Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Nathan Rafferty

Robinson en Rafferty succesvol, Williams houdt koppositie

Het wordt steeds spannender bij de UK Challenge Tour, wie gaat er met de hattrick (tourkaart, WK-plek en Grand Slam of Darts-plek) vandoor? Afgelopen middag werden het negende en tiende toernooi gespeeld in Milton Keynes. Lees hier hoe Reece Robinson en Nathan Rafferty de titels pakten.

UK Challenge Tour 9

In totaal begonnen 183 spelers aan het negende toernooi van de Challenge Tour. Dit was zonder de nummer 3 van de ranking, Darren Beveridge. Wat kon de nummer één Jim Williams, na toch wel een teleurstellende vrijdag? Opnieuw werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld, Graham Usher won 5-3. Shaun McDonald profiteerde optimaal en pakte met een plaats bij de laatste 16 de koppositie over. Rond 15:30 uur Nederlandse tijd stonden Danny Lauby en Reece Robinson tegenover elkaar in de finale, een eerste finale voor beide heren dit jaar. Lauby begon de dag met een simpele 5-1 overwinning op Sam Ward. Daarna volgden twee 5-3 overwinningen voor de Amerikaan, Richard North en Joe Davis werden verslagen. Bij de laatste 32 noteerde Lauby een gemiddelde van 100,67 en versloeg daarmee Scott Williams met 5-1. Bij de laatste 16 kwam Lauby 3-1 achter, maar wist de laatste 4 legs te winnen. In de kwartfinales versloeg hij Niall Culleton, die enorm veel dubbels miste. Connor Scutt was de tegenstander in de halve finales, hierbij moest een beslissende leg komen. Met een 105-finish behaalde Lauby op geweldige wijze zijn eerste PDC-finale.

Ex-tourkaarthouder Reece Robinson begon met twee 5-1 overwinningen op Prakash Jiwa en Kyle Richardson. Daarna werd Ryan Furness met 5-3 verslagen. Bij de laatste 16 en de kwartfinales verloor Robinson opnieuw weinig legs. Shane Price en Richie Burnett werden ook met 5-1 verslagen. In de halve finales was Cameron Menzies de tegenstander. Nadat de eerste 4 legs met de darts mee gingen, werd de turbo aangezet bij Robinson en won de laatste drie legs in 16,12 en 14 darts.

De finale begon meteen met goed niveau, de eerste drie legs gingen met de darts mee. Robinson won zijn legs in 16 en 14 darts, Lauby deed het ook in 14 darts. In de vierde leg plaatste de Engelsman de eerste break met een geweldige 160-finish voor een 3-1 voorsprong. De break werd een leg later via tops verzilverd en kwam zo op matchpoint. Toch gaf Lauby niet op, met een 16-darter hield hij zijn eigen leg. In de zevende leg kreeg Robinson zijn eerste drie matchdarts, maar die werden gemist. Een 17-darter zorgde ervoor dat Lauby terug brak en via dubbel 10 in zijn eigen leg er 4-4 van maakte. Een thriller van een beslissende leg volgde. Beide heren misten matchdarts, Lauby miste er 5 matchdarts. Robinson miste er 4, maar wist zijn vijfde matchdart in dubbel 6 te gooien en pakte zo zijn derde PDC-titel uit zijn carrière.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Reece Robinson: 86,82 / 38%
Danny Lauby: 86,69 / 29%

UK Challenge Tour 10

Challenge Tour begon met 186 spelers aan de oche. Van de top 5 van de ranking wisten 4 spelers niet de laatste 64 te halen. Shaun McDonald, Darren Beveridge, Adam Smith-Neale en Martin Thomas verloren allemaal in hun eerste of tweede partij van het toernooi. Jim Williams bereikte wel de laatste 64, maar dat was ook meteen het eindstation. Hiermee schreef hij wel 50 pond bij aan zijn ranking, waardoor hij de koppositie toch weer overnam. De finale van het tweede toernooi ging tussen een Engelsman en een Noord-Ier, oftewel Robert Rickwood tegen Nathan Rafferty. Rickwood, toch wel een speler met ervaring, bereikte zaterdagavond zijn eerste finale sinds 2017. Dit deed hij met overwinningen op Richie Burnett (5-3), Kelvin Hart (5-4), Darren Johnson (5-1), Chas Barstow (5-3), Stu Wilson (5-1) en Connor Scutt (5-4).

Rafferty won eerder in zijn carrière al drie Development Tours, mocht hij nu ook een Challenge Tour titel bijschrijven? Hij begon de dag met een 5-1 overwinning op Michael Baker. Een ronde later werd Brian Hallas met 5-3 aan de kant gezet. Stephen Burton werd bij de laatste 32 uitgeschakeld, voordat Rafferty daarna drie beslissende legs nodig had. Tegen Jamie Clark, Robert Collins en Adam Mould werd er met 5-4 gewonnen, Clark miste zelfs nog matchdarts tegen de Noord-Ier.

Nathan Rafferty begon aan de finale, maar het was Robert Rickwood die scorend beter begon. Na 12 darts stond hij op 25, maar kreeg de dubbel er niet in. Hierdoor hield Rafferty met een 73-finish alsnog zijn eigen leg. Rickwood antwoordde wel goed, met een 16-darter bracht hij de stand op 1-1. Met twee 14-darters op een rij kwam Rafferty op een 3-1 voorsprong. Hij kon de break niet verzilveren nadat hij 2 darts op de dubbel had gemist. In 21 darts brak Rickwood terug naar 3-2. Dat was ook de laatste leg die de Engelsman won, want met een 16-darter en een 15-darter (104-finish) won ‘The Natural’ nu ook zijn eerste Challenge Tour titel.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Nathan Rafferty: 90,00 / 42%
Robert Rickwood: 77,36 / 25%

Order of Merit

Na tien toernooien leidt Jim Williams nog steeds het klassement, maar met slechts een voorsprong van 50 pond op Shaun McDonald. Daarna valt een gat van 450 pond, maar er is met twee toernooien nog altijd van alles mogelijk voor de top 8. De winnaar van de UK Challenge Tour zal een tourkaart, een WK-plek en een Grand Slam of Darts plek verdienen.

  1. Jim Williams 3850
  2. Shaun McDonald 3800
  3. Darren Beveridge 3350
  4. Adam Smith-Neale 3350
  5. Martin Thomas 3300
  6. Nathan Rafferty 3150
  7. Reece Robinson 3050
  8. Jamie Clark 2950
Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *