Ross Smith

Ross Smith gooit Bunting uit WK, Soutar en Heaver winnen

Stephen Bunting, de halve finalist van het vorige WK, is in de tweede ronde uitgeschakeld door een ontketende Ross Smith. Jason Heaver en Alan Soutar waren de andere winnaars.

Jason Heaver vs Gordon Mathers

Een rustig begin aan de zondagmiddag. Na de openingswedstrijd van onze landgenoot Maik Kuivenhoven stond in wedstrijd nummer twee een duel tussen Jason Heaver en Gordon Mathers op het programma. Beide mannen zijn geen grootheden, maar zijn wel beide in bezit van een tour card. Darten kunnen ze dus zeker. Met een 19-darter in de eerste leg liet Mathers nog niet meteen zien dat ze ook topkwaliteit kunnen leveren. Heaver deed dat met een 14-darter al een stuk beter. De Engelsman pakte een leg later ook een break, nadat Mathers twee pijlen op tops miste. Met een 17-darter hield Heaver ook nog zijn eigen leg, waardoor zijn debuut op een WK meteen ook de eerste set opleverde.

Met een 180 en 16-darter kwam Mathers echter het beste uit de pauze. De Australiër pakte de break, maar hij werd ook meteen weer teruggebroken. Met nog een 16-darter nam hij weer de voorsprong, maar ook nu sloeg Heaver weer terug. Door in de beslissende leg wel zijn eigen leg te houden wist Heaver zo alsnog de set binnen te slepen. Mathers zakte de laatste legs te ver weg. Ook in set drie was de Australiër nog even aan het prutsen.. In zijn eigen leg miste hij drie pijlen op de dubbels, waardoor Heaver weer toe kon slaan. Doordat ‘Tsunami’, zoals de bijnaam van Heaver luidt, ook prutste op de dubbels, kon Mathers alsnog weer aanhaken. Drie legs later haalde hij zelfs de set binnen: een 13-darter in de beslissende leg was ruim voldoende.

Ineens was het geloof bij Mathers terug. Zijn niveau verdween echter snel. Hij miste twee pijlen om Heaver meteen te breken, waardoor de Engelsman ontsnapte. Met een 12-darter kwam hij daarna al op matchpoint, met een 17-darter maakte hij het af. ‘Tsunami’ won zo meteen bij zijn debuut, Danny Noppert wacht. De Nederlander zal geen nachtmerries krijgen van zijn tegenstander.

Gemiddeldes / Dubbelpercentages:
Jason Heaver: 84.28 / 37.9%
Gordon Mathers: 81.61 / 30%

Alan Soutar vs Diogo Portela

De derde wedstrijd van de middagsessie ging tussen Alan Soutar en Diogo Portela. Diogo Portela mocht de wedstrijd beginnen. Met een 19-darter pakte Soutar gelijk al een break. Nadat Soutar een 144-finish miste, gooide Portela een 68-finish om het weer gelijke stand te maken in de eerste set. Zo brak Portela weer terug. In de derde leg stond Soutar niet op een finish (162), terwijl Portela dubbel 16 uitgooide om op 2-1 voorsprong te komen. Met een 16-darter maakte Soutar het 2-2 in de eerste set. Soutar miste in de vijfde leg een 71-finish, waardoor Portela een 58-finish uitgooide en de eerste set naar zich toe trok.

Soutar mocht de tweede set beginnen. Met een 11-darter pakte Soutar de eerste leg van de tweede set. Een leg later gooide Portela ook een 11-darter om het 1-1 gelijk te maken. Met een 106-finish kwam Soutar op 2-1 voorsprong. Met een 14-darter trok Soutar de tweede set naar zich toe. De eerste twee legs van de derde set gingen met de darts mee. Die twee legs gingen in 16 en 19 pijlen uit. Een leg later kwam een break. Met een 50-finish pakte Soutar de 2-1 voorsprong in set drie. Met een 84-finish pakte Soutar zijn tweede set op rij.

Soutar mocht de vierde set beginnen. Met een 17-darter hield Soutar keurig zijn eigen leg. Een leg later gooide Portela dubbel 10 uit om het 1-1 gelijke stand te maken. Met een 12-darter kwam Portela op voorsprong. Maar Soutar gaf niet op en pakte de vierde leg van de vierde set. Met scores van 140, 180 en 100 en een finish van 81 trok Portela de vierde set naar zich toe. Dan waren we aangekomen bij de vijfde en beslissende laatste set. ”Soots” brak Portela gelijk met een 25-finish. Een leg later gooide Soutar een 13-darter om op een 2-0 voorsprong te komen in de laatste set. Met een mooie 124-finish op de BULL maakte Portela het 1-2. Na vijf gemiste matchdarts van Soutar pakte Soutar de overwinning. Mensur Suljovic is de volgende tegenstander van Soutar.

Alan Soutar: 89,46 / 38,2%
Diogo Portela: 90,29 / 64,3%

Stephen Bunting vs Ross Smith

De middag werd afgesloten met een duel tussen twee Engelsmannen. Stephen Bunting, vorig jaar nog halve finalist, trof Ross Smith. ‘Smudger’ zal voorafgaand aan de wedstrijd al kansen hebben gezien: Bunting is dit jaar wat wisselvallig, ondanks een gewonnen titel op de vloer. In de eerste set lagen deze kansen er meteen. Met een 17-darter hield Smith zijn eigen leg, waarna hij Bunting brak in 14 pijlen. Nog een 17-darter later zat de eerste set er al op. Bunting kwam er totaal niet aan te pas.

Set twee leek hetzelfde af te gaan lopen. Smith brak Bunting met een 14-darter, waarna een 17-darter volgde. Doordat Bunting in zijn eigen leg meerdere pijlen op de dubbels miste leek het ook hier 3-0 te worden. Smith miste echter ook vier kansen, waardoor Bunting in leven bleef. ‘The Bullett’ sleepte er ook nog een beslissende leg uit. Smith scoorde hierin echter een stuk beter, waardoor de set alsnog naar ‘Smudger’ leek te gaan. Weer ging het mis voor de Engelsman: nog vier pijlen werden gemist op de dubbels. Bunting profiteerde optimaal en kwam op gelijke hoogte in sets, terwijl hij eigenlijk totaal niet in de wedstrijd zat.

Ross Smith ging in set drie nog maar even door met dubbels missen. Hij miste dit keer zes pijlen op de buitenste ring. Bunting reageerde met een fantastische 150-finish. Dit was voor hem ook het moment dat het wel klikte. Hij won zijn eigen leg in 13 pijlen, waarna hij in leg vier met een 14-darter de set binnenhaalde. Smith kon zich wel voor zijn kop slaan, hij gaf een wedstrijd die hij volledig in zijn greep had zo uit handen.

Toch zat er nog leven in de Engelsman. Met een 107-finish brak hij Bunting meteen in de vierde set. Een knappe 64-finish een leg later leverde hem zijn eigen leg op. Bunting deed wat terug, maar met een 10-darter (!) sleepte Smith deze set toch binnen. Een beslissende set was nodig. Met een 12-darter zette Smith zijn opgepikte vorm goed door. Bunting reageerde met een 19-darter, nadat Smith één pijl op de bull miste. De leg daarna was het aan Bunting om te missen: één pijl op dubbel 12 en één op dubbel zes ging mis. Dit keer kon Smith profiteren. Bunting reageerde weer prima, waardoor voor de eerste keer dit WK er een verlenging kwam. Vanaf 2-2 moest er met minimaal twee legs verschil worden gewonnen. Met een 167-finish zette Smith meteen de toon. Waar hij eerst geen dubbel kon raken, kon hij nu bijna geen één meer missen. Uiteindelijk leverde hem dit dan toch nog de zege op: met een 102-finish, met Bunting op 50, zorgde hij voor weer een geweldige finish. Wat een wedstrijd, met uiteindelijk toch een verdiende winnaar.

Stephen Bunting: 88.36 / 34.6%
Ross Smith: 94.34 / 35.1%