Gerwyn Price

Price wint PC18 en Autumn Series op wervelende wijze

Ook de Autumn Series waren weer een succes voor de PDC. De toernooienreeks kende vandaag de vijfde en laatste dag, met net als op dinsdag Gerwyn Price in de finale. Hij trof hierin Krzysztof Ratajski.

Route naar de finale

Gerwyn Price won het vierde toernooi van de Autumn Series zonder de hele tijd geweldig te spelen. Vandaag liet hij echter buitenaardse dingen zien. In al zijn vijf wedstrijden richting de finale (hij kreeg een BYE in ronde één) kwam zijn gemiddelde uit boven de 103. Vincent van der Voort moest er als eerste aan geloven (6-4), waarna ook Madars Razma klop kreeg (6-3). Chris Dobey werd met 6-2 aan de kant gezet, waarna tegen James Wade een beslissende leg nodig was, ondanks een gemiddelde van 107.2. In de halve finale noteerde de Welshman een gemiddelde van 104.5 en won hij met 7-3 van José de Sousa.

Krzysztof Ratajski kende een ietwat wisselvallige Autumn Series, maar met een finaleplek op de laatste dag maakte hij dit volledig goed. Hij begon het toernooi tegen zijn land- en naamgenoot, Krzysztof Kciuk, die hij met 6-2 en een gemiddelde van 103.2 versloeg. Adrian Gray (6-2) en Peter Jacques (6-3) volgden, waarna ook simpel werd afgerekend met Dimitri van den Bergh (6-4). Simon Whitlock werd met maar liefst 6-0 verslagen, waardoor ‘The Wizard’ er dit jaar niet bij is op de World Grand Prix. In de halve finale tegen Brendan Dolan kwam ‘The Polish Eagle’ nog met 3-1 achter, maar uiteindelijk won hij toch met 7-4.

Finale

Price leek de te kloppen man in de finale. De Welshman stond werkelijkwaar bizar goed te gooien. Met een 15-darter begon hij ook hier goed. Een 117-finish voor nog een leg in 15 pijlen leverde hem snel ook al een break op, maar Ratajski reageerde met ook een 15-darts break. Het niveau ging snel omhoog en legs in 12 (Price) en 11 (Ratajski) volgden. De breaks bleven maar komen. De volgende vijf legs gingen namelijk ook tegen de pijlen in. Price won de legs in 15, 13 en 18, Ratajski in 12 en 14. Bij een stand van 6-4 was er dan eindelijk weer iemand die zijn eigen leg hield, en dat was ‘The Iceman’. Doordat hij dit twee legs later weer deed, kon hij de titel bijschrijven. De eindstand kwam op 8-5.

Gerwyn Price: 98.7 / 53%
Krzysztof Ratajski: 99.1 / 33%

Nederlanders

Een wisselvallige dag voor onze landgenoten. Michael van Gerwen wist dan wel de kwartfinale te halen, maar hierin verloor hij van Jose de Sousa (6-3). Danny Noppert, die een uitstekende Autumn Series kende, haalde de laatste 16, waarin hij toch verrassend onderuit ging tegen Matt Clark. Jermaine Wattimena, Dirk van Duijvenbode (die zeker lijkt van de World Grand Prix) en Martijn Kleermaker verloren bij de laatste 32. Jeffrey de Zwaan verloor al in ronde één van Bradley Brooks, waardoor de World Grand Prix voor hem op de tocht staat.

Autumn Series Order of Merit

Met twee overwinningen is Gerwyn Price de duidelijke winnaar van de Autumn Series. Damon Heta is dankzij zijn overwinning de hoogstgeplaatste speler die nog niet was gekwalificeerd voor de Grand Slam, en mag zo een ticket voor dat prestigieuze toernooi ophalen.