Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Gerwyn Price

Price sloopt Clayton, Ratajski en Van den Bergh maken indruk

De eerste ronde van de World Matchplay zit er alweer op. Na zijn overwinning van gisteravond is Michael van Gerwen de enige overgebleven Nederlander die nog kans maakt op de ‘Phil Taylor Trophy’. Vanavond kwam onder andere Dimitri van den Bergh, de huidig World Matchplay kampioen, in actie. Hier lees je meer.

Callan Rydz vs Rob Cross

De eerste partij van de tweede ronde werd begonnen door Rob Cross en met een 14-darter ook gewonnen door ‘Voltage’. Rydz hield zijn eigen leg met een 52-finish en zorgde met dezelfde finish ook voor de eerste break van de wedstrijd. Met een 17-darter maakte Cross deze break echter weer ongedaan. Cross verzilverde deze re-break wel en zo gingen we met een 3-2 tussenstand de eerste onderbreking in. Na de onderbreking was het Cross die de wedstrijd bepaalde. Met een 16-darter zorgde hij voor opnieuw een break, welke hij verzilverde met een 13-darter. Na 4 legs op rij voor Cross was het zaak voor Rydz om weer op het scorebord te komen. Met een 17-darter kwam ‘The Riot’ terug tot 5-3 en het lukte Rydz zelfs om Cross te breken door knap 86 op de bulls-eye te finishen. De break werd verzilverd door Rydz waardoor we de tweede onderbreking ingingen met, vrij onverwachts, een 5-5 tussenstand. Rydz bleef doorgaan met legs aan elkaar rijgen, want ook de elfde en twaalfde leg (beiden via de bulls-eye) gingen naar ‘The Riot’. Na deze opmars van Rydz wist Cross wat terug te doen door de dertiende leg te behouden via dubbel 18. Ook Rydz hield zijn eigen leg en met een 8-6 voorsprong kwam de eindstreep in zicht. Zeker nadat Cross 3 darts miste vanaf 32 en Rydz de break plaatste vanaf dubbel 4. Cross liet zich echter niet kennen en wist met een klasse 132-finish terug te breken. De re-break werd met een 57-finish verzilverd en de spanning was terug. Het was echter toch Rydz die in de achttiende leg de handen op elkaar kreeg. Door de eerste 170-finish van deze World Matchplay te gooien kwam hij op matchpoint. Callan Rydz benutte zijn eerste matchdart en plaatste zichzelf met een 11-8 overwinning voor de kwartfinales.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Callan Rydz: 92,42 / 78,57%
Rob Cross: 94,73 / 33,33%

Luke Humphries vs Krzysztof Ratajski

De tegenstander van Callan Rydz zou komen uit de partij tussen Ratajski en Humphries. De wedstrijd werd begonnen door Ratajski, die ook zijn eigen leg wist te behouden. ‘The Polish Eagle’ zou in leg 2 ook meteen de eerste break van de wedstrijd plaatsen, nadat Humphries 3 darts vanaf 24 had gemist. Ratajski kwam niet in de problemen in leg 3 en deelde een flinke tik uit aan Humphries in leg 4. De Engelsman stond na 12 darts op 40, waarna Ratajski 140 uitgooit via tops-tops. Humphries herstelde hier snel van. Hij zorgde met een 14-darter voor de re-break en met een 4-1 tussenstand gingen we de eerste onderbreking in. Ook na de pauze bleek het voor beide spelers lastig om de eigen leg te houden. Ratajski brak Humphries met een 64-finish en via de dubbel 18 zorgde Humphries voor de vijfde break in 7 legs. In leg 8 werd de break wel verzilverd. Met een 11-darter kwam ‘Cool Hand Luke’ terug tot 5-3. Ook leg 9 en 10 zouden een break opleveren, waardoor we met een 6-4 tussenstand opnieuw gingen pauzeren. Ratajski opende de derde sessie met een 11-darter, waarna Humphries zijn leg veiligstelde met een 121-finish. Ratajski liet zich niet breken in leg 13, waarna hij zelf wel de break plaatste in leg 14. Na 4 gemiste kansen van Humphries op de re-break was het Ratajski die de break verzilverde en hiermee ook de wedstrijd besliste. Het verzet bij Humphries bleek inderdaad te zijn gebroken want met een 14-darter besliste Krzysztof Ratajski de partij.

Gemiddeldes/dubbelpercentages
Luke Humphries: 98,23 / 22,73%
Krzysztof Ratajski: 99,94 / 42,31%

Gerwyn Price vs Jonny Clayton

Jonny Clayton begon aan de kraker van de avond. Gerwyn Price begon als betere aan de wedstrijd, hij plaatste in de eerste leg meteen een break met een 11-darter. De break werd een leg later met een 85-finish verzilverd. Ook in de derde leg kon Clayton niet zijn eigen leg houden, Price gooide 60 uit en kwam zo een dubbele break voor. Toch toverde ‘The Ferret’ een 12-darter en een 11-darter uit de hoge hoed om te pauzeren met een 3-2 achterstand. Na de pauze maakte Clayton de tweede break ook ongedaan, door in 15 darts er 3-3 van te maken. Clayton had het voordeel dus weer in handen, maar kreeg een leg later meteen de break weer om zijn oren. Met een 13-darter brak Price en hield via dubbel 5 zijn eigen leg voor 5-3. In leg 9 stond Clayton na 15 darts op 48, maar kreeg geen kans meer. Met een 72-finish kwam ‘The Iceman’ weer twee breaks voor, en verzilverde die dit keer ook. Een 108-finish zorgde ervoor dat de nummer één van de wereld ging pauzeren met een 7-3 voorsprong. Waar het vooraf dus een topduel, bleek achteraf dus niets van waar. Ook na de pauze denderde Price namelijk door. Clayton kon niks meer tegen de wereldkampioen inbrengen en moest lijdzaam toe zien hoe het maar liefst 11-3 werd. Voor de tweede keer in zijn carrière bereikt Price zo de kwartfinales van de World Matchplay.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Gerwyn Price: 101.11 / 68.75%
Jonny Clayton: 96.91 / 23.08%

Dimitri van den Bergh vs Dave Chisnall

De avond werd afgesloten met een knotsgekke wedstrijd. Titelverdediger Dimitri van den Bergh, die al zijn voorgaande zes wedstrijden op de World Matchplay ooit won, nam het op tegen Dave Chisnall. Van den Bergh startte met een 11-darter, waarna de rollercoaster begon. De eerste negen legs van de wedstrijd waren namelijk alle negen breaks, en in acht van die legs kreeg Van den Bergh meerdere pijlen op de dubbels. Scorend was hij Chisnall ruim de baas, maar doordat de dubbels niet liepen bleef hij Chisnall in de wedstrijd houden. De Engelsman had hier wel goeie finishes, zoals een 130, voor nodig. Vlak voor de tweede pauze was er dan eindelijk iemand die wel zijn eigen leg hield: met een diepe zucht gooide Van den Bergh een 16-darter. Drie legs later waren de rollen alweer omgedraaid: Chisnall won legs in 13, 12 en 15 en stond voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. ‘Chizzy’ leek het zelf ook niet te geloven, de gehele wedstrijd was hij de mindere van de twee. Uiteindelijk zou dat alsnog op het scorebord zichtbaar worden. Van den Bergh gooide legs in 15, 14 en 12 op rij, waarna hij met een 16-darter voor nog een break op 10-7 en dus op matchpoint kwam. De eerste drie matchdarts werden nog gemist, maar uiteindelijk kwam de welverdiende winst er toch. Een topduel met Gerwyn Price wacht.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Dimitri van den Bergh: 103.68 / 32.35%
Dave Chisnall: 95.88 / 57.14%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *