Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Luke Littler - Dutch Darts Masters 2024

Luke Littler slaat direct toe: wint PC1 bij Pro Tour-debuut

Luke Littler heeft zijn Pro Tour-debuut maandagmiddag gelijk omgezet in een titel. De 17-jarige Engelsman won Players Championship 1 in Wigan door Ryan Searle met 8-7 te verslaan in de finale. Lees hier meer.

Hoe verging de dag?

Voor een aantal spelers was het nieuwe seizoen al begonnen met enkele World Series-toernooien, The Masters en de Premier League. Voor 124 tourkaarthouders begon vandaag het nieuwe Pro Tour-seizoen in Wigan. Vier spelers hadden zich afgemeld, waardoor o.a. Danny Jansen als Challenge Tour-speler in actie mocht komen. In de eerste ronde zagen we een aantal debuterende tourkaarthouders direct schitteren. Zo won de Italiaan Michele Turetta met 6-1 van Dave Chisnall, versloeg Fransman Thibault Tricole Jonny Clayton met 6-5, wist Dom Taylor met 6-4 te winnen van Stephen Bunting en mochten Nederlanders Wessel Nijman en Patrick Geeraets ook zegevieren bij debuut.

In de volgende twee rondes werden er drie 9-darters (!) gegooid. Mickey Mansell en Leighton Bennett deden het in hun overwinningen in de tweede ronde, terwijl Luke Littler het produceerde in zijn laatste leg in een 6-1 overwinning op Turetta bij de laatste 32. In dezelfde ronde kwam Gerwyn Price 4-2 achter tegen Brendan Dolan en besloot vervolgens op te geven en de overwinning aan de Noord-Ier te geven. Op Instagram liet Price achteraf weten dat hij het niet eens was met de speelomstandigheden in Wigan, terwijl hij in de tweede ronde een gemiddelde van 110 had genoteerd. Meerdere bronnen bevestigden dat het erg koud was in de speelzaal.

In de kwartfinales was er geen enkele top 16 speler meer over. Ryan Searle was de hoogste geplaatste speler (18) nog over in het toernooi. Hij maakte zijn favorietenrol waar en bereikte met overwinningen op Jose de Sousa (6-2) en Gian van Veen (7-3) de finale. In de bovenste helft van het schema was Littler de grote favoriet om de finale te halen bij zijn debuut. In de halve finale tegen de Schot Alan Soutar had de 17-jarige het lastig. Soutar wist de break te plaatsen voor 5-4, maar dankzij finishes van 78 en 150 trok ‘The Nuke’ de partij toch naar zich toe met 7-6. Bij de laatste 16 produceerde hij een gemiddelde van 108,99!

Finale

Searle mocht de finale beginnen, maar zag Littler al snel de eerste twee legs pakken in twee keer 13 pijlen. Daarna gingen er 11 legs met de darts mee, waaronder een 103-finish van Searle en een 136-finish van Littler in beide 12 pijlen. Bij een stand van 7-6 in het voordeel van Littler, produceerde Searle twee 180’ers om in 11 pijlen terug te breken naar 7-7 en zo een beslissende leg af te dwingen. Searle mocht de vijftiende leg beginnen, maar zag Littler direct beginnen met een 180’er. Deze achterstand kon Searle niet meer goed maken. Met een 13-darter greep ‘The Nuke’ direct de titel bij zijn allereerste Players Championship-deelname! BIZAR!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Luke Littler 109,64 / 57,1%
Ryan Searle: 111,71 / 70%

Nederlanders

De start van het nieuwe Players Championship-seizoen was er één om snel te vergeten voor de meerderheid van de Nederlanders. Slechts twee Nederlanders wisten de laatste 32 te bereiken. Dit was het eindstation voor Berry van Peer, waar Kim Huybrechts te sterk was. Van Veen wist zijn bord wel te winnen, waarna hij Kim Huybrechts en Brendan Dolan allebei met 6-5 versloeg voor een plaats bij de laatste 4. Hierin was Ryan Searle met 7-3 te sterk.

Uitslagen

Kwartfinales
Luke Littler 6-3 James Hurrell
Alan Soutar 6-5 Nick Kenny
Ryan Searle 6-2 Jose de Sousa
Gian van Veen 6-5 Brendan Dolan

Halve finales
Luke Littler 7-6 Alan Soutar
Ryan Searle 7-3 Gian van Veen

Finale
Luke Littler 8-7 Ryan Searle

Image courtesy of FOTO: Kelly Deckers (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *