Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld wint eerste PDC-titel in 7 jaar

Het is Raymond van Barneveld gelukt om op dag 3 van de Super Series 1 zijn eerste PDC-titel sinds 2014 te pakken! In een spannende finale was hij nipt te sterk voor Joe Cullen. Lees hier meer.

Hoe verging de dag?

Na twee verschillende winnaars op de eerste twee dagen, begonnen 127 spelers aan de derde dag van de Super Series 1. Gerwyn Price had zich teruggetrokken, vanwege een oorinfectie en zal hoogstwaarschijnlijk zondag ook niet deelnemen. In de eerste ronde werden meteen een aantal geplaatste spelers uitgeschakeld. Zo konden Michael van Gerwen (3-6 tegen Darius Labanauskas), Nathan Aspinall (2-6 tegen Alan Soutar), Michael Smith (5-6 tegen Eddie Lovely) en Vincent van der Voort (4-6 tegen Martin Thomas) na één wedstrijd al terugkeren naar hun hotelkamer. Mensur Suljovic kwam van een 5-2 achterstand terug om de wedstrijd in de beslissende leg te winnen met een 9-darter!

Damon Heta en Dimitri van den Bergh gooiden allebei boven de 109 gemiddeld in hun tweede ronde partij, maar het was niet genoeg voor de overwinning. Heta kwam 5-2 voor, maar zag Ron Meulenkamp alsnog met 6-5 winnen. Dimitri van den Bergh noteerde een gemiddelde van 111,9, maar het was Bunting die met een 70-finish met 6-5 won.

Alan Soutar, Keane Barry en Eddie Lovely wisten als nieuwe tourkaarthouders de laatste 16 te bereiken. Soutar versloeg naast Aspinall ook O’Connor en Razma. Soutar won in de laatste 16 van Barry die eerder in het toernooi won van De Zwaan, Wattimena en Suljovic. De 52-jarige Lovely won op weg naar de laatste 16 van Smith, Brown en Teehan.

Finale

De finale van de dag 3 ging tussen de winnaar van Players Championship 1, Joe Cullen, en de Nederlander die aan een comeback is begonnen; Raymond van Barneveld. Cullen was over de hele dag erg constant en noteerde in drie wedstrijden een gemiddelde van boven de 100. Van Barneveld overleefde drie matchdarts tegen Rob Cross (laatste 64) en één matchdart tegen Mervyn King (laatste 32), maar bereikte daarna met goed spel de finale. Bij de laatste 16 noteerde ‘Barney’ een gemiddelde van 105,7.

Joe Cullen begon uitstekend aan de wedstrijd door de eerste twee legs met twee 13-darters te winnen. Vervolgens gingen er 5 legs met de darts mee. In de achtste leg miste Cullen een 160-finish op tops, waarna Van Barneveld met een 14-darter terugbrak naar 4-4. Cullen plaatste een leg later meteen nog een break en kwam met een 119-finish 5-4 voor. Cullen kon dit keer de break niet verzilveren, met een 144-finish brak de Nederlander terug naar 5-5. Daarna gingen er er drie legs met de darts mee. In leg 14 miste Cullen 7 darts op de dubbel voor 7-7, waardoor Van Barneveld via dubbel 6 zijn eerste PDC-titel sinds 2014 wint!

Raymond van Barneveld: 94,4 / 40%
Joe Cullen: 95,5 / 26%

Nederlanders

Naast het succes van Van Barneveld kenden nog vier Nederlanders eengoede dag. Vijf Nederlanders wisten de bordfinale (laatste 32) te halen. Dit was het eindstation voor Ron Meulenkamp, Berry van Peer en Dirk van Duijvenbode. Van Duijvenbode noteerde in zijn eerste twee partijen gemiddeldes van boven de 102, maar uiteindelijk was Ratajski te sterk met 6-5. Danny Noppert bereikte zijn eerste halve finale van 2021, waarin hij o.a. te sterk was voor de twee finalisten (Callan Rydz en Jonny Clayton) van dag 2.