Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Gerwyn Price

Price komt trage start te boven, Lewis begint WK goed

Regerend wereldkampioen Gerwyn Price is zijn jacht op titelprolongatie goed begonnen. Tegen Ritchie Edhouse was het lang niet goed, maar hij won alsnog. Ook Ricky Evans en Adrian Lewis wonnen.

Ritchie Edhouse vs Peter Hudson

Met de afmelding van de Chinees Lihao Wen, mocht Peter Hudson invallen. Ritchie Edhouse was de favoriet van de wedstrijd en mocht beginnen, maar na het missen van een 155-finish wist ‘The Rock’ direct te breaken in de volgende beurt (0-1). Peter Hudson wist in de navolgende leg geen topniveau te bereiken, wat Edhouse de kans bood om via dubbel 20 te breaken (1-1). Edhouse pakte zijn eigen leg op (2-1) en wist ondanks misser na misser alsnog de eerste set van het WK op zijn naam te schrijven (1-0).

Hudson opende de tweede set met meer overtuiging. Een 180’er en een strakke finish zorgde voor de eerste legwinst (1-0). Vervolgens gingen de legs met de pijlen mee en moest Hudson aanzetten om zijn set te pakken. Met behulp van een belangrijke vierde 180’er van de wedstrijd, pakte Hudson de set met 3-2 (1-1). Waar veel van de legs zonder spanning naar de darter gingen die de eerste pijl naar het bord gooide, bleef Edhouse toch te veel dubbels missen (1-1). Hudson maakte hier goed gebruik van en wist Edhouse opnieuw te breaken (1-2). Via dubbel 7 pakte Hudson de tweede set op rij (1-2).

Edhouse, niet blij met zijn eigen spel, gooide toch een goede leg en kwam direct terug in de wedstrijd (1-0). Ook de tweede leg werd gepakt door de Engelsman om vervolgens beurt na beurt opnieuw te missen op de dubbels. Desondanks ging de set alsnog naar ‘Madhouse’ (2-2). Eén laatste set voor beiden mannen. Edhouse vond de energie weer terug en pakte de leiding in de wedstrijd (1-0). Een 91-finish voor de break leek het absolute kantelpunt in de wedstrijd (2-0); de 38-jarige Edhouse pakte zijn vijfde leg op rij. In de laatste leg waren er opnieuw moeilijkheden op de dubbels, maar Hudson kon niet meer bij blijven. Edhouse wint de eerste wedstrijd van het WK Darts 2022 (3-2).

Gemiddeldes / Finishpercentages:
Ritchie Edhouse: 84.26 / 23.5%
Peter Hudson: 82.85 / 28.0%

Ricky Evans vs Nitin Kumar

In de tweede partij trad Ricky Evans aan tegen Nitin Kumar. Evans begon de wedstrijd en hield in een nerveuze leg zijn eigen leg via dubbel 5. Kumar hield vervolgens ook met een knappe 64-finish in 15 darts ook zijn eigen leg. In de derde leg produceerde Evans vervolgens zijn eigen leg en kwam via dubbel 6 op een 2-1 voorsprong. Dit leidde uiteindelijk tot een 1-0 voorsprong in sets. In de vierde leg gooide de Engelsman een magistrale 167-finish voor de set.

In de tweede set had de Indiër weinig in te brengen tegen ‘Rapid’ Ricky. Evans won zijn legs in 16,17 en 15 darts. Kumar kreeg geen enkele pijl op de dubbel. Evans begon na de tweede korte pauze ook nog eens goed, met een 48-finish won hij alweer zijn zesde leg op een rij. In de tweede leg van de derde set pakte ‘The Royan Bengal’ zijn tweede leg van de partij, met een 88-finish kwam hij net als in set 1 op 1-1. Evans antwoordde opnieuw erg sterk, met een 16-darter kwam hij op matchpoint. Het leek erop dat er een beslissende leg zou komen in de derde set, maar het gebeurde niet. Kumar gooide een 180’er en stond na 12 pijlen op tops, maar kreeg geen kans meer. Met een fantastische 130-finish maakte de nummer 40 van de wereld de wedstrijd in stijl af; 3-0 (3-1,3-0,3-1).

Gemiddeldes / Finishpercentages:
Ricky Evans: 96,20 / 56,30%
Nitin Kumar: 83,80 / 25%

Adrian Lewis vs Matt Campbell

De derde partij van de avond werd begonnen door Matt Campbell. Deze leg werd ook behouden door Campbell met een 15-darter. Diezelfde Campbell plaatste in leg 2 de eerste break van de partij. Lewis kreeg zijn dubbel niet geraakt, waarna de Canadees profiteerde. Campbell kreeg één pijl op de dubbel voor de set, maar miste vanaf 72. Lewis brak terug via de dubbel 5 en kwam terug tot 2-1. Met een 56-finish verzilverde “Jackpot” de break, waarna we een beslissende leg ingingen. Lewis begon deze geweldig, maar wist niet door te drukken. Door een knappe 66-finish ging de set alsnog naar Campbell.

Lewis leek iets scherper aan de tweede set te beginnen dan dat hij aan de eerste set deed. “Jackpot” sloet tweemaal toe via de dubbel 20 en kwam vrij snel op een 2-0 voorsprong. Campbell was niet bij machte om echt een vuist te maken deze set en ook leg 3 ging via ‘tops’ naar Adrian Lewis, die de stand op 1-1 in sets bracht.

Campbell kwam prima uit de tweede onderbreking en pakte met een 17-darter de eerste leg in set 3. Lewis hield “zijn” tweede leg met iets meer kunst- en vliegwerk, maar via de dubbel 1 maakte hij gelijk. Lewis kwam heel dichtbij de break in leg 3, maar miste nipt de bulls-eye vanaf 122. Campbell profiteerde en kwam op een 2-1 voorsprong in 16 darts. Lewis leek voorbij gelopen te worden in leg 4, maar met een keurige 108 finish moest er wederom een vijfde leg uitkomst bieden. Door een goede wegzetbeurt pakte Lewis het initiatief over en pakte “Jackpot” de set via de dubbel 20.

Set 4 werd begonnen door Lewis, die totaal niet lekker uit de startblokken kwam. “The Ginga Ninja” profiteerde en brak Lewis in de eerste leg. Lewis maakte deze break ook direct ongedaan door terug te breken met een 13-darter. Deze break werd wel verzilverd, aangezien Lewis de dubbel 9 raakte. Met een 2-1 voorsprong in deze set stond Lewis op matchpoint. De eerste matchdart volgde in leg 4, maar deze werd gemist. Campbell bleef koel, gooide 80 uit en bleef in leven. Toch kwam Lewis als sterkste uit de bus. Met een 14-darter besliste Adrian Lewis het duel in zijn voordeel: 3-1 in sets.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Adrian Lewis: 94,42 / 37,9%
Matt Campbell: 93,57 / 46,7%

Gerwyn Price vs Ritchie Edhouse

De openingsdag van het WK wordt traditioneel afgesloten met de eerste wedstrijd van de regerend wereldkampioen. Gerwyn Price komt naar Ally Pally met maar één doel: opnieuw de titel pakken, dit keer wel mét publiek. Met Ritchie Edhouse trof hij op papier een gunstige tegenstander, zeker nadat Edhouse in de eerste wedstrijd van de avond geen indruk kon maken. Echter speelde Price niet tegen één, maar twee tegenstanders: het publiek stelde zich vanaf het begin meteen vijandig op. Price leek dit niet verwacht te hebben en speelde een ondermaatse eerste set. Met legs in 21, 14 en 16 won ‘Madhouse’ de eerste set zelfs met 3-0.

Price moest aan de bak en met een 14-darter kwam hij prima uit de pauze. Edhouse had echter vanaf 124 wel een pijl op dubbel 11 gemist: de Engelsman groeide in de wedstrijd. Met een 14-darter sloot hij ook aan. Legs in 14 en 15 van beide mannen later kwam er hier een beslissende leg. Price liet hierin dan eindelijk zien wat een wereldkampioen kan: met een 12-darter sleepte hij de set binnen.

Edhouse was echter totaal niet onder de indruk. Met een 14-darter begon hij zijn eigen set gewoon weer goed, waarna nog een 14-darter hem zelfs de break opleverde. Vanaf hier ging het totaal mis voor de Engelsman. Price kwam terug tot 2-2, waarna de Welshman met een 130-finish voor een 12-darter de break op het beslissende moment pakte. De voorsprong in sets was daar. Met een 15-darter startte hij daarna zijn eigen set ook prima, waarna nog een 130-finish volgde. Edhouse was alsnog kapot gespeeld: door zes legs op rij te winnen overleefde Price toch redelijk eenvoudig de tweede ronde. De Welshman mag na kerst terug keren.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Gerwyn Price: 101.28 / 37.5%
Ritchie Edhouse: 95.67 / 70%

Image courtesy of FOTO: Chris Dean (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *