Peter Wright wint WK 2020 na finale van hoog niveau

In een finale van hoog niveau is het Peter Wright gelukt voor het eerst in zijn carrière Wereldkampioen te worden. De Schot versloeg Michael van Gerwen met 7-3.

Na 15 prachtige dagen is was het vanavond dan eindelijk tijd voor de finale: Michael van Gerwen vs Peter Wright. Beide mannen kenden moeilijkheden, maar ook lieten ze beide zeker hun klasse zien. Wright was misschien nog wel overtuigender dan Van Gerwen. De Schot lijkt een setje pijlen gevonden te hebben waarbij het goed loopt. Voorafgaand aan de wedstrijd won hij ook de bull, en zo mocht hij dus aan zijn tweede finale beginnen. Voor Van Gerwen werd het zijn vijfde, drie van de vorige vier won hij. Wright gooide in zijn eigen leg meteen een 180, maar na drie missers op de dubbels gaf hij toch de leg aan MVG. Dit was al een vroege klap, maar Wright heeft al aangetoond mentaal sterker te zijn dan een aantal jaren geleden. Hij brak meteen terug met een 13-darter. Legs in 17 en 15 pijlen leverde een beslissende leg op in set één. Van Gerwen miste hierin de bullseye voor een 170 finish, waardoor Wright vanaf 56 de set won.

Met een 16-darter greep Van Gerwen de eerste leg van set twee, maar daarna was het woord aan Wright. Hij hield zijn eigen leg in 14 pijlen, waarna hij met een 12-darter een break plaatste. Met een 13-darter verzilverde hij deze break en zo kwam hij 2-0 voor in sets. Van Gerwen moest nu komen in de leg van Wright, en dat was ook zeker wat er gebeurde. ‘Mighty Mike’ ratelde drie legs in 13, 11 en 13 pijlen af en won zo de derde set met 3-0. Het was Wright die meteen daarna zelf een klap uitdeelde. Vanaf 128 ging Van Gerwen niet voor de bull-route, waarna hij keihard werd afgestraft door Wright die een 140-finish gooide. Met een 13-darter herstelde Van Gerwen zich echter meteen. Beide mannen hielden hun eigen leg, waardoor er voor de tweede keer deze wedstrijd een beslissende leg kwam. Wright kreeg hierin vanaf 102 één pijl op tops, maar nadat deze mis ging kwam Van Gerwen terug om 25 uit te gooien en de stand op 2-2 te zetten.

Van Gerwen pakte door en greep met een 12-darter het initiatief in de set van Wright. De Schot reageerde echter meteen en na zeven perfecte pijlen noteerde hij uiteindelijk een 10-darter. De Nederlander leek meteen weer terug te breken, maar ineens ging het fout. Zes missers op de dubbels lieten Wright alsnog de leg pakken. Nog een misser op dubbel 16 in zijn eigen leg zorgde ervoor dat Van Gerwen zelf wel werd gebroken. Wright greep weer de voorsprong in sets. Het momentum kantelde ineens. Met een 12-darter stoomde Wright door en pakte hij de break. Dit verzilverde hij met een 11-darter, waarna een 18-darter (na drie missers op de dubbels van Van Gerwen) hem een 3-0 winst in de set opleverden. De stand kwam op 4-2 in het voordeel van Wright.

Opnieuw moest Van Gerwen in de achtervolging. Vanaf 134 miste hij op dubbel 7 meteen de eerste kans om te breken, waarna Wright de leg in 13 pijlen pakte. Met een 11-darter stopte MVG de reeks van Wright, waarna hij met een hele sterke 84-finish dan toch de break pakte. Met nog een 11-darter trapte hij flink het gaspedaal in en pakte hij de set terug. Met een 124-finish voor een 12-darter zette hij ook in zijn eigen set door. Wright reageerde met een 12-darter, waarna de volgende twee legs in 17 en 14 pijlen gingen. Er was weer een beslissende leg nodig. Van Gerwen kreeg hier vanaf 72 één pijl om zijn eigen set te houden, maar deze ging mis. Wright gooide 50 met twee pijlen uit en kwam zo op nog maar twee set van de wereldtitel.

Wright bleef kalm en met een 15-darter hield hij zijn leg in de negende set. Met een 128-finish kwam MVG langszij, waarna de Nederlander de kans op de break kwam. Hij miste echter weer drie pijlen. Wright sloeg toe, maar een leg later was hij het die dubbels miste. In de beslissende set kreeg Van Gerwen vanaf 100 twee pijlen, maar de dubbels liepen echt niet. Bij Wright zeker wel, en met een finish van 70 kwam hij op matchpoint. De wereldtitel ging er komen. Er was geen moment twijfel te zien bij de Schot. Hij pakte met een 13-darter de voorsprong. Van Gerwen liet zien nog niet klaar te zijn, want na 8 perfecte pijlen miste hij dubbel 12 voor een negendarter. In 10 pijlen hield hij wel de leg. Daarna was het klaar. Wright won de laatste twee legs in 14 en 15 pijlen. Voor het eerst in zijn carrière versloeg Wright Van Gerwen in een TV-finale, maar nog veel belangrijker: Snakebite is Wereldkampioen!

Peter Wright: 103.22 / 54.76%
Michael van Gerwen: 102.88 / 40%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit artikel:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Lees ook

Inhoudsopgave

Peter Wright wint WK 2020 na finale van hoog niveau

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *