Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Justin Smith

Prijs voor Smith en Hamilton op de laatste Challenge Tours

Op de zondag waren het de laatste twee Challenge Tours van dit jaar die aan de beurt waren. Justin Smith won Challenge Tour 23 met 5-2 van Matthew Dennant, waar Andy Hamilton Challenge Tour 24 won met 5-4 van Scott Taylor.

Challenge Tour 23

135 darters begonnen zondagochtend aan de laatste Challenge Tours van dit jaar. De Nederlanders piekten niet in dit toernooi, maar toch wist er eentje de kwartfinale te behalen. Jeremy van der Winkel verloor in de kwartfinale met 5-1 van Matthew Dennant. De andere kwartfinales bestonden uit: Nathan Girvan tegen Lee Davies (5-1), Justin Smith tegen Jordan Brooks (5-2) en Scott Taylor tegen de Ierse Ciaran Teehan (5-2). Hierdoor werden de halve finales: Matthew Dennant tegen Scott Taylor (5-3) en Nathan Girvan tegen Justin Smith (3-5).

Nederlanders

Er deden negentien Nederlanders mee aan het laatste weekend van de Challenge Tours. In de eerste ronde wist Patrick Peters niet te winnen Peter Jacques. De laatste 128 was het eindstation voor Roemer Mooijman, Owen Roelofs, Patrick van den Boogaard (die 5-2 werd verslagen door landgenoot Martijn Dragt), Marco Custers, Arjan Konterman, Dustin Straver, Jamie Lawrence, Christian Kist en Jimmy van Schie. Bij de laatste 64 waren er nog negen Nederlanders over. Jeroen Mioch pakte een 5-4 overwinning op Jelle Klaasen en voegde zich bij de laatste 32. Naast Klaasen hield het bij de laatste 64 ook op voor Danny van Trijp, Gian van Veen en Carlo van Peer (verloor met 5-2 van Roy van de Griendt). Nog vijf Nederlanders bij de laatste 32. Jeroen Mioch en Roy van de Griendt verloren in deze ronde. Bij de laatste 16 was Jurjen van de Velde helaas niet opgewassen tegen Lee Davies. Ook Martijn Dragt werd in deze ronde uitgeschakeld door een mede Nederlander; Jeremy van der Winkel. Na wat knappe overwinningen deze ochtend, waaronder een 5-3 overwinning op Thibault Tricole, verloor Jeremy van der Winkel in de kwartfinale. 

Finale

De finale bestond dus uit Matthew Dennant tegen Justin Smith. Dennant mocht de wedstrijd beginnen en dat deed hij prima door zijn eigen leg te behouden. Ook behield Smith zijn eigen leg waardoor het 1-1 gelijk stond. Dennant gooide een 15-darter om opnieuw zijn eigen leg te houden voor een 2-1 voorsprong. Ook Smith hield opnieuw zijn eigen leg, maar wist de leg hierna te breken met een 15-darter. Het werd 3-2 voor Smith. Deze break verzegelde hij met een 25-finish voor een 4-2 voorsprong. Met een mooie 13-darter won hij de finale met 5-2 en pakt zo zijn eerste PDC-titel.

Gemiddeldes / dubbelpercentages:
Matthew Dennant: 82.68 / 17%
Justin Smith: 83.42 / 50%

Challenge Tour 24

Opnieuw 135 deelnemers in de middag. Van Trijp behaalde deze middag zijn tourkaart en WK-ticket, door deze middag goed te presteren. Hij behaalde een plek in de kwartfinale, waar hij het mocht opnemen tegen Andy Hamilton. Hier verloor de Nederlander met 5-2. De andere kwartfinales waren Lee Budgen tegen Ryan Hogarth (5-4), Jim McEwan tegen Scott Taylor (2-5) en Scott Campball tegen Wayne Jones (4-5). Hierdoor werden de halve finales; Andy Hamilton tegen Lee Budgen en Scott Taylor tegen Wayne Jones. Vier Engelsen bij de laatste vier. De halve finales werden gewonnen door Andy Hamilton en Scott Taylor.

Nederlanders

Opnieuw waren er al veel Nederlanders snel uit. In de eerste ronde strandde Carlo van Peer tegen de kwartfinalist van het toernooi hiervoor; Lee Davies. Bij de laatste 128 hield het op voor maar liefst negen Nederlanders. Ook twee Nederlandse duels: Martijn Dragt verloor met 5-4 van Jelle Klaasen, waar Patrick van de Boogaard met 5-4 verloor van Jimmy van Schie. Verder hield het hier op voor; Patrick Peters, Marco Custers, Dustin Straver, Gian van Veen, Arjan Konterman, Roy van de Griendt en Christian Kist. De laatste 64 was het eindstation voor Jamie Lawrence, Owen Roelofs, Roemer Mooijman en Jurjen van de Velde. Bij de laatste 32 konden Jelle Klaasen, Jeroen Mioch en Jeremy van der Winkel het niet meer opbrengen. Ook zij lagen hier uit het toernooi. Toen had je bij de laatste 16 nog twee Nederlanders over: Jimmy van Schie mocht het opnemen tegen Jim McEwan en gooide Danny van Trijp tegen Gary Blades. Van Trijp won met 5-3 en veroverde daarmee een plekje in de kwartfnales. McEwan met 5-1 te sterk voor Van Schie. 

Finale

Andy Hamilton mocht het gaan opnemen tegen Scott Taylor. Taylor mocht beginnen en wist door middel van een maximum te gooien, zijn eigen leg te houden. Ook Hamilton hield zijn eigen leg. Vervolgens brak Hamilton zijn tegenstander met een 12-darter voor een eerste voorsprong. Deze verzegelde hij niet, want Taylor brak meteen terug. Het werd 2-2, maar al snel werd er opnieuw gebroken. Met een mooie 98-finish voor een 14-darter kwam Hamilton opnieuw voor. Taylor vocht terug met een 11-darter! Het werd 3-3 in de stand. Hierna hield Taylor zijn eigen leg door tops te checken en kwam Taylor weer voor te staan met 4-3. Hamilton checkte zijn eigen leg met een 58-finish en het werd 4-4. Alles kwam aan op een beslissende leg. Hamilton gooide een enorm goede laatste leg en wist met een 14-darter de finale te winnen. Het werd 5-4 voor Andy Hamilton en pakte zo zijn eerste PDC-titel sinds 2014!

Gemiddeldes / dubbelpercentages:
Andy Hamilton: 89.27 / 45%
Scott Taylor: 90.19/ 36%

Order of Merit

Het Challenge Tour-seizoen voor 2022 zit erop! Scott Williams eindigt het jaar als nummer één en verdient daarmee een plek op de Grand Slam of Darts. Omdat de Engelsman momenteel al in de top 64 staat en via de Pro Tour Order of Merit een WK-plek in handen heeft, wordt dit doorgeschoven naar de nummers 2 en 3. Robert Owen en Danny van Trijp zijn de gelukkigen, allebei pakken ze een tourkaart en een WK-ticket!

  1. Scott Williams 9850
  2. Robert Owen 6200
  3. Danny van Trijp 5950
  4. Stephen Burton 5300
  5. Jurjen van der Velde 5150
  6. Thibault Tricole 5100
  7. Karel Sedlacek 4900
  8. David Pallett 4700
  9. Christian Kist 4300
  10. Gian van Veen 4100
Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *