Gerwyn Price

Price en Anderson overleven, Durrant verslaat Baggish

De middagsessie was er een om van te smullen, zou de avondsessie ook zo worden? Gary Anderson, Gerwyn Price en Glen Durrant kwamen in actie.

Gary Anderson vs Mensur Suljovic

Een strijd tussen twee geplaatste spelers. Gary Anderson versloeg eerder Madars Razma, terwijl Mensur Suljovic Matthew Edgar teniet deed. Hoewel Suljovic de wedstrijd mocht beginnen, kreeg Anderson toch kansen – maar wist hen niet af te maken [1-0]. Met een 130-finish van de Schot, werd de de leg naar Andersons hand gezet [1-1]. Een sterk vertragende Mensur Suljovic kreeg een beter spelende Anderson zover om een laatste leg te spelen [2-2]. De Oostenrijker miste een volledig hand om dubbel 8 wat de kans gaf voor de Schot om de set af te snoepen via de bullseye (0-1).

Ook in de tweede set moest er een beslissende leg gegooid worden. Suljovic speelde meer dan matig, maar Anderson leek toch beïnvloed en had moeilijkheden op de dubbels. Buiten alle verwachtingen om, weet ‘The Gentle’ een goede laatste leg te gooien en pakt dan alsnog de set (1-1). De derde set was vrijwel identiek aan de vorige sets, opnieuw moesten de mannen een laatste leg gooien. Dit maal mocht ‘The Flying Scotsman’ de set achter zijn naam schrijven (1-2).

Nadat Suljovic de vierde set breakt van Anderson (2-2), begint hij ook goed in de vijfde set. De Oostenrijker wint de eerste twee legs en pakt de zesde leg op rij door 72 uit te gooien (3-2), opnieuw kwam Suljovic op voorsprong. Een prachtige zesde set werd afgerond met een 156-finish van de Schot, wat de wedstrijd tot een laatste set bracht (3-3). De Schot begon goed aan de laatste set; hij wist de eerste leg van Suljovic af te pakken en tevens zijn eigen leg te winnen. Dit bleek genoeg te zijn voor zijn vertrouwen. Een sterke laatste leg van Anderson werd afgerond via dubbel 18 (3-4).

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Gary Anderson: 92.49 / 29.79%
Mensur Suljovic: 89.78 / 34.21%

Gerwyn Price vs Brendan Dolan

Na Michael van Gerwen en Peter Wright was op het op maandagavond tijd voor het derde lid van de grote drie: Gerwyn Price. Hij wilde tegen Brendan Dolan het voorbeeld van Van Gerwen volgen en een uitglijder vermijden. Met een 15-darter startte hij ook prima. Dolan noteerde daarna meteen een 120-finish voor een 12-darter en zo was Price dus gewaarschuwd. Na een 16-darter van de Welshman volgde de Noord-Ier met een 13-darter, waardoor het niveau hoog lag. Dolan kreeg zelfs twee pijlen op de set, maar twee missers op dubbel 11 werden hem fataal. Price ontsnapte.

Dit ontsnappen gebeurde in de tweede set niet. Dolan begon met een 13-darter, waarna legs in 15 en 14 pijlen hem de tweede set zelfs met 3-0 opleverde. Price volgde daarna dit voorbeeld weer. Ook hij won zijn eigen set met 3-0, met legs in 15, 13 en 15. De stand kwam op 2-1 voor ‘The Iceman’.

Price stond goed te spelen maar kreeg de stugge Dolan maar niet afgeschud. ´The History Maker´ begon ook zijn eigen set weer sterk met een 14-darter, al miste Price wel een pijl op de bull. De Welshman strafte een leg later juist missers van Dolan af, door een geweldige 138-finish te gooien. Breken lukte echter niet in de leg daarna, waardoor Dolan stug bleef doorgaan. Door een 11-darter van Price kwam ook hier een decider. Vanaf 122 miste Price een pijl voor de set op dubbel 7, waardoor Dolan terugkwam en de stand gewoon op 2-2 bracht.

Dolan startte ook goed in de set van Price en leek een kans te gaan krijgen op een break. Hij had echter buiten Price gerekend, die met een 170-finish alsnog de leg won. Door dit op te volgen met legs in 18 en 16 pijlen won hij de set toch snel met 3-0.

Met een 15-darter bleef Dolan echter weer stug doorgaan in zijn eigen leg. Price counterde met een 14-darter, waarna Dolan weer een 15-darter gooide na een misser van Price op tops. Price sleepte er een decider uit en zette zo alle druk op Dolan. Hij kreeg hier zelfs vanaf 145 al een matchdart. Hij miste, waarna Dolan een hele sterke 104-finish gooide en er ‘gewoon’ een beslissende set kwam.

De beslissende set verliep zoals de hele wedstrijd verliep. Price was de betere speler, maar Dolan bleef er maar aan hangen. Dit betekende dus dat er een allesbeslissende vijfde leg nodig was om te bepalen wie de wedstrijd ging winnen. Beide spelers stonden na 15 pijlen op 72, maar doordat Price aan de leg was begonnen kreeg hij de eerste kans. De pijl op tops die hij kreeg was meteen raak. De Welshman ontsnapte zo aan een pijnlijke nederlaag en mag zich op gaan maken voor een duel tegen Mervyn King.

Gerwyn Price: 99.74 / 50%
Brendan Dolan: 97.3 / 46.43%

Glen Durrant vs Danny Baggish

Glen Durrant en Danny Baggish mochten deze erg lange avond afsluiten, met de winnaar van deze partij de volgende tegenstander voor Dirk van Duijvenbode. Baggish is één van de verrassingen van dit toernooi en leek toch wel degelijk ook een kans te hebben tegen de nog naar zijn vorm toegroeiende Glen Durrant. Door echter drie pijlen op de dubbels te missen gaf de Amerikaan toch zijn eerste leg weg aan de Engelsman. Durrant begon zelf verder ook goed en met een 13-darter verdubbelde hij de voorsprong. Doordat Baggish daarna nog een dubbel miste kon Durrant deze set zelfs met 3-0 naar zich toe trekken.

Met een 14-darter werd het vier legs op rij, waarna Baggish dan toch zijn eerste leg op het bord zette. Een 16-darter volgde. Met een 127-finish op dubbel 8 voor een 12-darter liet Baggish daarna toch zijn klasse zien en had hij ineens een kans op de set. Die kans was snel verkeken, omdat Durrant in 16 pijlen vakkundig de beslissende leg won.

Durrant stond ongelofelijk stabiel te spelen, zijn gemiddelde bleef maar rond de 100 schommelen. Met een 11-darter liet hij ook nog een piek zien en brak hij Baggish meteen. Met een 117-finish hield hij ook zijn eigen leg. Baggish deed nu wel wat terug met een 18-darter, maar door een 14-darter van Durrant ging ook deze set naar ‘Duzza’.

Door zijn eigen leg meteen te houden leek het een makkelijke avond te gaan worden voor Durrant. Hij moest wel toezien dat Baggish een 14-darter gooide, maar met een 17-darter kwam hij op matchpoint. Een matchdart zou hij in deze set niet krijgen. Baggish hield zijn eigen leg in 13 pijlen, waarna hij brak in 15 en zo alsnog een set op het bord zette.

Baggish mocht nu aan zijn eigen set beginnen, en ook nu was het Durrant die dan weer in de eerste leg brak. Door met een 16-darter meteen terug te breken liet Baggish zien nog niet klaar te zijn. Hij volgde dit daarna met legs in 14 en 15, waardoor de spanning volledig terug was.

De Amerikaan had echter nog wel een break in de set van Durrant nodig. In de eerste leg kreeg hij die kans niet, maar na eerst zijn eigen leg te houden kreeg hij die kans in leg drie wel. Vanaf 78 miste hij echter één pijl op dubbel 10. Durrant kwam weer op matchpoint en nu volgde er wel een matchdart. De pijl op bull ging er ruim naast, waardoor Baggish er een beslissende leg uit kon slepen. Hij moest die winnen om ook nog een beslissende set te krijgen, maar dit mislukte. Een 15-darter was genoeg voor Durrant, die deze zege na een erg goede start met veel moeite nog uit het vuur sleepte.

Glen Durrant: 95.41 / 45.45%
Danny Baggish: 91.59 / 32.35%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)