Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Luke Littler - Premier League 2024

Luke Littler overtuigt en wint eerste PL-avond in Belfast

Hij moest er lang op wachten, maar eindelijk is hij dan daar: Luke Littler heeft zijn eerste avond in de Premier League gewonnen. De jonge Engelsman versloeg Luke Humphries, Michael van Gerwen en Nathan Aspinall.

Luke Humphries had de afgelopen drie weken allemaal gewonnen en kon vanavond geschiedenis schrijven door de eerste speler te worden die vier weken op de rij ongeslagen bleef in de Premier League. Hiervoor moest hij in de eerste ronde wel voorbij Luke Littler zien te komen. Littler begon sterk door de eerste twee legs te pakken. Met een 14- en 15-darter herstelde Humphries vervolgens de zaken erg snel. Daarna gingen alle legs met de darts mee. Zo produceerde Littler finishes van 64 en 85, terwijl Humphries er met finishes van 84 en 148 een beslissende elfde leg afdwong. Littler hield zijn zenuwen onder bedwang en wist met een 68-finish de zegereeks van Humphries te stoppen, terwijl de Engelsman zelf op tops stond te wachten. In de tweede kwartfinale namen Michael Smith en Michael van Gerwen het op tegen elkaar. Voor Van Gerwen was een overwinning broodnodig, nadat hij de afgelopen vier weken allemaal in de eerste ronde verloor. Tegen Smith liep Van Gerwen al snel tegen een break aan en kwam op een gegeven moment zelfs 4-2 achter. Echter wist Van Gerwen daarna finishes van 70,92,144 en 150 op een rij uit te gooien om de partij toch nog met 6-4 over de lijn te trekken. Daarmee won hij voor het eerste sinds week 4.

De derde kwartfinale ging tussen Gerwyn Price en Nathan Aspinall. Tot 4-3 gingen alle legs met darts mee. In de achtste leg kreeg Price 160 niet uit in zijn eigen leg, waardoor Aspinall via tops op matchpoint kwam; 5-3. Price kwam vervolgens met een ijzersterk antwoord. Met twee maximale scores wist hij direct terug te breaken en dwong met een 14-darter een beslissende leg af. Daarin bleef Price scorend toch wat achter en dat werd hem fataal, met een 64-finish bereikte ‘The Asp’ opnieuw de halve finales. De laatste kwartfinale ging tussen de nummers 6 en 8 van de ranglijst, oftewel Rob Cross tegen Peter Wright. In de vierde leg wist Wright een grote klap uit te delen aan Cross, door 89 uit te gooien op de bull terwijl Cross stond te wachten op dubbel 18. Deze break verzilverde Wright een leg later in 13 pijlen voor een 4-1 voorsprong. Deze achterstand maakte Cross niet meer goed en ging uiteindelijk met 6-2 ten onder. Voor Wright was het pas zijn tweede overwinning in de Premier League 2024.

Halve finales

Waar Van Gerwen in zijn kwartfinale nog wist terug te komen van een achterstand, lukte dit niet in zijn halve finale tegen Luke Littler. De jonge Engelsman was over het algeheel scorend de betere en gooide de wedstrijd vroegtijdig in het slot met een 110-finish op dubbel 20. De tweede halve finale ging tussen Nathan Aspinall en Peter Wright en dit zou geen wedstrijd zijn waar nog lang over zal worden nagepraat. Aspinall plaatste in de derde leg de break met een 15-darter en sindsdien had ‘The Asp’ de partij in handen. De Engelsman won met 6-2 en plaatste zich voor de finale tegen Littler.

Finale

In de finale was het Littler die de eerste tik van de wedstrijd uitdeelde. Aspinall stond in de leg van ‘The Nuke’ op 68, maar zag Littler 136 van het bord poetsen. ‘The Asp’ hield de tweede leg, plaatste via de dubbel 18 de eerste break van de partij en verzilverde deze door de dubbel 8 te raken. Vanaf tops deed Littler wat terug, maar de piepjonge speler moest verder in de achtervolging. In de vijfde leg plaatste Littler direct de re-break. 125 werd op de spectaculaire bulls-eye, bull, bulls-eye uitgegooid en de wedstrijd was weer in evenwicht. In de zevende leg kwam Littler voor het eerst sinds de eerste leg weer op voorsprong en deze gaf hij niet meer uit handen. Aspinall deed vanaf 70 nog wel wat terug, maar wist de break niet te verzilveren. Littler raakte de dubbel 5 en schreef de Premier League-avond in Belfast op zijn naam.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Luke Littler: 99,44 / 42,9%
Nathan Aspinall: 97,13 / 40%

Uitslagen

Kwartfinales
Luke Littler 6-5 Luke Humphries
Michael van Gerwen 6-4 Michael Smith
Nathan Aspinall 6-5 Gerwyn Price
Peter Wright 6-2 Rob Cross

Halve finales
Luke Littler 6-3 Michael van Gerwen
Nathan Aspinall 6-2 Peter Wright

Finale
Luke Littler 6-4 Nathan Aspinall

Stand Premier League

  1. Luke Humphries / 22 punten
  2. Luke Littler / 18 punten
  3. Michael van Gerwen / 17 punten
  4. Nathan Aspinall / 16 punten
  5. Michael Smith / 13 punten
  6. Rob Cross / 11 punten
  7. Gerwyn Price / 7 punten
  8. Peter Wright 4 punten
Image courtesy of FOTO: Steven McAuley (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *