Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Luke Humphries - PDC World Championship 2024

Luke Humphries vermorzelt Scott Williams en bereikt WK-finale

Luke Humphries heeft voor het eerst in zijn carrière de finale bereikt van het PDC World Championship. In de halve finale had hij geen kind aan Scott Williams. Met een 6-0 overwinning neemt de Engelsman ook de nummer één positie op de wereldranglijst over.

Een totaal van 96 spelers begonnen het WK, er waren nu nog vier spelers over. In de tweede halve finale troffen de nummer 3 geplaatste Luke Humphries en Scott Williams elkaar. Humphries had het op weg naar de halve finale een paar keer lastig gehad. Met overwinningen op Lee Evans (3-0), Ricardo Pietreczko (4-3), Joe Cullen (4-3) en Dave Chisnall (5-1) stond hij nu bij de laatste 4. Williams was dé grote verrassing van dit WK. Hij bereikte de halve finales ten koste van Haruki Muramatsu (3-1), Danny Noppert (3-0), Martin Schindler (4-3), Damon Heta (4-1) en Michael van Gerwen (5-3).

Humphries schiet uit de startblokken

Luke Humphries mocht de tweede halve finale beginnen, maar werd direct gebroken. Met een 15-darter nam Williams de vroege voorsprong. Deze break wist Humphries snel goed te maken, met een 11-darter brak hij terug om in 14 darts zijn eigen leg te houden. Williams hield in 13 pijlen zijn eigen leg en dwong zo een beslissende leg af. In de vijfde leg produceerde Humphries een 180’er om in 14 pijlen de eerste set naar zich toe te trekken.

Humphries verdubbelt voorsprong

Set 2 begon Humphries beter dan zijn eigen set, met een 14-darter brak hij Williams direct. Hij hield vervolgens met een knappe 121-finish zijn eigen leg om de break te verzilveren. Een leg later greep Humphries al snel de tweede set. Dankzij een 136-finish in 12 pijlen kwam Humphries op een 2-0 voorsprong in sets.

Williams mist setdarts, Humphries naar 4-0

Na een korte pauze gooide Humphries zijn derde 100+ finish op een rij. Met zijn eerste 170-finish van het toernooi wist hij zijn eigen leg te houden. De overige vier legs in de set gingen ook met de darts mee. Williams hield zijn eigen legs in 14 en 15 pijlen, Humphries won zijn tweede leg van de set in 17 darts. In de beslissende vijfde leg miste Williams de bull voor een 123-finish om de set te pakken. Meer kansen kreeg hij niet, want met een geweldige 126-finish via de bull hield ‘Cool Hand Luke’ opnieuw zijn eigen set. Ook in de vierde set komt er een vijfde leg aan te pas. Williams weet zijn eigen leg te houden in 18 en 14 darts, terwijl Humphries finishes van 96 en 125 uitgooide voor 2-2. In de vijfde leg kreeg Williams wederom één setdart, maar dubbel 10 wordt gemist. Humphries blijft koel, gooit dubbel 2 en gaat daarmee de pauze in met een 4-0 voorsprong in sets.

Humphries niet te stoppen

Humphries kwam uitstekend uit de pauze, met twee maximale scores won hij zijn eigen leg in slechts 11 pijlen. Williams kreeg het scorend niet voor elkaar in zijn eigen leg, waardoor Humphries met een 14-darter de break plaatste. Een leg later konden de heren alweer gaan pauzeren, want met de tweede 121-finish van de partij won Humphries de set met 3-0.

Nieuwe nummer één van de wereld

Humphries wist gelijk in de set van Williams te breaken, met een 13-darter kwam de 6-0 steeds dichterbij. Echter kwam ‘Shaggy’ dit keer met een sterk antwoord, met een 11-darter brak hij direct terug. In de derde leg leek Williams 126 uit te gooien via dubbel 6. Echter werd dubbel 6 niet geraakt, maar dubbel 10 waardoor hij op 126 bleef staan. Humphries profiteerde door een 180’er te gooien om dubbel 15 over te laten. Williams kreeg in zijn tweede poging op 126-finish één pijl op de dubbel, maar die werd gemist. Humphries raakte dubbel 15 voor de derde break op een rij. In de vierde leg maakte ‘Cool Hand Luke’ het zorgvuldig af. Een 16-darter was genoeg om de wedstrijd met 6-0 in sets naar zich toe te trekken, zich daarmee te plaatsen voor de WK-finale en daarnaast ook de nieuwe nummer één van de wereld te worden.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Luke Humphries: 108,74 / 60%
Scott Williams: 94,93 / 43,8%

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *