Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Hungarian Darts Trophy 2021

PDC past regels aan: reservelijst voor European Tour

De PDC heeft licht gesleuteld aan de regels voor 2023. De meeste opvallende verandering: er wordt een reservelijst toegevoegd voor de European Tour.

Het was een doorn in het oog van de PDC: spelers die zich kort voor een European Tour-toernooi afmeldden, waardoor niet elke toernooi de nodige 48 spelers had. Voor 2023 zijn hier nieuwe regels voor gemaakt.

De verliezende finalisten op het kwalificatietoernooi voor tourkaarthouders worden gerangschikt op hun positie op de Pro Tour Order of Merit. Mochten er spelers afhaken die zich voor een toernooi hadden gekwalificeerd, dan wordt er vanaf deze lijst een vervanger aangewezen. Mocht iemand zich pas op de dag van het toernooi afmelden, dan kan er ook nog een lokale speler (een verliezend finalist van een Home Nation Qualifier) aan worden gewezen.

Om late afzeggingen zoveel mogelijk te voorkomen zijn daarnaast de boetes ook opgeschroefd: 1x afzeggen zonder reden kost £1000, 2x £2000 en de derde afzegging kost zelfs £3000 pond.

Regionale kwalificatietoernooien

Voor spelers met een tourkaart vinden er ook veranderingen plaats in de kwalificatietoernooien voor het WK. Zo mochten spelers nu nog onbeperkt mee doen aan kwalificatietoernooien in eigen land of regio, vanaf dit jaar is dat voor een gedeelte over. Voor spelers die in 2023 hun eerste jaar op de tour tegemoet gaan, veranderd er niks. Spelers die hun tweede jaar ingaan, zoals bijvoorbeeld Kevin Doets en Jimmy Hendriks, geldt dat zij alles mogen spelen indien zij niet in de top 64 van de wereld staan. Spelers die bij de beste 64 spelers van de wereld horen, mogen niet meer in de voor hun geldende regionale toernooien spelen. Een aantal voorbeelden:

  • Madars Razma en Darius Labanauskas staan in de top 64 van de wereld en hebben al meer dan twee jaar een tourkaart. Dit betekent dat zij dit jaar niet meer actief mogen zijn op de PDCNB Pro Tour.
  • Devon Petersen staat in de top 64 van de wereld en heeft al meer dan twee jaar een tourkaart. In 2023 mag hij niet meedoen aan de WK Qualifier in Afrika.
  • Mocht Martijn Kleermaker het WK niet via de Pro Tour halen, dan mag de Nederlander niet deelnemen aan de West-Europe Qualifier.
  • Kevin Doets en Jimmy Hendriks mogen nog wel aan die Qualifier meedoen, indien zij op dat moment niet in de top 64 van de wereld staan.
  • Vladimir Andersen, die wel een tourkaart heeft maar niet in de top 64 van de wereld staat, mag nog wel meedoen aan de PDCNB Pro Tour.
Image courtesy of FOTO: Nándor Vörös (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *