Luke Humphries - Grand Slam of Darts 2023

Megastunt Dolan tegen Price, Humphries op karakter naar zege

‘Ally Pally’ barste vanavond bijna uit zijn voegen: nadat Brendan Dolan voor een megastunt zorgde door Gerwyn Price te verslaan, voorkwam Luke Humphries maar nipt een uitschakeling tegen Ricardo Pietreczko. Tot slot won Daryl Gurney een ware marathon van Ricky Evans. Lees hier meer.

Stunt van formaat: Brendan Dolan klopt Gerwyn Price

Brendan Dolan begon de avondsessie, maar door drie missers op de dubbel ging de eerste leg toch naar Gerwyn Price. Dit foutje maakte Dolan een leg later meteen ongedaan, met een 130-finish brak hij meteen terug. Met een 17-darter hield Dolan vervolgens ook zijn eigen leg. Price dwong dankzij een 13-darter een vijfde leg af, waarin de Noord-Ier domineerde en met een 144-finish de eerste set naar zich toe trok. In de tweede set gingen de eerste drie legs met de darts mee, waaronder een 68-finish van Dolan en een 72-finish van Price. In de vierde leg miste Dolan dubbel 13 voor een 146-finish om zijn eigen leg te houden, waardoor de Welshmen met een 13-darter op 1-1 in sets kwam.

Na een korte pauze gingen de eerste twee legs van set 3 met de darts mee. In de derde leg plaatste Price een belangrijke break, met een 13-darter wist hij Dolan te breaken. Een leg later kreeg Price vervolgens drie pijlen op de dubbel om de set te pakken. Hij liet deze kans onbenut, waardoor Dolan met een 84-finish alsnog terugbrak. Dit volgde hij op met een 90-finish in zijn eigen leg om zo 2-1 voor te komen in sets. Deze klap wist Price snel van zich af te schudden, zonder veel problemen won hij zijn eigen set met 3-0 in legs met o.a. een 12-darter.

Na de laatste pauze ging in de vijfde set alle legs met de darts mee. Dolan produceerde een 120-finish om op een 2-1 voorsprong te komen, terwijl Price er 2-2 van maakte met een 96-finish. In de beslissende vijfde leg deed Dolan wederom wat nodig was om de set naar zich toe te trekken, met een 64-finish in 15 darts kwam hij op een 3-2 voorsprong in sets. Dolan leek met de overwinning ervandoor te gaan, nadat hij de eerste twee legs van set 6 won. Toch wist Price zich ijzersterk terug te vechten, met finishes van 81 en 76 kwam er wederom een vijfde leg aan te pas die Price mocht beginnen. Echter gooide de Welshmen een hele matige leg, waardoor ‘The History Maker’ met een 13-darter voor de grootste verrassing zorgde van dit WK tot nu toe. Dolan verslaat de nummer 5 van de wereld met 4-2 (3-2,1-3,3-2,0-3,3-2,3-2) in sets.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Brendan Dolan: 95,73 / 37,8%
Gerwyn Price: 95,76 / 50%

Mentaal sterke Humphries voltooit geweldige comeback tegen Pietreczko

Het voelde al als een eeuwigheid geleden dat Luke Humphries zijn WK mocht beginnen. ‘Cool Hand Luke’ is één van de grote favorieten voor de wereldtitel, maar moest dat na een lange pauze nu waar gaan maken tegen Ricardo Pietreczko. De Duitser gaf in set één in ieder geval weinig tegenstand. De eerste twee legs gingen met gemak naar Humphries, waarna de Engelsman na zeven missers op de dubbels zijn tegenstander een leg gunde. Toch ging de set naar de recentste winnaar van de Grand Slam of Darts.

Set twee was een kopie van set één, al was het nu in het voordeel van Pietreczko. Met legs in 16 en 12 pijlen kwam hij snel op 2-0, waarna een hij door drie missers op de dubbels Humphries terug liet komen in de partij. Een 14-darter later maakte dit al niet veel meer uit, want de stand kwam op 1-1. Het was al snel duidelijk dat het bij Humphries niet geweldig liep: scorend bleef het ver achter bij zijn normale niveau, maar vooral op zijn dubbels was het een drama. Nadat hij in de leg van Pietreczko al twee pijlen op dubbel 16 miste, deed hij dat in de beslissende leg weer. ‘Pikachu’ had even hiervoor ook al twee setdarts gemist, waardoor hij het cadeautje dat hij kreeg met veel plezier uitpakte. Deze klap kwam hard aan bij Humphries: de Engelsman gooide in set vier amper 80 gemiddeld, terwijl Pietreczko juist steeds beter in de wedstrijd kwam. De set ging met 3-0 naar onze oosterbuur, waardoor de stand op 3-1 kwam en nog een stunt in de lucht hing.

De onderbreking kwam als geroepen voor Humphries. De nummer drie van de wereld had een wederopstanding nodig, en in set vijf kwam die er zeker. Pietreczko begon langzamerhand steeds meer te missen, terwijl Humphries steeds vaker raak gooide. In een beslissende leg stond Engelsman op het randje van uitschakeling, maar met een 17-darter bleef hij in de wedstrijd. Dit was het begin van een spurt: nadat Pietreczko nog de eerste leg won van set zes, gingen de volgende drie legs naar de andere kant van het kanaal. Een 13-darter voor de break was cruciaal, terwijl hij ook met een finish van 91 zijn klasse toonde. Er stond geen maat meer op ‘Cool Hand Luke’: de comeback zou een set later gecompleteerd worden. Met legs in 16, 14 en 16 pijlen deed hij het Duitse publiek pijn. Met een flinke schreeuw liet hij ze ook weten wie er gewonnen had.

Luke Humphries: 91.38 / 37.5%
Ricardo Pietreczko: 91.02 / 39.4%

Gurney in marathon langs Evans

Ricky Evans begon de laatste partij van de avond waarin hij fantastisch begon, met een 130-finish hield hij zijn eigen leg. Nadat Gurney zijn eigen leg in 18 pijlen hield, produceerde Evans finishes van 78 en 85 om de eerste set naar zich toe te trekken. In de tweede set ging Evans prima door, bij 1-1 gooide de Engelsman een 13-darter om te breaken. Echter kon hij de break niet verzilveren, waardoor Gurney via dubbel 16 terug brak naar 2-2. In de beslissende vijfde leg was een 17-darter genoeg voor Gurney om er 1-1 in sets van te maken.

Dit goede gevoel nam Gurney mee naar set 3, met een 16- en 15-darter kwam hij op een 2-0 voorsprong. Echter wist Evans zich goed terug te vechten in de set. Na vijf gemiste setdarts van Gurney hield Evans zijn eigen leg, waarna hij met een 64-finish terug brak naar 2-2. In de beslissende vijfde leg liet ‘Rapid’ zijn klasse zien en kwam met een 15-darter op een 2-1 voorsprong in sets. Ook in set vier kwam Gurney op een 2-0 voorsprong met o.a. een 121-finish, waanra Evans finishes van 100 en 72 produceerde voor 2-2. Dit keer trok de Noord-Ier aan het langste eind, met een 86-finish gingen de heren pauzeren met een 2-2 tussenstand in sets.

In de vijfde set gingen de eerste twee legs met de darts mee. In de derde leg plaatste Gurney via dubbel 4 de break, nadat Evans zelf vier pijlen had gemist op de dubbel. Evans kwam meteen met een antwoord, met een 10-darter dwong hij wederom een vijfde leg af. Gurney wist nu wél de set van Evans af te pakken, een magistrale 164-finish zorgde hiervoor. Nu moest Evans in de achtervolging. Gurney wou de wedstrijd zo snel mogelijk afmaken. Zo begon hij set 6 met een 14-darter om Evans vervolgens te breaken met een 130-finish. Toch vond Evans meteen de break terug, in 14 pijlen werd het 2-1. Dit keer kwam er geen vijfde leg aan te pas in de set. Nadat Evans een 124-finish miste op de bull, checkte Gurney 84 om met een 4-2 overwinning de laatste 16 te bereiken.

Daryl Gurney: 93,53 / 36,6%
Ricky Evans: 93,23 / 31%

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)