Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Roman Benecky

Roman Benecky stunt en debuteert op WK

Roman Benecky heeft voor een grote stunt gezorgd in Boedapest. De 21-jarige Tsjech won het Oost Europese kwalificatietoernooi en mag daardoor zijn debuut gaan maken op het PDC WK.

30 spelers waren afgereisd naar Boedapest om te strijden voor een felbegeerde prijs: een plek op het PDC WK. Boris Krcmar, de winnaar van de editie van 2020, was afwezig, doordat hij op hetzelfde moment in actie kwam op de Grand Slam of Darts. Met Karel Sedlacek, Adam Gawlas en Krzysztof Kciuk stonden er echter nog wel drie andere speler met een Tour Card aan de start.

Gawlas was de eerste van de drie die het toernooi moest verlaten. De talentvolle Tsjech kwam al bij de laatste 16 tegenover Kciuk te staan: de Pool zegevierde met maar liefst 6-1. Kciuk won zijn kwartfinale daarna met dezelfde cijfers, terwijl Karel Sedlacek ook doorstootte naar de laatste vier. Hier troffen de twee favorieten elkaar: Sedlacek kwam vliegensvlug op een 5-2 voorsprong, maar toch kon Kciuk er nog een beslissende leg uit slepen. En 14-darter van Sedlacek was hierin meer dan genoeg om alsnog de zege te pakken. Aan de andere kant van het schema trof thuisfavoriet Patrik Kovacs de jonge Tsjech Roman Benecky. Kovacs kwam met 5-4 voor te staan, maar kon de zege niet over de lijn trekken. Hij kreeg in de beslissende leg nog een matchdart vanaf 64, maar deze werd gemist. Benecky gooide daarna een 110-finish om het beste moment mogelijk, waardoor er een volledig Tsjechische finale kwam.

Sedlacek leek de ruime favoriet: niet alleen heeft hij veel meer ervaring dan zijn jonge landgenoot, Benecky verloor eerder op de dag ook al de finale van het kwalificatietoernooi voor het jeugd WK. Dit gegeven zou vast nog in zijn hoofd zitten. Toch verliep de finale niet zoals verwacht. Sedlacek was scorend beter, maar Benecky was buitenaards op zijn finishes. In de eerste vier legs werden achtereenvolgend 80, 106, 170 en 76 uitgegooid. Met legs in 14 en 19 pijlen haakte Sedlacek weer aan, maar Benecky zou de stunt voltooien. Legs in 18 en 16 pijlen waren genoeg. De 21-jarige mag zo zijn debuut op het WK gaan maken. Na de World Cup in 2018 wordt dit zijn tweede optreden op TV.

Uitslagen

Kwartfinales
Karel Sedlacek 6-4 Pal Szekely
Krzysztof Kciuk 6-1 Attila Szabados
Roman Benecky 6-5 Mario Cegir
Patrik Kovacs 6-2 Alexander Masek

Halve Finales
Karel Sedlacek 6-5 Krzysztof Kciuk
Roman Benecky 6-5 Patrik Kovacs

Finale
Roman Benecky 6-2 Karel Sedlacek

Image courtesy of FOTO: Kelly Deckers (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *