Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jelle Klaasen

Nieuwe Nederlands (Ranking)kampioenen gekroond in Barneveld

Afgelopen zondagmiddag werd het NK Darts, de laatste NDB Ranking van het seizoen, georganiseerd in Barneveld. Diverse spelers streden om de nationale titels, maar ook om de Nederlandse Rankingtitels. Lees hier meer.

Jeugd

Een totaal van 11 meisjes, 23 aspiranten en 39 junioren begonnen zondagochtend aan het Nederlands Kampioenschap. Bij de meisjes ging de finale voor de tweede keer dit seizoen tussen de Friezinnen Chantal Tessin en Fardau Jong. Tessin wist vorig jaar het NK al op haar naam schrijven, maar kon de titel niet prolongeren. Met een duidelijke 3-0 overwinning werd De Jong voor de eerste keer Nederlands Kampioen. Niet getreurd voor Tessin, zij is de nieuwe Nederlands Rankingkampioen bij de meisjes.

Bij de aspiranten zette Ruben Baalmans de kers op de taart. Na het winnen van twee NDB Rankings wist de Groninger nu ook het NK Darts te winnen. In de finale versloeg hij Daan Toxopeus met 3-2 en kroonde zich daarmee als Nederlands Rankingkampioen bij de categorie aspiranten.

Bij de junioren bereikte Bradley van der Velden in alle NDB Rankings de finale, waarvan hij er drie wist te winnen. In Barneveld bereikte hij ook de finale, waarin hij Kendji Steinbach trof. Een 4-0 zege zorgde ervoor dat de 15-jarige Nederlands Kampioen én Nederlands Rankingkampioen werd.

Meisjes finale
Fardau de Jong 3-0 Chantal Tessin

Aspiranten finale
Ruben Baalmans 3-2 Daan Toxopeus

Junioren finale
Bradley van der Velden 4-0 Kendji Steinbach

Dames

Een totaal van 52 dames begonnen zondagmiddag aan het NK. Het NK stond vooral in het teken wie er Nederlands Rankingkampioen zou worden. De strijd ging tussen vier dames; Roos van der Velde, Noa-Lynn van Leuven, Anca Zijlstra en Aileen de Graaf. Voor Van Leuven zat het er snel op, ze verloor haar openingspartij met 3-2 van Quintey Bieman. Ook voor Van der Velde eindigde het seizoen in mineur, ze moest zich bij de laatste 16 erkennen in Floortje van Zanten met 3-1. Hierdoor ging de race om de Nederlands Rankingtitel tussen Anca Zijlstra en Aileen de Graaf.

Beide dames bereikten de halve finales. Zijlstra had met een finaleplaats genoeg om de rankingtitel op haar naam te schrijven, terwijl De Graaf hoopte op een uitschakeling van Zijlstra in de halve finales en moest daarnaast zelf het NK op haar naam schrijven. De Graaf had weinig problemen met Vanessa Zuidema en won met 4-0! Echter deed Zijlstra haar plicht, ze versloeg Anita van der Velden en pakte daarmee de Nederlandse Rankingtitel.

De dames troffen elkaar al eerder in het seizoen in een NDB Ranking-finale. In Rotterdam werd het 5-1 voor De Graaf. Ook in Barneveld kon Zijlstra weinig inbrengen. Met twee 16-darters, een 13,17 en een 20-darter won De Graaf de finale met 5-0 en eindigde ze op een gemiddelde van 91,65! Daarmee werd ze net als vorig seizoen Nederlands Kampioen.

Halve finales
Aileen de Graaf 4-0 Vanessa Zuidema
Anca Zijlstra 4-2 Anita van der Velden

Finale
Aileen de Graaf 5-0 Anca Zijlstra

Heren

Een totaal van 120 heren A en 134 heren B streden zondagmiddag in Barneveld om de nationale titels. Bij de heren A streden drie spelers nog om de Nederlandse Rankingtitel; Ryan de Vreede, Dennie Olde Kalter en Arjan Konterman. Olde Kalter had een off-day, verloor in zijn openingspartij en kon de titel vergeten. Ook Konterman kon geen potten breken, de laatste 32 was het eindstation. Dit leverde De Vreede al vroeg in het toernooi de Nederlandse Rankingtitel op.

De regerend Nederlands kampioen Johan van Velzen kwam bij de laatste 32 3-1 voor tegen Jelle Klaasen, maar het was Klaasen die mede door een 12-darter in de beslissende zevende leg de partij alsnog naar zich toe trok. Voor de winnaar van de Open Rivierenland Wessel Nijman en de WDF World Master Wesley Plaisier zat het laatste rankingtoernooi van het seizoen er ook op bij de laatste 32.

Bij de kwartfinales bleef o.a. de nummer één geplaatste De Vreede over, net als drie voormalig PDC-tourkaarthouders; Jelle Klaasen, Berry van Peer en Ron Meulenkamp. In de kwartfinales troffen de laatste twee Dutch Open-kampioenen elkaar, waarin Klaasen met 5-3 de sterkere was. Meulenkamp, Gilbert van der Meijden en Jimmy van Schie wonnen hun kwartfinales ook.

Meulenkamp kwam in de halve finale op een 2-1 voorsprong tegen Klaasen, maar doordat Klaasen vier legs op een rij won in o.a. 13,14 en 16 pijlen bereikte hij de finale. In de andere halve finale schoot Van Schie uit de startblokken en nam een 2-0 voorsprong. Daarna gingen er vier legs met de darts mee voor een 4-2 tussenstand. In leg 7 produceerde Van Schie een 68-finish om zo zijn allereerste NDB-finale te halen.

De finale van de Heren A werd gespeeld in een best of 3 sets-format. Van Schie mocht de finale beginnen, maar liep meteen tegen een break aan. Deze break wist Van Schie in leg twee meteen ongedaan te maken door een knappe 108-finish uit te gooien. In de derde leg kreeg Van Schie twee pijlen op dubbel 12 om zijn eigen leg te houden, maar miste. Klaasen gooide een 68-finish en plaatste daarmee de derde break op een rij. Wederom brak Van Schie meteen terug, met twee 180’ers en dubbel 12 werd het 2-2 in de eerste set. In de beslissende leg kreeg Klaasen drie pijlen op de dubbel om de set te pakken, maar miste. Van Schie profiteerde en kwam op een 1-0 voorsprong in sets. Klaasen vergat het moment snel en begon set 2 met een 11-darter. Dit volgde hij op met een 18-darter om Van Schie te breaken, waarna Klaasen in 17 darts er 1-1 in sets van maakte. Van Schie mocht de beslissende leg beginnen, maar miste gelijk twee cruciale pijlen op de dubbel. Klaasen gooide een belangrijke 78-finish uit voor de break. In 19 darts was hij één leg verwijderd van de titel. In de derde leg maakte Klaasen het meteen af, met een 14-darter kroonde Klaasen zich als nieuwe Nederlands Kampioen. Hiermee verdiend Klaasen ook gelijk een uitnodiging van ADC Europe voor deelname aan MODUS Super Series 5.

Bij de heren B won Dennie de Jong het NK. De Jong versloeg Patrick van Santen met 4-1 in de finale. Van Santen kan tevreden terugkijken op het seizoen, hij is namelijk de nieuwe Nederlands Rankingkampioen bij de Heren B.

Heren A
Halve finales
Jelle Klaasen 5-2 Ron Meulenkamp
Jimmy van Schie 5-2 Gilbert van der Meijden

Finale
Jelle Klaasen 2-1 (2-3,3-0,3-0) Jimmy van Schie

Heren B
Halve finales
Dennie de Jong 3-2 Stefan de Bruijn
Patrick van Santen 3-0 Justin Dekker

Finale
Dennie de Jong 4-1 Patrick van Santen

Nederlands Rankingkampioenen 2022/2023

Meisjes – Chantal Tessin
Aspiranten – Ruben Baalmans
Junioren – Bradley van der Velden
Dames – Anca Zijlstra
Heren A – Ryan de Vreede
Heren B – Patrick van Santen
Specials – Aant Jager
Paradarters zittend – Michel van den Hengel
Paradarters staand – Michelovic van Velzen

Image courtesy of FOTO: Jos Groen / NDB Darts
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *