Josh Rock

Rock en Rafferty maken indruk op Development Tour

Josh Rock en Nathan Rafferty hebben vrijdag opnieuw laten zien dat ze erg moeilijk te verslaan zijn. De top 2 van de Development Tour Order of Merit pakten de titels in Wigan op de een-na-laatste speeldag voor het Jeugd WK.

Development Tour 21

Het laatste Development Tour weekend van het jaar begon op vrijdagochtend met 226 spelers, waaronder tientallen Nederlanders. Na dit weekend weten we wie er voor de aankomende twee jaar een tourkaart pakt, maar hoogstwaarschijnlijk ook de gekwalificeerden voor het aankomende PDC WK. In de eerste ronde vielen vrij weinig verrassingen. Alleen Danny Jansen en Jitse van der Wal konden als favorieten hun openingswedstrijd niet winnen. Dit gold ook voor Owen Roelofs, die met 4-2 verloor van landgenoot Niels Zonneveld. In de tweede ronde moesten we al afscheid nemen van tourkaarthouders als Geert Nentjes (verloor 4-3 van Jack Vincent) en Kevin Doets (verloor 4-3 van Lewy Williams).

Van de rest van de top van de ranking bereikte iedereen de laatste 32, met uitzondering van Sebastian Bialecki (laatste 64) en Nathan Rafferty (laatste 128). Bradley Brooks, Nathan Girvan, Rusty-Jake Rodriguez, Josh Rock en Nederlander Gian van Veen wisten zich allemaal te plaatsen voor de kwartfinales.

Uiteindelijk bleven tourkaarthouders Rock en Rodriguez over in de finale. Rock won op weg naar zijn zevende finale van Charlie Manby (4-1), Jacob Gwynne (4-3), Keane Barry (4-2), Liam Meek (4-2), Joshua Richardson (5-4) en Dylan Slevin (5-1). Rodriguez rekende vrijdagochtend- en middag af met Keanen Norris (4-1), Kayden Milne (4-3), Niels Zonneveld (4-3), Lewy Williams (4-2), Nathan Girvan (5-2) en Bradley Brooks (5-3).

In de finale gingen de eerste 5 legs met de darts mee, waaronder een 12-darter in de eerste leg van Rock en een 105-finish in leg 5. Waar Rock in de beginfase de breakkansen onbenut liet, wist hij dit in leg 6 wel te doen. Met een 15-darter brak hij de Oostenrijker en pakte een leg later via dubbel 12 (5-2) alweer zijn vijfde titel van 2022! Er staat geen maat op de jonge Noord-Ier, hij eindigde op een toernooigemiddelde van 100,05!

Josh Rock: 95,85 / 38%
Rusty-Jake Rodriguez: 86,02 / 27%

Development Tour 22

Een totaal van 225 spelers begonnen aan het tweede toernooi van de dag. Geert Nentjes wil deze dag snel willen vergeten, hij verloor in zijn eerste wedstrijd en heeft geen ponden kunnen toekennen aan zijn ranking. Ook voor Bradley Brooks eindigde de dag in mineur, de tourkaarthouder verloor in de eerste ronde met 57 gemiddeld. Een ronde later was verrassend genoeg al het eindstation voor Jurjen van der Velde en Sebastian Bialecki, die een goede laatste dag moeten hebben om nog kans te hebben op een tourkaart en een eventuele WK-plaats.

De complete top 3 (Josh Rock, Nathan Rafferty, Keane Barry) presteerden wederom erg goed en bereikten alle drie de laatste 16. Naast de top 3 wisten nog 3 tourkaarthouders deze ronde te bereiken; Rusty-Jake Rodriguez, Kevin Doets en Adam Gawlas. Dit gold ook voor de Amerikaan Joey Lynaugh, die deze ronde voor de tweede keer bereikte op de vrijdag.

Uiteindelijk wisten twee Noord-Ieren en twee Duitsers de halve finales te bereiken. Daarin won Rafferty met 5-2 van Rock met een gemiddelde van 106, terwijl Niko Springer met 5-3 won van landgenoot Robin Beger. Rafferty was eerder in het toernooi ook al te sterk voor Pim van Bijnen (4-1), Keenan Thomas (4-0), Nathan Care (4-2), Jonathan Parvaneh (4-1), Conor Heneghan (4-1), Rusty-Jake Rodriguez (5-1). Springer bereikte zijn tweede finale van het jaar dat ten koste ging van Geert Nentjes (4-3), Daniel Zadach (4-2), Jonas Aplowski (4-3), Alec Small (4-1), Tavid Dudeney (4-0) en Dom Taylor (5-4).

De finale ging in de beginfase erg gelijk op. Tot 2-2 gingen de legs met de darts mee, waaronder een 73-finish van Springer en een 65-finish van Rafferty. In leg 5 plaatste de Noord-Ier de eerste break van de partij door een 14-darter te produceren. Deze break werd een leg later ook verzilverd, met een 119-finish kwam de 4-2 op het scorebord te staan. Springer deed nog wel iets terug door 86 uit te gooien in zijn eigen leg, maar kon ‘The Natural’ niet meer terug breaken. Rafferty eindigde de finale in stijl, met een 136-finish in 12 darts won hij de finale met 5-3 en schreef daarmee zijn vierde titel van het jaar op zijn naam.

Nathan Rafferty: 97,82 / 50%
Niko Springer: 93,47 / 33%

Nederlanders

Voor de Nederlanders was het een prima dag in Wigan. Gian van Veen wist als beste te presteren door twee keer de kwartfinales te bereiken. Bij het eerste toernooi van de dag wisten Damian Mol en Jurjen van der Velde de laatste 16 bereiken, terwijl voor Gijsbert van Malsen en Niels Zonneveld de laatste 32 het eindstation was. Tijdens Development Tour 22 wisten Kevin Doets en Owen Roelofs de laatste 16 te bereiken. Voor Danny Jansen, Damian Mol, Sam Coenders, Bram van Dijk en Niels Zonneveld zat het toernooi erop bij de laatste 32.

Order of Merit

Met nog twee toernooien te gaan strijden Josh Rock en Keane Barry zaterdag om de koppositie en een Grand Slam of Darts-ticket. Geert Nentjes en Nathan Girvan hebben voorlopig een tweejarige tourkaart in handen, al wil Jurjen van der Velde daar zaterdag verandering in brengen. Door de titel van Rafferty heeft hij zich vrijdag gekwalificeerde voor zijn allereerste PDC WK. Het andere ticket gaat voorlopig nog naar Lewy Williams.