Search
Callan Rydz

Nederlaag Labanauskas ondanks 9-darter, Rydz wel door

Na de sensationele 9-darter van William Borland was het vandaag weer raak: Darius Labanauskas gooide een perfecte leg tegen Mike de Decker. Toch was het de Belg die won, net zoals Raymond Smith en Callan Rydz.

Jamie Hughes vs Raymond Smith

Dag vier van het WK beloofde wederom een mooie dag te worden. Het was aan Jamie Hughes en Raymond Smith om in de eerste wedstrijd van de middag meteen voor een goede start te zorgen. Met een 109-finish deed Hughes dit ook meteen. Een leg later miste hij echter vijf pijlen om door te drukken, waardoor Smith langszij kwam. Beide mannen hielden daarna hun eigen leg, waardoor er meteen een beslissende leg nodig was. Hughes stond na 9 pijlen op 47, maar doordat Smith met een 100-finish een 12-darter gooide ging de eerste set toch naar de Australiër.

Set twee kende een soortgelijk verloop als set één. Hughes won de eerste leg, waarna hij in leg twee een pijl miste om door te drukken. Met een 17-darter brak Smith de Engelsman daarna, waarna weer een finish van 100 hem de set opleverde. Hughes zat in de problemen, ondanks dat hij scorend erg sterk stond te spelen.

In deze zeer vermakelijke wedstrijd was het ‘Guru’ Smith die in set drie meteen het initiatief nam. Vanaf hier ging Hughes ineens wel dubbels gooien: nadat hij zijn eigen leg hield brak hij Smith met een 115-finish. Een 18-darter volgde, waardoor de eerste set voor ‘Yozza’ binnen was. Met een 17-darter startte hij ook goed in zijn eigen set, de wedstrijd leek langzaam te draaien. Smith had even iets nodig en dat lukte: met een 111-finish pakte hij weer een leg, terwijl Hughes op 36 stond. Dit was ook meteen de genadeklap voor Hughes: met een 80-finish brak Smith de Engelsman een leg later, waardoor hij voor de wedstrijd mocht gaan gooien. Een 17-darter was genoeg. De Australiër boekte zo zijn eerste zege op het PDC WK en treft nu Devon Petersen.

Gemiddeldes / dubbelpercentages:
Jamie Hughes: 96.05 / 30.4%
Raymond Smith: 94.84 / 58.8%

Callan Rydz vs Yuki Yamada

Het was aan Callan Rydz en Yuki Yamada om het topniveau van de eerste wedstrijd te evenaren. Bij Rydz behoorde dat zeker tot de mogelijkheden: de Engelsman heeft dit jaar laten zien hoe goed hij is. Met een 15-darter zette hij ook in deze wedstrijd meteen de toon. Yamada volgde met een 18-darter, waarna Rydz antwoorde met een 12-darter. De Engelsman miste daarna drie pijlen voor de set, waardoor de Japanner er een beslissende leg uit kon slepen. Yamada kreeg hierin zelfs vier pijlen om om 1-0 te komen. Rydz kwam goed weg en ging alsnog met een voorsprong de onderbreking in.

De gemiste dubbels bleven Yamada daarna de rest van de wedstrijd achtervolgen. Ook in set twee kreeg hij genoeg kansen, maar doordat hij geen succes had op de buitenste ring gaf hij geen echte tegenstand aan Rydz. Met legs in 16, 20 en 15 pijlen racede ‘The Riot’ naar een 2-0 voorsprong in sets. Set drie kende hetzelfde patroon: Rydz kon op gemak naar de zege. Door zelf ook nog wat te verbeteren kwam zijn gemiddelde ook nog boven de 90 uit.

Callan Rydz: 91.32 / 39.1%
Yuki Yamada: 83.36 / 11.1%

Darius Labanauskas vs Mike de Decker

Wedstrijd nummer drie was een Europees onderonsje. De Litouwer Darius Labanauskas nam het op tegen de Belg Mike de Decker. Voor De Decker stond er nog wat meer dan een zege op het spel: zou ‘The Real Deal’ deze wedstrijd verliezen, dan zou hij ook zijn tour card kwijtraken. In de eerste set leek die druk zwaar op zijn schouders te rusten. Labanauskas kon zijn eerste twee legs onbedreigd winnen en mocht daar ook nog meerdere dubbels voor missen. De wedstrijd kan wat traag op gang, maar uit het niets gebeurde er wat magisch. Na de 9-darter van William Borland op vrijdagavond was het nu de beurt aan Darius Labanauskas. Met scores van 174, 180 en 147 noteerde hij al de tweede perfecte leg van dit toernooi, waar eindigt dit?

Toch leek de 9-darter de Litouwer niet goed te doen. Na de onderbreking lukte het hem niet om zich te herpakken, waardoor De Decker op zijn gemak de tweede set kon winnen: 3-0. De Belg leek zelfs door te drukken: met een 14-darter brak hij Labanauskas meteen in set drie. De Litouwer schoot wakker en met een 164-finish voor een 12-darter brak hij meteen terug. Met een 116-finish een leg later deelde hij weer een klap uit. De Decker incasseerde de klappen prima en met een 14-darter sleepte hij er een beslissende leg uit. Een 15-darter hierin was genoeg voor de break: ineens zag het er heel goed uit voor ‘The Real Deal’.

Labanauskas wist niet meer waar hij het zoeken moest. Niks viel meer, terwijl De Decker steeds beter ging spelen. Set vier werd een drama voor de Litouwer, en dus een hoogtepunt voor de Belg. Met legs in 18, 16 en 20 pijlen won De Decker deze set met maar liefst 3-0, waardoor de zege binnen was. Zijn nederlaag van vorig jaar is zo snel vergeten: zijn tour card voor volgend jaar is binnen.

Darius Labanauskas: 89.35 / 26.3%
Mike de Decker: 89.36 / 41.7%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)