

Jamie Lewis vs Dave Chisnall
Deze mannen vechten om een plek in de kwartfinale tegen Gary Anderson. Lewis opent sterk met een 14 dart break. En een 118 finish op dubbel 20 brengt hem heel snel op een voorsprong van 2-0. Maar een hold en een break van Chisnall op zijn beurt betekent dat hij ineens de vijfde leg mag beginnen om als eerste een set te winnen. Beide mannen beginnen deze met een 180. Chizzy mist zijn zesde pijl op de trippel en Lewis zijn vierde. Via een 177 staat hij na negen darts op dubbel 8 en gooit deze leg in tien darts uit! 1-0 voor Dave Chisnall.
In de tweede set gaan de eerste twee legs met de darts mee. Maar een leg in 11 darts geeft Chisnall de 2-1 voorsprong tegen de darts in. De vierde leg is genoeg voor Chisnall om 3-1 te maken en op 2-0 voor te komen.
Dave Chisnall houdt zijn leg aan de start van set nummer vier. Na een hoop gemiste darts op dubbels van beide spelers wint Chisnall uiteindelijk via dubbel één de leg in 20 darts. Hierdoor mag hij beginnen aan de leg om er 3-0 van te maken. Maar Lewis gooit 118 uit om 2-1 te maken en de set gaat nog even door. De volgende leg lijkt Chisnall te gaan breken maar hij mist kansen en Lewis komt terug naar 2-2. Hier krijgt Lewis vier darts om de set te winnen, waar Chizzy er al acht voor de set gemist heeft. Zijn negende zit en op deze opvallende manier maakt Dave Chisnall toch 3-0.
De vierde set mag Lewis beginnen, maar Chisnall breekt hem en neemt het initiatief in deze potentieel laatste set over. De 2-0 volgt en zo is hij nog maar één leg van de overwinning verwijderd. Ondanks 3 match darts voor Chisnall wint Lewis toch de derde leg. In de volgende leg mist Chizzy niet. Hij wint 4-0 en stuurt Jamie Lewis naar huis.

Rob Cross vs Luke Humphries
In de laatste wedstrijd van deze avondsessie neemt regerend wereldkampioen Rob Cross het op tegen een grote verassing in dit toernooi, Luke Humphries. Humphries heeft al Van den Bergh en Bunting al naar huis gestuurd, dus hij lijkt zeker niet kansloos tegen Cross.
Cross begint met een 106 finish in zijn eigen leg, waar Humphries al wachtte op 80 om te breken. Humphries mist wat dubbels en Cross straft direct met een 107 finish! Dubbel acht in de derde leg maakt 3-0 voor Cross en hiermee lijdt hij de wedstrijd 1-0.
De tweede set in een set die Luke Humphries mag beginnen. Hij maakt hier gebruik van met een finish van 56 en komt op 1-0. In de leg van Cross gooit hij 116 uit en zijn derde 100+ finish in 4 gewonnen legs. Humphries houdt zijn leg, waarna Rob Cross datzelfde doet, en zo gaat de tweede set tot een laatste vijfde leg. Humphries begint deze. Beide heren maken een paar fouten op de dubbel maar Rob Cross zet op het nippertje de tweede set achter zijn naam. 2-0 voor Cross.
De derde set begint met een 64 finish van Cross, die hij in vijftien darts gooit. Luke Humphries slaat terug met een 70 finish op zijn beurt. Humphries weet Cross te breken via dubbel 9 en pakt de voorsprong in de set. Hierna gooit Luke 115 uit en maakt de set stand 2-1!
De vierde set is voor Humphries om te beginnen, dus gooit om de wedstrijd gelijk te maken. Hij wint de eerste leg waarin Cross zelfs op flinke afstand was. Rob lijkt door een slechte fase van de wedstrijd te gaan, terwijl Humphries zijn beste fase heeft. 2-0 voor Humphries dankzij een mooie 114 finish. Cross stopt de reeks van Humphries, die 5 legs op rij won, en raakt dubbel 16 met zijn zestiende dart om 2-1 te maken in de set. De set die eindigt in 3-1 voor Luke Humphries waardoor alles mogelijk is in de wedstrijd. Met een stand van 2-2 gaan de heren even pauzeren.
Beide spelers starten de vijfde set door hun eigen leg te houden. Maar de derde leg wordt gebroken door Humphries, waardoor hij voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong creeërt. Humphries wint -ondanks een kans van Cross- de vijfde set en pakt hiermee voor het eerst de voorsprong in sets. 3-2 voor Luke Humphries.
De zesde set mag Humphries weer beginnen en zo gooit hij om de wereldkampioen eruit te gooien, maar mist 3 pijlen op tops en cross raakt dubbel één. Het initiatief van deze set gaat naar Rob Cross. Hij maakt via dubbel zestien 2-0. Maar Luke geeft niet op, gooit een 11 darter en maakt 2-1. Luke Humphries plaatst een hele belangrijke break om 2-2 te maken en de darts te hebben om de wedstrijd te winnen! Een matchdart op dubbel 7 gaat mis. Maar Cross wacht op 121, start met een één en kan het niet afmaken. Humphries heeft nog 2 darts nodig en raakt dubbel 7 om de wereldkampioen te verslaan. Luke Humphries verslaat totaal onverwacht Rob Cross met 4-2.

Ryan Searle   1 – 4     Michael Smith
Jamie Lewis 0 – 4     Dave Chisnall
Rob Cross      2 – 4      Luke Humphries

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)