Dartsactueel.nl | Het meest actuele dartnieuws van dit moment!

Peter Wright - WK Darts 2022

Peter Wright grijpt tweede WK-titel

Voor de tweede keer in zijn carrière is Peter Wright wereldkampioen geworden. De Schot was in een fantastische finale te sterk voor Michael Smith: 7-5.

Een WK met vele onvergetelijke momenten werd afgesloten met het hoofdgerecht: Michael Smith vs Peter Wright voor de wereldtitel. Voor Smith was het zijn tweede finale, na een eerdere nederlaag tegen Michael van Gerwen. Peter Wright mocht al voor de derde keer om de beker spelen: twee jaar geleden werd hij ook daadwerkelijk wereldkampioen. Met een 15-darter startte hij de jacht op een tweede titel, al had hij daar wel twee missers van Smith op tops voor nodig. Wat volgde kon bijna niemand bedenken: Smith miste acht pijlen op de dubbels in leg twee, Wright zelfs 13. ‘Bully Boy’ pakte de leg uiteindelijk in 28-pijlen, in een WK-finale!! Met een 14-darter liet Wright echter meteen zien er niet mee te zitten. Smith leek meer met de missers in zijn hoofd te zitten, want ook in leg vier werden er twee gemist. Wright pakte zo de set eenvoudig.

Smith slaat terug na gemiste dubbels

Met een 16-darter leek Smith prima uit de onderbreking te komen. Toch bleven de dubbels hem achtervolgen: drie werden er gemist om Wright te breken. De Schot profiteerde, waarna hij een leg later met een 148-finish wel een break pakte. Een 124-finish, recht in de bullseye, volgde, waardoor ‘Snakebite’ zijn voorsprong verdubbelde. Smith had de onderbreking hard nodig om de ommekeer te vinden. Die ommekeer vond hij, en hoe: nadat beide mannen hun eigen leg hielden brak hij Wright met een 167-finish. Een 13-darter volgde, de set was binnen. Met een 15-darter in zijn eigen set pakte hij door, waarna Wright reageerde met een 117-finish voor een 12-darter. Nog twee keer werd de eigen leg gehouden, waardoor er een zeer belangrijke beslissende leg aankwam. Wright kreeg hierin twee pijlen om de set van Smith af te snoepen, maar nadat hij die miste kon de Engelsman de stand alsnog op 2-2 zetten.

Wedstrijd kantelt in voordeel ‘Bully Boy’

Wright kon weer opnieuw beginnen. Met een 17-darter deed hij dat prima, waarna hij met een 11-darter versnelde. Smith reageerde door ook een 11-darter te gooien, waarna ‘Bully Boy’ met een 15-darter er nog een beslissende leg uitsleepte. Door in die leg niet in 15 pijlen uit te zijn greep hij deze kans echter niet, Wright kwam goed weg. Toch leek het momentum langzaam te draaien in de richting van Smith. Beide mannen gooiden nog wel een 14-darter in set zes, maar daarna was het woord aan de Engelsman. Met twee 13-darters bracht hij de stand op 3-3 in sets, waarna hij in de set van Wright doorstootte. Hij profiteerde van vier missers van de Schot en brak meteen, waarna hij met legs in 15 en 11 pijlen deze set zelfs met 3-0 won. De stand kwam op 4-3 in sets, de Engelsman greep het inititatief.

Spanning stijgt naarmate einde nadert

Om daadwerkelijk het initiatief stevig in handen te krijgen zou Smith daarna zijn eigen set moet houden. Twee missers op tops in de eerste leg hielden hier niet bij: Wright brak de Engelsman meteen. Met een 18-darter verzilverde de Schot de break ook, maar daarna was het aan hem om dubbels te missen. Twee pijlen op dubbel 8 werden gemist, Smith bleef in leven in deze set. Toch kwam de stand op 4-4: een 72-finish van Wright zorgde ervoor de wedstrijd spannender en spannender werd. Ook in set negen zelf werd het ongelofelijk spannend. Beide mannen hielden twee keer hun eigen leg, waarna weer een erg belangrijke laatste leg gespeeld werd. Wright ging vanaf 170, met Smith niet op een finish, voor de bull. Deze werd gemist, en twee beurten later bleek deze denkfout hem ook fataal te worden. Smith brak hem op een beslissend moment, de stand kwam op 5-4 in het voordeel van de Engelsman.

Wright versnelt naar tweede wereldtitel

Was dit dan een beslissende slag? Natuurlijk niet, al leek dat wel even zo. Smith kwam in zijn eigen set met 2-0 voor, maar met legs in 14, 13 en 12 pijlen zorgde Wright voor een knappe comeback. De Schot leefde weer en begon alleen maar beter te spelen. Hij draaide de wedstrijd weer om: in zijn eigen set volgden legs in 12, 15 en 13, waardoor hij zes legs op rij wist te winnen. Smith leek nu wel zichtbaar ietwat gebroken. In zijn eigen set kreeg de Engelsman nog een flinke klap op de kin: Wright brak hem meteen met een 81-finish op de bull. Door dit op te volgen met een 13-darter was matchpoint zelfs al bereikt. Zo snel kon het gaan: de wedstrijd verdiende een beslissende set, maar die kwam er niet. Smith won nog één leg, maar daarna was het klaar. Met één pijl op dubbel 16 greep Peter Wright zijn tweede wereldtitel: de Schot voegt zich bij een elitegroep.

Peter Wright: 98.34 / 39.1%
Michael Smith: 99.22 / 35.4%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.