Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Oekraïense darter in nood: ‘De bommen zijn dichtbij’

De oorlog in Oekraïne treft iedereen. Sommige mensen vluchten, terwijl anderen dicht bij het gevaar blijven. Eén van hen is meervoudig nationaal kampioen darten Artem Usyk. Darts Actueel sprak met hem over de situatie in zijn woonplaats Kiev.

Eind 2020 was de meervoudig Oekraïens international al te gast bij Darts Actueel’s Darts Around the Globe podcast. In deze podcast vertelde Usyk al over de verergerde relaties tussen Rusland en Oekraïne, maar hij wilde zich liever niet aan politiek brandden. Hij wilde gewoon darten, pijltjes gooien is wat hij wilde. Met het binnenvallen de Russische troepen in Oekraïne en Kiev is het dagelijks leven totaal veranderd voor Usyk. Een leven van angst voor wat komen gaat.

Afgelopen donderdag stuurden we hem een bericht – ”Hoe gaat het daar in Oekraïne, ben je veilig?”

”Nu zijn we nog veilig, maar de bommen zijn erg dichtbij. Ieder moment kan er een bom vallen op een van de regio’s in Kiev. Oekraïne wordt aangevallen (Ukraine is under attack), maar ik heb geen idee wat ik nog meer kan verwachten”, schrijft hij in een bericht.

Een nacht of twee later en het onvermijdelijke is toch waar gebleken. Rusland heeft Kiev aangevallen. Usyk deelt een filmpje van een inslag op een flatgebouw en schrijft: ”Stop Putin, Stop Rusland, alsjeblieft!” Ook Vitalii Romashko, een andere darts international van Oekraïne, roept zijn buitenlandse Facebookvrienden op voor hulp.

Gisteravond stuurden we Artem Usyk opnieuw een bericht – ”Ben je veilig Artem, waar ben je nu?”

Hij antwoordt snel. Gelukkig maar. Hij schrijft: ”Ik ben nog steeds in Kiev. We hebben onze eigen lokale verdedigingsgemeenschap opgericht om onze huizen te beschermen voor eventuele plunderingen. Bommen vallen nog steeds, maar niemand heeft een idee waar ze zullen vallen. Het is een angstige tijd, vriend, maar we doen ons best om zo veilig mogelijk te blijven.”

”Op dit moment zijn er luchtaanvallen bezig. Er vallen bommen iedere 20 a 30 minuten. ”

Over zijn familie schrijft hij: ”Mijn vriendin is nog bij mij in Kiev, m’n moeder en oma verblijven in mijn geboortestad in het midden van het land, en mijn vader zal vooralsnog aan de grens van Polen blijven na hulp bij een vluchtactie van drie vrouwen.”

Darts Actueel wenst Artem Usyk en zijn familie veel geluk toe.

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *