Fabian Schmutzler

Rodriguez zeker van tourkaart, 16-jarige Duitser wint ook

Afgelopen zaterdagmiddag werden European Development Tour 9 en 10 afgewerkt in Niedernhausen. Rusty-Jake Rodriguez wist alweer zijn vijfde titel te pakken, terwijl de andere titel naar de 16-jarige Fabian Schmutzler ging. Lees hier meer.

EU Development Tour 9

Het eerste toernooi van de zaterdag begon met 150 spelers. Alle spelers aan de top van de ranking wisten minimaal de laatste 32 te bereiken. Niels Zonneveld verloor hierin van Lars Fransen, terwijl dit ook het eindstation was voor Jurjen van der Velde en Geert Nentjes. Rusty-Jake Rodriguez ging gewoon verder wat hij het hele jaar al doet; wedstrijden winnen. Hij bereikte opnieuw een finale, dit keer ten koste van o.a. Damian Mol, Lars Fransen en Fabian Schmutzler. Schmutzler whitewashte in de kwartfinales de winnaar van het laatste toernooi op de vrijdag, Sebastian Bialecki. In de finale trof Rodriguez de Duitser Niko Springer. De jonge Duitser bereikte zijn tweede finale met overwinningen op Jurjen van der Velde, Maikel Verberk, Adam Gawlas en Roman Benecky.

De finale werd begonnen door Springer. Toch kreeg Rodriguez de eerste kans op de break, maar miste drie pijlen op dubbel 16. Hierdoor wist de Duitser alsnog zijn eigen leg te houden. Rodriguez antwoordde sterk met een 112-finish in zijn eigen leg. Een leg later plaatste de Oostenrijker de eerste break dankzij een 161-finish! De break werd vervolgens in 17 darts verzilverd en kwam zo 3-1 voor. In de vijfde leg kreeg Springer de kans om zijn tweede leg te pakken, maar een 64-finish werd gemist. Rodriguez profiteerde opnieuw en brak in 14 darts naar 4-1. Een leg later was het ook gespeeld, met een 16-darter pakte Rodriguez zijn vijfde titel en is daarmee al zeker van een tourkaart voor de aankomende twee jaar!

Rusty-Jake Rodriguez: 96,98 / 42%
Niko Springer: 92,26 / 14%

EU Development Tour 10

Net als het eerste toernooi van de dag, begon European Development Tour 10. Waar begin op de dag nog de toppers hun wedstrijden wisten te winnen, was het dit keer een vroege uitschakeling voor Jurjen van der Velde, Sebastian Bialecki, Kevin Doets en Niels Zonneveld. Geen één van deze spelers bereikte de laatste 32. Dit lukte Geert Nentjes wel. Hij verloor in de kwartfinales in een beslissende van Fabian Schmutzler. De 16-jarige debuteert dit weekend en doet dat erg sterk. Vrijdag bereikte hij al een finale, dit deed hij opnieuw tijdens Development Tour 10. Naast een overwinning op Nentjes was hij ook te sterk voor Nico Kurz en Owen Roelofs. Het leek wederom een finale te worden met Rusty-Jake Rodriguez, maar die liet zich verrassen door een andere Duitser; Marcel Gerdon. Hij versloeg de Oostenrijker met 5-1 in de halve finales!

In een Duitse finale was het Gerdon die goed startte, hij hield zijn eigen leg met een 13-darter. Een matige leg volgde vervolgens waarin beide heren de triples moeilijk wisten te vinden. Toch wist Schmutzler zijn eigen leg te houden. In de derde leg plaatste de 16-jarige Schmutzler ook de break, met een 71-finish brak hij en kwam in 18 darts op een 3-1 voorsprong. Gerdon wist vervolgens ook in 18 darts zijn eigen leg te houden. In de zesde leg kreeg Gerdon de kans om terug te breaken, maar een 126-finish werd gemist op de bull. Schmutzler bleef koel en kwam met een 66-finish op matchpoint. In de zevende leg miste Gerdon 5 pijlen op de dubbel om terug te komen tot 4-3, Schmutzler gooide dubbel 4 en zorgde er zo voor dat hij zijn allereerste PDC-titel pakte in pas zijn vierde PDC-toernooi!

Fabian Schmutzler: 79,27 / 33%
Marcel Gerdon: 81,07 / 20%

Nederlanders

Dag twee van de EU Development Tour was wederom erg succesvol voor de Nederlanders. Tijdens het eerste toernooi van de dag behaalden 7 Nederlanders de laatste 16, waarvan Owen Roelofs en Lars Fransen in de kwartfinales terecht kwamen. Echter, was dit ook het eindstation voor beide spelers. Roelofs verloor in een beslissende leg van Roman Benecky, terwijl Fransen met 5-1 er af ging tegen de latere winnaar Rodriguez. Tijdens het tweede toernooi stonden er weer twee Nederlanders in de kwartfinales, dit keer waren het Geert Nentjes en Lars Plaisier. Beide heren verloren in een allesbeslissende leg van Fabian Schmutzler en Alex Flohr.

Order of Merit

Met nog twee toernooien te gaan heeft Rusty-Jake Rodriguez zijn plek op de Grand Slam of Darts al verzekerd en zien we hem ook de aankomende twee jaar terug op de tour. De nummer twee van de ranking zal zich plaatsen voor het WK, Rodriguez heeft zich immers al gekwalificeerd via de Pro Tour Order of Merit. Op dit moment zal Geert Nentjes dit zijn, die op countback voorstaat op Niels Zonneveld. Het zal zeker een spannende dag worden, acht spelers staan binnen 700 pond van elkaar!