Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search

Nabeschouwing Dag 1 EK Jeugd: Minimaal 5 medailles voor Team Nederland

Dag 1 van het WDF EK Jeugd zit erop. De Nederlandse jongens moesten op dag 1 gelijk aan de bak met de koppels en de singles, terwijl de meisjes alleen hoefden te koppelen op de eerste dag. Lees hier meer. 

Jongens koppels
Om 09:00 uur begon het koppeltoernooi voor de jongens, er werden in 8 poules gespeeld waarin de beste twee koppels van elke poule doorging naar de laatste 16. Danny Jansen en Marcel Bus zaten in een enorme moeilijke poule. Jansen en Bus begonnen de dag met een wedstrijd tegen het Engelse koppel. In een spannende partij kwamen de Nederlandse jongens net te kort, ze verloren 3-1. In de tweede partij speelden ze tegen de titelverdedigers Keane Barry en Killian Heffernan uit Ierland. Ook deze partij ging verloren met 3-1, waardoor al zeker was dat Jansen en Bus niet meer door konden naar de laatste 16. De laatste wedstrijd tegen het Oostenrijkse koppel werd wel me 3-0 gewonnen, dus een uiteindelijke derde plaats in de poule.

Het tweede Nederlandse koppel in actie waren Jurjen van der Velde en Luke van der Kwast. Ze speelden hun eerste wedstrijd tegen Schotland. In een spannende partij waarin beide landen matchdarts misten, was het Schotland die de partij met 3-2 won. De tweede en laatste partij werd gewonnen van het koppel van Gibraltar met 3-1, waardoor Van der Velde en Van der Kwast tweede werden in de poule en doorgingen naar de laatste 16.

In de laatste 16 trof het Nederlandse koppel Alex Máni Pétursson en Alexander Þorvaldsson uit IJsland. Deze partij werd eenvoudig met 3-0 gewonnen, waardoor ze zich plaatsten voor de kwartfinales tegen Denemarken. Van der Velde en Van der Kwast speelden in de kwartfinales ook weer goed en stonden geen leg af, waardoor ze wederom met 3-0 wonnen. Ze zullen vrijdagmiddag de halve finales spelen tegen het Engelse koppel Keelan Kay en Brad Phillips, waar Jansen en Bus eerder op de dag van verloren.

Kwartfinales:
Kay/Phillips 3-2 Gévai/Nagy
Van der Velde/Van der Kwast 3-0 Bech/Stegler
Negrette/Hewitt 3-1 Bennett/McCarthy
Sedivy/Houdek 3-0 Yilmaz/Calisir

Halve finales:
Kay/Phillips vs Van der Velde/Van der Kwast
Negrette/Hewitt vs Sedivy/Houdek

Meisjes koppels
Ook de meisjes begonnen om 09:00 uur met het koppeltoernooi. Lerena Rietbergen en Rosanne van der Velde waren ingedeeld in een poule met 4 andere landen. Ze speelden hun eerste wedstrijd tegen thuisland Turkije. Deze partij werd met 3-1 gewonnen. De tweede partij tegen Duitsland werd met 3-2 gewonnen met een 92-finish van Van der Velde in de laatste leg. In de derde partij werd Ierland met duidelijke cijfers verslagen; 3-0. In de laatste partij in de poule werd het Hongaarse koppel met dezelfde cijfers verslagen als tegen Ierland. Rietbergen en Van der Velde als eerste in de poule door naar de kwartfinales.

In de kwartfinales speelden de Nederlandse dames tegen Anna Votavová en Deni Feklová uit Tsjechië. Met een 3-0 overwinning wonnen het Nederlandse koppel hun vijfde partij om een rij en zien we hun morgenmiddag terug in de halve finales tegen Beau Greaves en Shannon Reeves uit Engeland.

Kwartfinales:
Rietbergen/Van der Velde 3-0 Votavová/Feklová
Greaves/Reeves 3-0 Schuler/Atas
Sonnichsen/Hedegaard 3-2 Sengul/Dogan
McKinlay/O’Brien 3-0 Sheldon/Byrne

Halve finales:
Rietbergen/Van der Velde vs Greaves/Reeves
Sonnichsen/Hedegaard vs McKinlay/O’Brien

Jongens singles
Om 15:00 uur Nederlandse tijd begon het singletoernooi bij de jongens. Jurjen van der Velde nam het als titelverdediger op in een poule van 3 spelers. Van der Velde begon het toernooi stroef, hij won in een moeilijke partij met 3-2 van Julian Fischer. Van der Velde wist zijn tweede partij met 3-0 te winnen van Justin Hewitt en plaatste zich zo als eerste in de poule voor de laatste 32.

Danny Jansen speelde in een poule van 4 spelers. Jansen, die dit jaar drie NDB Rankings wist te winnen, begon het singletoernooi sterk met een 3-1 overwinning op Paul Freysinger uit Oostenrijk. In de tweede partij kwam Jansen 2-0 achter tegen de Deen Sebastian Bech, toch wist de Nederlander de partij nog te winnen door 3 goede legs op een rij. De laatste partij werd met 3-0 gewonnen van de IJslander Tómas Breki Bjarnason. Jansen plaatste zich zo voor de laatste 32.

Luke van der Kwast nam het op in een poule met 3 spelers. Van der Kwast begon erg goed aan zijn debuut aan het singletoernooi. Met twee keer 180, een 142-finish en een 13-darter won Van der Kwast met 3-0 van Taylor Smoldon. Van der Kwast wist in zijn tweede en laatste poulewedstrijd ook geen leg af te geven, met o.a. twee 14-darters won de Groninger met 3-0 van Mitchell McCarthy. Van der Kwast plaatste zich zo vrij eenvoudig voor de knockout-fase.

Ook Marcel Bus speelde in een poule met 3 spelers. Bus wist zijn mindere koppeltoernooi te herstellen door zijn eerste poulewedstrijd met 3-0 te winnen van de Hongaar Barnabás Nagy. In de tweede poulewedstrijd kwam hij Vilém Šedivý tegen, waar hij vorig jaar op het EK van won. Dit jaar wist hij dat opnieuw te doen, Bus was met 3-0 te sterk voor de Tsjech. Hierdoor eindigde Bus als eerste in de poule en ging door naar de laatste 32.

In de laatste 32 wisten Jurjen van der Velde, Danny Jansen en Marcel Bus alle drie met 3-0 te winnen van respectievelijk Dominik Grüllich, Justin Hewitt en Onur Yilmaz. Luke van der Kwast wist een 2-1 achterstand tegen Kyle Walker om te buigen in een 3-2 overwinning, inclusief een gemiddelde van bijna 97!

In de laatste 16 wisten Van der Velde en Van der Kwast in een beslissende leg te winnen van twee Hongaren; Barnabás Nagy en Dávid Péter Gévai. Bus wist wederom met 3-0 te winnen van Sean Negrette en plaatste zich ook voor de kwartfinales. Voor Jansen was de laatste 16 het eindstation, Leighton Bennett was met 3-0 te sterk.

In de kwartfinales werd er het best of 3 sets, best of 3 legs als format gespeeld. Alle drie Nederlanders moesten een beslissende set spelen. Van der Velde en Van der Kwast moesten zelfs een beslissende leg gooien, maar wonnen wel van Dylan Slevin en Keane Barry. Bus wist ook met 2-1 in sets te winnen en zo zien we drie Nederlanders zaterdagochtend terug in de halve finales!

Kwartfinales:
Luke van der Kwast 2-1 Keane Barry
Leighton Bennett 2-0 Connor Hopkins
Jurjen van der Velde 2-1 Dylan Slevin
Marcel Bus 2-1 Keelan Kay

Halve finales:
Luke van der Kwast vs Leighton Bennett
Jurjen van der Velde vs Marcel Bus

Image courtesy of FOTO: NDB Darts
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nabeschouwing Dag 1 EK Jeugd: Minimaal 5 medailles voor Team Nederland