Reyes met comeback langs Ilagan, Ratajski naar derde ronde

Dinsdagmiddag werd gestart met de vijfde dag van de 27e Wereldkampioenschappen Darts. Deze middag zouden zes verschillende nationaliteiten acte de présence geven in het Alexandra Palace te Londen.

Ryan Searle – Robbie King 3-2  (2-3  3-1  2-3  3-1  3-2)
Searle had de bull backstage gewonnen en mocht de wedstrijd aanvangen maar ziet King met o.a. een 180 de eerste leg pakken in 18 darts. Searle pakte vervolgens de volgende twee legs met in beide legs een 180. King wist een beslissende leg af te dwingen waarin hij direct enigszins verrassend de eerste set pakte.
De tweede set bleven beide spelers wisselvallig en moeizaam gooien maar nam Searle het initiatief over van de Australiër en pakte relatief eenvoudig de tweede set met 3-1. Ondanks dat beide spelers rond de 80 gemiddeld gooiden produceerden ze samen wel negen 180’s (Searle 6 vs King 3).
De derde set behield Searle wederom eenvoudig zijn eigen leg om vervolgens de Australiër in de tweede leg te breken in 12 darts met de tweede 170 finish van dit WK. Beide spelers misten vervolgens darts op de dubbel en King was gelukkigste en bleef daardoor in de set. Searle mist vanaf 124 de bull voor de set waarop King er 2-2 van maakte.  De beslissende leg stond Searle na vier beurten op 80 terwijl de King nog in de 200 stond. Searle miste voor de derde leg achter elkaar darts voor de set en ziet King dichtbij komen met zijn vijfde 180. Searle miste weer darts voor de set waarop King het cadeautje uit pakte en de set pakte in 16 darts.
Searle, die inmiddels richting de 90 gemiddeld ging ondanks 27 gemiste dubbels, brak King direct in de vierde set in 15 darts en kwam daarna eenvoudig op 2-0. Ryan Searle kreeg voor de verandering weer eens vijf darts voor de set maar zag die allemaal aan de verkeerde kant van de draad vallen waarop King wéér de leg af snoepte via tops. Searle wist eindelijk de set binnen te halen in 15 darts waardoor de stand op 2-2 kwam.
In de beslissende set gingen de legs met de starter mee waarbij King eenmaal een dart voor een break miste. Hierdoor kwam de stand op 2-2 en aangezien dit nog een wedstrijd was uit de eerste ronde moest de volgende leg de beslissing brengen in deze partij. Searle mocht deze leg beginnen en zag King vanaf 108 tops missen voor de wedstrijd waarop hij zelf 66 uit gooide via dezelfde tops voor de wedstrijd. Searle mag het zaterdag in de tweede ronde op gaan nemen tegen Steve West.

Gemiddeldes/finishpercentages;
Searle 87,17 / 24,49 % (12/49)
King 80,44 / 35,71% (10/28)

Cristo Reyes – Lourence Ilagan 3-2  (2-3  1-3  3-2  3-1  3-0)
Reyes mocht de wedstrijd starten en behield, met o.a. een 180, eenvoudig zijn eigen leg. Reyes brak direct de winnaar van de Asian tour in 16 darts en kwam zo 2-0 voor. Ilagan kwam beter in zijn spel en pakte overtuigde de volgende twee legs voor een 2-2 tussenstand. Beide spelers zaten vol met spanning in de laatste leg. Reyes kreeg 7 darts voor de set  maar miste deze allemaal waarop Ilagan met zijn zesde dart op de dubbel de set pakte.
Ilagan behield zijn leg in de tweede set maar Reyes maakte in 12 darts gelijk. Beide spelers kregen kansen om de derde leg te pakken maar de Filipijn maakte de 2-1. In en sterke leg pakt Ilagan de set in 13 darts en kwam zo 2-0 in sets voor tegen een Reyes die duidelijk niet in vorm was.
De derde set startte de Spanjaard goed door de eerste twee legs te pakken in 15 & 20 darts. Ilagan gaf niet op en kwam terug in 17 darts waarop Reyes vanaf 140 dubbel 16 miste voor de set. Ilagan profiteerde hiervan door terug te komen tot 2-2. De vijfde en beslissende leg ging eenvoudig in 18 darts naar Reyes die zo terug kwam in de wedstrijd.
De vierde set startte Reyes met een 180 en brak in 14 darts Ilagan voor de 1-0. De Filipijn liet het er niet bij zitten en brak in 12 darts terug. De breaks bleven door gaan waardoor de Spanjaard weer op voorsprong kwam in deze set. Reyes behield hierop in 18 darts zijn leg waardoor de stand in sets weer gelijk was met 2-2.
Beide spelers kregen darts voor de eerste leg maar de Spanjaard wist te profiteren en zo zijn leg in 19 darts te behouden. Ilagan miste twee darts om zijn leg binnen te halen waarop de Spanjaard met twee dubbels (D20/D10) vanaf 60 de break plaatste en 2-0 voor kwam en zo nog maar één leg verwijderd is van de tweede ronde. Ilagan kreeg nog één dart voor de derde leg maar miste dubbel zes waarop de Spanjaard de wedstrijd naar zich toe trok in 17 darts via dubbel 16 en zo het zaterdag op mag gaan nemen tegen Adrian Lewis.

Reyes 85,70 / 28,21% (11/39)
Ilagan 84,36 / 30% (9/30)

Rowby John Rodriguez – Noel Malicdem 0-3  (1-3  2-3  0-3)
Rodriguez mocht de wedstrijd aanvangen maar deed dat zwak door na zes beurten pas op 145 te staan. Malicdem profiteerde daar prima van door in 17 darts direct de break te plaatsen. Malicdem, die vorige jaar op de WK De Graaf in de eerste ronde uit schakelde, miste twee darts voor de 2-0 waarop Rodriguez via tops direct de rebreak plaatste.  De derde leg werd eveneens een break waardoor de Filipijn 2-1 voor kwam. De vierde leg startte Malicdem sterk met een 180 en pakte de leg en set in 18 darts waarbij Rodriguez wederom dubbels miste.
De tweede set gingen de eerste vier legs met de starter mee waarbij beide spelers enkele kansjes kregen voor een break. De beslissende leg mocht Malicdem aanvangen en deed dat prima, hij pakte in 12 darts en een 104 finish de leg en ging zo met 2-0 in sets de pauze in.
De derde set weet de Filipijn direct Rodriguez te breaken in 14 darts, toen ook de tweede leg naar Malicdem ging was de uitschakeling van Rodriguez wel erg dicht bij. Rodrigeuz krijgt weer kansen om de leg binnen te halen maar ziet zes darts op de dubbel mis gaan waarop Melicdem 107 via dubbel 14 uit gooit en zo redelijk eenvoudig wint van een Rodriguez die zo een rampjaar achter zich kan laten. Malicdem zal het vrijdagavond een stuk lastiger krijgen in de tweede ronde als Peter Wright daar op hem wacht.

Rodriguez 81,34 / 14,29% (3/21)
Malicdem 84,75 / 50% (8/16)

Krzysztof Ratajski – Zoran Lerchbacher 3-1  (2-3 3-2 3-2 3-1)
Ratajski mocht beginnen maar werd direct in 16 dart gebroken door de Oostenrijker. Ratajski trok dit direct recht door in 18 dart terug te breken. De twee volgende legs gingen eenvoudig met de spelers mee waardoor een beslissende vijfde leg de beslissing moest geven in de eerste set. Lerhbacher gooide toen zijn eerste 180 en had hierdoor het initiatief. Maar Lerchbacher miste drie dubbels voor de set. Ratajski kreeg ook drie darts voor de set maar zag deze eveneens buiten de dubbel belanden waardoor de Oostenrijker alsnog in 16 darts de set binnen haalde.
De tweede set startte Lerchbacher, beide spelers kregen een hele rits pijlen op een dubbel en uiteindelijk wist Ratajski via dubbel vijf de break te plaatsen. Ook de tweede leg missen beide spelers veel dubbels en is Lerchbacher na 20 darts de gelukkigste voor de 1-1 tussenstand. Beide spelers behielden vervolgens hen eigen leg waarbij Lerchbacher één dart voor de set miste op dubbel 12. De laatste leg van de tweede set mocht Lerchbacher beginnen en deed dat prima met zijn derde 180 maar raakte vervolgens geen enkele trebble meer waardoor Ratajski in 14 darts de tweede set naar zich toe trok.
Vanaf de derde set ging Ratajski beter spelen, hij won zijn eigen leg in 14 darts. Met een knappe 101-finish in 15 darts kwam Lerchbacher op gelijke hoogte. Met een 16-darter plaatste Lerchbacher vervolgens de break, maar pakte de set niet. Met een 15 en 13-darter trok de Pool de set naar zich toe. Ratajski begon ook goed aan de vierde set, met een 70-finish brak hij de Oostenrijker en verzilverde de break met een 13-darter. Met een 13-darter hield Lerchbacher zijn eigen leg. Met een 64-finish pakte Ratajski de 3-1 overwinning in sets!

Ratajski: 91,35 / 40,74% (11/27)

Lerchbacher: 92,3 / 28,57% (8/28)

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)