Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jarno Bottenberg

NDB Rankingseizoen ten einde: Bottenberg en Van Leuven Nederlands Kampioen

Zondagmiddag werd in Driebergen-Rijsenburg de laatste NDB Ranking van het seizoen afgewerkt, het Nederlands Kampioenschap. Lees hier wie er Nederlands (Ranking)kampioen zijn geworden.

Heren

Een totaal van 92 Heren A en 150 Heren B begonnen om 13:00 uur aan het NK Darts. Veel topspelers hadden zich ingeschreven voor het NK Darts, waaronder ook de Dutch Open-kampioen Jarno Bottenberg, ex-PDC-tourkaarthouders Martijn Kleermaker en Mike van Duijvenbode, terwijl ook voormalig Nederlands Kampioen Johan van Velzen een nieuwe poging deed om de titel terug te pakken.

De eerste grote verrassingen vielen bij de laatste 32 in het Heren A-toernooi. De nummers 1 en 2 van de ranking, Wesley Plaisier en Johann Brouwer, verloren allebei hun wedstrijd met 4-3. Ondanks het verlies betekende dit dat Plaisier, dankzij zijn ruime voorsprong, zich hiermee had gekroond tot nieuwe NDB Nederlands Rankingkampioen van het seizoen 2023/2024. Spelers die wel indruk maakten waren Jarno Bottenberg, Marvin van Velzen (101 gemiddeld in een 4-0 overwinning op Raymond van den Ende) en Martijn Kleermaker.

Van de drie bovenstaande spelers bereikte alleen Bottenberg de halve finales. Hierin versloeg de Fries met duidelijke cijfers Robin Smees; 5-1 met een gemiddelde van 93. Aan de andere kant van het schema was het Dennie Olde Kalter die de finale bereikte. Na zeges op Mike van Duivenbode (4-3) en Martijn Kleermaker (5-2) had Olde Kalter geen kind aan Angelo van Deventer. Met een 5-2 overwinning boekte hij zijn plaats in zijn derde NK-finale.

Bottenberg begon geweldig aan de finale, met een 156-finish in 12 pijlen wist hij Olde Kalter direct te breaken. Een leg later brak Olde Kalter direct terug, met een 72-finish kwam hij op 1-1. Daarna was het toch Bottenberg die de set naar zich toe trok. Met een 16-darter hield hij zijn eigen leg, waarna hij mede dankzij missers van Olde Kalter op een 1-0 voorsprong kwam in sets. In de tweede set gingen de eerste twee legs met de darts mee. In de derde leg miste Bottenberg vijf pijlen op de dubbel, waardoor Olde Kalter met een knappe 82-finish de break plaatste. Lang kon hij niet genieten van de break, want met een 13-darter brak Bottenberg direct terug. In de vijfde leg liet Olde Kalter zijn klasse zien, met zes perfecte pijlen wist hij op het juiste moment alsnog in 11 pijlen te breaken waardoor er een beslissende leg aan te pas kwam. In de beslissende set gingen de eerste drie legs allemaal tegen de darts in. Bij een stand van 2-1 in het voordeel van Bottenberg kreeg Olde Kalter één pijl op tops om terug te breaken, maar die werd gemist. Bottenberg hield zijn zenuwen in bedwang, gooide dubbel 5 en werd daarmee Nederlands Kampioen! Wat een jaar is het aan het worden voor ‘Bottie’, in februari won hij ook al de Dutch Open.

Bij de heren B waren er twee winnaars. Wesley Mol verzekerde zich dankzij een finaleplek van het Nederlands Rankingkampioenschap. Het NK werd gewonnen door Vincent Peters. In een spannende finale versloeg hij Mol met 4-3.

Heren A
Halve finales
Jarno Bottenberg 5-1 Robin Smees
Dennie Olde Kalter 5-2 Angelo van Deventer

Finale
Jarno Bottenberg (3-1,2-3,3-1) Dennie Olde Kalter

Heren B
Halve finales
Wesley Mol 3-2 Machiel Stoffers
Vincent Peters 3-0 Gervan Smit

Finale
Vincent Peters 4-3 Wesley Mol

Dames

Een totaal van 49 dames begonnen zondagmiddag aan de laatste NDB Ranking van het seizoen. Bij de dames ging het allemaal om de tweestrijd tussen Aileen de Graaf en Noa-Lynn van Leuven omtrent de Nederlands Rankingkampioen-titel. De Graaf had een voorsprong van 10 punten en had voldoende aan een finaleplaats. Voor Van Leuven was het hopen dat De Graaf niet de finale ging halen en zelf haar eigen wedstrijd wel kon winnen.

Beide dames behaalden de halve finales zonder een leg te verliezen. Van Leuven kwam in de halve finales 3-1 achter tegen Priscilla Steenbergen, maar wist de partij alsnog om te draaien in een 4-3 overwinning. Voor haar was het nu afwachten of De Graaf ook de finale ging halen, zij trof Adriana van Wijgerden-Vermaat in haar halve finale. Uiteindelijk had De Graaf ook geen problemen met Van Wijgerden-Vermaat en versloeg haar met 4-0 om haar Nederlands Rankingkampioen-titel veilig te stellen.

Wie ging er dan mee het Nederlands Kampioenschap aan de haal? Van Leuven begon als betere speler aan de finale, ze won de eerste twee legs van de partij in 14 en 15 pijlen. Daarna waren het breaks over en weer. In leg vier kreeg De Graaf vier pijlen op de dubbel om er 2-2 van te maken, maar miste. Van Leuven greep haar kans en brak mede dankzij een 180’er en dubbel 15 naar 3-1. Bij een stand van 4-3 kreeg De Graaf opnieuw een kans om haar eigen leg te houden en er een beslissende leg uit te slepen. Echter kreeg ze vanaf 45 maar één pijl op de dubbel, die uiteindelijk werd gemist. Van Leuven bleef koel, raakte dubbel 10 en werd daarmee voor het eerst Nederlands Kampioen.

Halve finales
Aileen de Graaf 4-0 Adriana van Wijgerden-Vermaat
Noa-Lynn van Leuven 4-3 Priscilla Steenbergen

Finale
Noa-Lynn van Leuven 5-3 Aileen de Graaf

Jeugd

Een totaal van 11 meisjes, 27 aspiranten en 54 junioren begonnen zondagochtend aan het NK Darts. Het waren Kendji Steinbach, Kay Schuurbiers en Fardau de Jong die zich wisten te kronen tot Nederlands Kampioen.

Alle drie spelers slaagden erin om de dubbel te pakken, aangezien ze ook allemaal Nederlands Rankingkampioen wisten te worden. Schuurbiers moest hiervoor de finale winnen tegen Quinn Sneeboer. Sneeboer kwam 2-0 voor in de finale, maar kon de partij toch niet naar zich toe trekken. Schuurbiers won de laatste drie legs van de finale en overleefde meerdere matchdarts van Sneeboer.

Steinbach versloeg een verrassende finalist in Semin Veenstra. Veenstra was eerder op de dag te sterk voor o.a. Bradley van der Velden (3-2) en Daan Toxopeus (3-0). In de finale kon Veenstra goed bij blijven tot 2-2, maar zag daarna Steinbach de laatste twee legs in 18 en 19 pijlen winnen voor een 4-2 overwinning. Fardau de Jong kende in de finale geen problemen met Eline Kersbergen en won daarmee haar vijfde NDB Ranking van het seizoen.

Finale junioren
Kendji Steinbach 4-2 Semin Veenstra

Finale aspiranten
Kay Schuurbiers 3-2 Quinn Sneeboer

Finale meisjes
Fardau de Jong 3-0 Eline Kersbergen

Kampioenen

Nederlands Kampioen:
Heren A: Jarno Bottenberg
Heren B: Vincent Peters
Dames: Noa-Lynn van Leuven
Junioren: Kendji Steinbach
Aspiranten: Kay Schuurbiers
Meisjes: Fardau de Jong
Paradarters (Staand): Michelovic van Velzen
Paradarters (Zittend): Michel van den Engel
Specials: Geoffrey Weelink

Nederlands Rankingkampioen:
Heren A: Wesley Plaisier
Heren B: Wesley Mol
Dames: Aileen de Graaf
Junioren: Kendji Steinbach
Aspiranten: Kay Schuurbiers
Meisjes: Fardau de Jong
Paradarters (Staand): Michelovic van Velzen
Paradarters (Zittend): Michel van den Engel
Specials: Wesley Deen

Image courtesy of FOTO: Jos Groen
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *