Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Neil Duff

Neil Duff is wereldkampioen na beslissende set

Deze zondagavond was het eindelijk tijd voor de finaledag van het WDF WK. Nadat Eleanor Cains en Bradley Brooks jeugdwereldkampioen zijn geworden en Beau Greaves de vrouwelijke wereldkampioen werd, was het nu tijd voor de mannelijke finale. Na maximaal 11 sets weten wij of Neil Duff of Thibault Tricole de WDF wereldkampioen is. De wedstrijd had ook nog een Nederlands tintje, de caller voor deze wedstrijd is Marco Meijer. Lees hier alles over de wedstrijd.

Neil Duff moest in de vorige rondes af zien te rekenen met Justin Thompson, Nick Fullwell, Jim McEwan en Richard Veenstra. Hoewel hij in de eerste twee wedstrijden nog een gemiddelde van slechts 88 neer zette, wist hij in de kwartfinale en halve finale een gemiddelde van ruim 94 te produceren. Neil Duff neemt het dus op tegen Thibault Tricole. Tricole won van Shawn Burt, Steve Hine, Andy Beatons en Cameron Menzies. Tricole had in drie van de vier potten een beslissende set nodig, tegen Shawn Burt overleefde hij zelfs zes matchdarts. Hij heeft zich dus door het toernooi geknokt.

Tricole geeft geen leg weg aan Duff in eerste sessie

Het begin in de wedstrijd is duidelijk voor Tricole. Hij was in de meeste legs scorend sterker. Wist de eerste 180-er te gooien en ook de dubbels gingen hem in het begin iets beter af. Duff moest duidelijk nog even warm worden en hij kreeg hier niet de kans toe van Tricole. In de eerste leg was het scorend genoeg van Duff, maar hij miste drie pijlen op de D20, Tricole profiteerde met een 65-finish voor de break. In de tweede leg werd de break verzilvert. Met een 180-er en een 18-darter, mocht Tricole de break te verzilveren. Ook de derde leg was voor Tricole, hij wist ook nog even aan te zetten en gooide een 16-darter om de eerste set te pakken.

Tricole pakte de eerste set al met 3-0 en ook in de tweede set was Tricole oppermachtig. Door missers van Tricole, kreeg Duff wel gelijk kansen op de eerste leg in de tweede set. Duff miste weer en zo kon Tricole ook deze leg meenemen. In de tweede leg noteerde Tricole de beste leg in deze eerste sessie. Met een 11-darter pakte Tricole weer een break en hij verzilverde deze ook. Met een 19-darter kon Tricole de tweede set pakken, Duff had in de eerste twee sets nog geen leg gewonnen.

Duff in de wedstrijd

In de eerste leg van de derde set wist Duff dan ook op het scorebord te komen met de eerste leg, dit deed hij met een 17-darter en dit deed hij met de derde pijl op de dubbel. De achtste pijl op de dubbel ging er dus eindelijk in. In de tweede leg van de derde set lukte het Tricole weer om een leg te winnen in vijf beurten via een 71-finish. In de derde leg leek Duff het initiatief kwijt te raken. Tricole stond als eerste op een finish, kreeg uiteindelijk de kans op 60 en miste een groot vlak waardoor hij maar een pijl op de dubbel kreeg. Hij miste en Duff kwam zo dus weg. Duff wist wel de break te plaatsen. Tricole was scorend niet geweldig en miste de dubbel vanaf 112, dit werd afgestraft en dus pakte Duff zijn eerste set.

De derde set was weer eenvoudig voor Tricole, hoewel Duff in twee van de drie legs wel kansen kreeg. In de eerste leg kreeg Duff nog een pijltje om te breken, deze miste hij. De tweede leg was Tricole scorend sterker en had een voorsprong in de leg, hij gooide de dubbel en brak zo weer. Ook in de derde leg kreeg Duff een pijltje op D20. Hij had er al eentje in staan vanaf 100, maar miste de tweede D20. Tricole profiteerde en pakte de vierde set voor 3-1.

In de vijfde set was Duff finishend erg sterk met een 94-finish, een 82-finish en een 80-finish. De vijfde set begon goed voor Duff, hij wist een 94-finish te gooien, waardoor Tricole geen kans kreeg op 76. In de tweede leg miste Tricole een aantal dubbel en Duff strafte dit ook af. Hij gooide nu 82 uit voor de break en hij finishte dus sterk in deze vijfde set. Tricole hield vervolgens wel zijn eigen leg nog en wist ook nog druk op de leg van Duff te zetten, maar dit was niet genoeg. Duff wist ook nog een 80 finish te produceren en won de set zo voor 3-2.

Spannende sets met beslissende legs

In de zesde gebeurde veel. Duff leek er met de set vandoor te gaan met goed spel, maar leek vervolgens niet te lukken door gemiste dubbel, maar Tricole had ook moeite en dus werd het 3-3. De eerste leg was nog eenvoudig voor Tricole, hij gooide een 14-darter en Duff stond nog op 295. Hoe matig het was in de eerste leg van Duff, zo goed was het in de tweede en derde leg. In de tweede leg gooide Duff een 11-darter. In de derde leg miste Tricole twee pijlen op de dubbel en Duff gooide de D17 wel. De vierde leg was weer voor Tricole, Duff miste hier vijf pijlen op de dubbel en dus mocht Tricole breken met een 22-darter. Dit was niet genoeg voor de set. Duff gooide in de beslissende leg een 81-finish en hierdoor werd het 3-3.

In de zevende set was Duff scorend veel beter en hierdoor kwam hij ook op voorprong. In de eerste leg kon Tricole nog breken via een 80-finish. Deze break wist Tricole te verzilveren met een 86 finish, hoewel Duff nog een pijl miste vanaf 101. Daarna was het wel de beurt aan Duff. Met een 17-darter kon hij zijn leg houden en de vierde leg begon hij zelfs met zes perfecte pijlen. Uiteindelijk werd het een 15-darter en gingen we een beslissende leg in. Tricole kon deze leg scorend ook niet mee. Duff had aan een 16-darter genoeg om de voorsprong te pakken.

Duff leek het even helemaal te hebben. Hij begon de achtste leg zeer sterk, maar dit was niet genoeg om met een voorsprong de break in te gaan. Het was wel een spectaculaire set. Duff begon deze met een 11-darter voor de break. In de tweede leg miste Duff een 140 finish op de dubbel om de break te verzilveren. Tricole gooide weel 96 uit om terug te breken. Tricole wist zo ook weer de voorsprong te pakken in de set en had hier aan een 17-darter genoeg. Duff zorgde in de vierde leg voor nog meer spektakel. Hij gooide een 121-finish voor een 12-darter en zo was dit de derde set op rij die naar een beslissende leg ging. Tricole gooide een keurige beslissende leg. Na 12 pijlen stond hij op D20 en hij gooide deze ook in een pijl. Het is 4-4 en we gaan zo naar een best of three sets.

WDF WK krijgt beslissende set

De wedstrijd lag heel dicht bij elkaar en elke misser werd belangrijk. kleine missers werden afgestraft en dat bleek in de negende set. In de eerste leg gooide Tricole een 15-darter voor de break en in de tweede leg miste Duff twee pijlen op de dubbel. Tricole kwam op 2-0 voorsprong, maar dit was niet genoeg. In de vierde leg gooide Tricole twee slechte beurten. Duff profiteerde met een 180-er en wist zo de break te plaatsen. Duff wist in de beslissende leg ook een 180-er te gooien en wist daarmee ook de set te pakken.

In de tiende set was het de beurt aan Tricole om de set te houden. Hij gooide weer een 15-darter en een 96-finish voor 1-0 en hij wist vervolgens ook te breken. Dit deed hij met een 13-darter. Tricole wist zijn eigen leg ook te houden en dus gingen we een beslissende set in. Het initiatief leek nu weer bij Tricole te liggen.

Een beslissende set was nodig om iemand tot winnaar te kronen en wie had de zenuwen het best onder controle. In de eerste leg miste Duff twee pijlen op de dubbel en dit gaf Tricole de eerste kans om te breken. Tricole miste echter ook en dus pakte Duff de eerste leg. In de tweede leg was Tricole het kwijt, hij begon met 22, 68, 45. Duff bleef de scores gooien en hij wist dus te breken. Duff mag de derde leg beginnen voor de wedstrijd. Tricole leek te kunnen breken, maar Duff gooide 171. Tricole miste vanaf 81 en Duff gooide D20 wel. Duff pakte zo de wereldtitel bij zijn eerste WK.

gemiddeldes / dubbelpercentages:
Neil Duff: 87.73 / 35.0%
Thibault Tricole: 86.95 / 33.0%

Image courtesy of FOTO: Chris Sargeant (Tip Top Pics)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *