Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Jimmy van Schie - Dutch Open 2024

NDB Masters: Van Schie domineert, Rietbergen verdedigt titel

Na een NDB-rankingseizoen met zes rankings vond afgelopen zondagmiddag het eindtoernooi, de NDB Masters, plaats in Prinsenbeek. Jimmy van Schie, Lerena Rietbergen, Ruben Baalmans en Eline Kersbergen zegevierden.

Heren

Een totaal van 83 heren begonnen rond 11:00 uur Nederlandse tijd aan de tweede editie van de NDB Masters. Wesley Plaisier was dé grote favoriet voor de titel, al kreeg hij direct een zware tegenstander in de eerste ronde. Marvin van Velzen wist echter zijn goede vorm van de laatste tijd niet te laten zien, waardoor Plaisier met 4-1 won. Dennie Olde Kalter wist in zijn openingswedstrijd te winnen van Mike van Duivenbode, terwijl Alexander Merkx met een whitewash won van Pim van Bijnen. Tot slot wist Lorenzo Pronk in de eerste ronde in een hoogstaande wedstrijd met 4-2 te winnen van Moreno Blom.

Bij de laatste 32 zagen we een herhaling van de NK Darts-finale van afgelopen maand, waarin Olde Kalter dit keer revanche nam op Bottenberg en met 4-2 won. Een ronde later wist Ralph Polderman met 4-2 te winnen van Ron Meulenkamp, terwijl Danny Blom met 4-1 afrekende met de nummer 3 van het afgelopen NDB Rankingseizoen Johann Brouwer. De laatste verrassende naam die doorging naar de kwartfinales was Niels van Zanten, hij versloeg Arjan Konterman met 4-1 bij de laatste 16.

Vanaf de kwartfinales werden alle wedstrijden gestreamd op het Youtubekanaal van de NDB. Jimmy van Schie wist in een zeer spannende kwartfinale met 5-3 te winnen van Danny Blom. In een andere kraker wist Plaisier met 5-1 te winnen van Olde Kalter. Van Zanten en Tonny Veenhof werden de overige twee halve finalisten, die te sterk waren voor respectievelijk Ralph Polderman (5-3) en Kristiaan de Boer (5-0).

In de eerste halve finale zagen we een grote verrassing: de man van het moment, Wesley Plaisier, werd met 5-3 verslagen door de relatief onbekende Niels van Zanten. In de andere halve finale werd Veenhof gewhitewasht door Van Schie. Beide finalisten verdienden door hun finaleplaats ook een ticket voor de MODUS Super Series. Een spannende finale werd het uiteindelijk niet tussen Van Zanten en Van Schie. Van Zanten leek op te zijn, terwijl Van Schie zijn ‘normale’ niveau opnieuw wist te laten zien. Van Schie won eerste vijf legs van de finale en deed dat in 18,17,15 (2x) en 16 darts en produceerde daarbij finishes van 98 en 142. In leg 6 kwam Van Zanten toch op het scorebord door in 14 pijlen zijn eigen leg te houden. Een leg later gooide ‘The Dutch Sequoia’ de partij in het slot; via dubbel 4 greep hij de NDB Masters-titel bij de heren.

Kwartfinales
Niels van Zanten 5-3 Ralph Polderman
Wesley Plaisier 5-1 Dennie Olde Kalter
Tonny Veenhof 5-0 Kristiaan de Boer
Jimmy van Schie 5-3 Danny Blom

Halve finales
Niels van Zanten 5-3 Wesley Plaisier
Jimmy van Schie 5-0 Tonny Veenhof

Finale
vs

Dames

Rond de klok van 13:00 uur begonnen 55 dames aan de NDB Masters. Toch waren er twee grote afwezigen; Aileen de Graaf en Noa-Lynn van Leuven waren alle drie afwezig in Prinsenbeek. Hierdoor lagen er kansen voor de overige deelneemsters om ver te komen in het toernooi en serieus mee te strijden om de titels. 

Op voorhand leken Priscilla Steenbergen, Adriana van Wijgerden-Vermaat, Aletta Wajer en titelverdediger Lerena Rietbergen de grootste favorieten voor de titel. Steenbergen verloor echter verrassend in haar eerste partij van Natalja Bagerman met 3-2, terwijl Wajer zich bij de laatste 16 meerdere moest erkennen in Anneloes van Stuijvenberg-Menger (3-0). Van Wijgerden-Vermaat wist het tot de kwartfinales te reiken, maar daarin bleek Kelly Streef met 4-2 te sterk te zijn.

De halve finales en de finale werden afgewerkt op het podium, die werden gestreamd op het Youtubekanaal van de NDB. Floortje van Zanten wist de eerste halve finale met 4-3 te winnen van Streef, nadat ze 3-0 voorstond. In de tweede halve finale had titelverdediger Rietbergen geen problemen met Van Stuijvenberg-Menger en bereikte net als vorig jaar de finale; 4-0.

Rietbergen begon beter aan de finale, ze wist de eerste drie legs van de partij allemaal naar zich toe te trekken. Vervolgens maakte Van Zanten een kleine comeback door twee legs op een rij te winnen en zo terug te komen tot 3-2. Het slotstuk van de finale was voor Rietbergen: met een 81-finish brak ze Van Zanten, waarna ze in 18 pijlen haar eigen leg hield voor een 5-2 overwinning. Zo verdedigde ze haar titel met succes, een knappe prestatie van de 21-jarige.

Halve finales
Floortje van Zanten 4-3 Kelly Streef
Lerena Rietbergen 4-0 Anneloes van Stuijvenberg-Menger

Finale
Lerena Rietbergen 5-2 Floortje van Zanten

Jeugd

Een totaal van 48 jongens en 12 meisjes begonnen zondagmiddag aan de NDB Masters. Bij de jongens zou een nieuwe winnaar gekroond worden, aangezien Pim van Bijnen niet meer bij de jeugd mocht spelen.

Bij de jongens stonden Dutch Open-juniorenkampioen Ruben Baalmans en Nederlands Rankingkampioen Kendji Steinbach tegenover elkaar in de finale. De eerste drie legs van de finale gingen met de darts mee, waaronder een 113-finish van Steinbach. In de vierde leg plaatste Baalmans de eerste break door in 18 darts uit te zijn, nadat Steinbach zelf vier pijlen miste op dubbel 3. Met een 17-darter verzilverde hij de break ook, waardoor hij op een 4-1 voorsprong kwam. Steinbach hield nog wel zijn eigen leg, maar zag een leg later Baalmans met een knappe 97-finish de 5-2 overwinning en de titel pakken.

Bij de meisjes stond ook de kersverse Nederlands Rankingkampioene in de finale. Op weg naar de finale verloor Fardau de Jong slechts één leg. In de finale trof ze Eline Kersbergen. De Jong had bij een 2-1 voorsprong meerdere matchdarts, maar slaagde er niet in de partij af te maken. Kersbergen maakte er 2-2 van en produceerde in de beslissende leg een paar sterke scores. Na 12 pijlen stond ze op 21, mede dankzij een 180’er. Ondanks wat moeite met de dubbels, raakte ze uiteindelijk dubbel 2 en pakte daarmee haar allereerste NDB-titel, ten koste van de verdedigd kampioene De Jong.

Jongens
Halve finales
Kendji Steinbach 4-3 Cas Maessen
Ruben Baalmans 4-1 Joe van Gend

Finale
Ruben Baalmans 5-2 Kendji Steinbach

Meisjes
Halve finales
Fardau de Jong 3-0 Chelsea Akkermans
Eline Kersbergen 3-0 Renske Smits

Finale
Eline Kersbergen 3-2 Fardau de Jong

Image courtesy of FOTO: Jos Groen
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *