Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Ross Smith - Dutch Darts Championship 2024

Ross Smith wint PC13 op dag van verrassingen, Plaisier runner-up

Ross Smith heeft dinsdagavond zijn eerste PDC-titel van 2024 op zijn naam geschreven. In een toernooi vol verrassingen werd Wesley Plaisier in een bizarre finale met 8-7 verslagen. Lees hier meer.

Hoe verging de dag?

Dinsdag en woensdag staan de laatste twee Players Championships op het programma voor de deadline voor de World Matchplay. Welke spelers kwalificeren zich op het laatste moment voor dit prestigieuze TV-toernooi. Een totaal van 115 PDC-tourkaarthouders en 13 Challenge Tour spelers begonnen in Milton Keynes rond 14:00 uur aan Players Championship 13. In de twee openingsrondes vielen de geplaatste spelers met bosjes uit het toernooi. Zo wisten Chris Dobey, Josh Rock, Daryl Gurney, Damon Heta, Luke Littler, Joe Cullen, Ryan Searle, Dimitri van den Bergh en Dave Chisnall hun eerste wedstrijd niet te overleven. Een ronde later was het ook al voorbij voor Nederlanders Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode en Gian van Veen. Peter Wright en Martin Schindler slaagden er niet in om hun teleurstelling van de World Cup of Darts goed te maken met een goed resultaat in Milton Keynes; ook zij werden uitgeschakeld in de tweede ronde.

James Wade en Kevin Doets, momenteel de twee spelers die nog strijden om het laatste World Matchplay-ticket, bereikten de bordfinale (laatste 32) wel. Doets gaf in zijn partij een 5-4 voorsprong uit handen tegen Ross Smith, terwijl Wade een 5-1 achterstand tegen Nathan Aspinall omboog in een 6-5 overwinning. Hiermee nam hij ook de laatste positie in World Matchplay Race over van Doets. Dit vervolgde ‘The Machine’ met een ijzersterke 6-3 overwinning op Raymond van Barneveld, waardoor hij zijn voorsprong op Doets uitbreidde naar 1.500 pond met nog één toernooi te gaan.

Het werd een toernooi van veel verrassingen. Naast dat veel geplaatste spelers er in de eerste ronde uitgingen, wisten drie spelers zonder tourkaart de halve finales te bereiken; Wesley Plaisier, Cameron Crabtree en Andy Boulton. De enige geplaatste speler die nog in het toernooi zat, was Ross Smith. Smith bereikte uiteindelijk ook de finale, nadat hij Boulton in de halve finale met 7-2 wist te verslaan. In de andere halve finale produceerde Plaisier zijn derde 100+ gemiddelde van de dag om Crabtree met 7-3 aan de kant te zetten.

Finale

Ross Smith begon buitenaards aan de finale. Met een 170-finish in 12 pijlen wist hij zijn eigen leg te houden, waarna hij Plaisier in hetzelfde aantal pijlen brak voor een 2-0 voorsprong. Plaisier kwam met een sterk antwoord, met twee maximale scores gingen hij aanleggen voor een perfecte leg. De 9-darter werd uiteindelijk niet gegooid, maar in 14 pijlen brak de Nederlander wel direct terug. Een leg later vergat Plaisier zijn eigen leg te houden, hij miste drie pijlen op de dubbel waardoor Smith de rebreak plaatste. Met een 14- en 11-darter breidde de Engelsman zijn voorsprong verder uit naar 5-1. De dubbele break wist Smith niet te verzilveren. Met een waanzinnige 144-finish brak Plaisier terug om in 14 pijlen zijn eigen leg te houden; 5-3. Daarna gingen er twee legs met de darts mee. In leg 11 miste Smith twee pijlen op de dubbel, waardoor Plaisier terugbrak naar 6-5. Een leg later bracht hij de wedstrijd ook in evenwicht, met een 13-darter stond er na twaalf legs 6-6 op het scorebord. Beide heren hielden vervolgens hun eigen leg, Plaisier met een 127-finish, waardoor er een allesbeslissende vijftiende leg aan te pas kwam. In de beslissende leg begon Smith met 140 en 180, terwijl Plaisier met 26 en 60 begon. Toch kreeg de Nederlander de kans om de finale te winnen, nadat Smith drie matchdarts miste. Een 113-finish werd op tops gemist door Plaisier, waarna Smith via dubbel 8 toch de finale met 8-7 won en zijn eerste titel van 2024 greep. Beide spelers eindigden op een gemiddelde van 104+, een finale van hoogstaand niveau!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Ross Smith: 107,25 / 40%
Wesley Plaisier: 104,79 / 35%

Nederlanders

De Nederlanders kenden een uitstekende dag in Milton Keynes. Wesley Plaisier kwam erg dichtbij toernooiwinst, maar moest de vijftiende en laatste leg van de finale toch aan Ross Smith laten. Niels Zonneveld kon ook tevreden terugkijken op zijn dag, hij verloor in de kwartfinales. Voor Wessel Nijman en Raymond van Barneveld was de laatste 16 het eindstation. Danny Jansen, Patrick Geeraets, Jeffrey de Zwaan, Martijn Dragt en Kevin Doets moesten het doen met een plaats bij de laatste 32.

Uitslagen

Kwartfinales
Wesley Plaisier 6-3 Niels Zonneveld
Cameron Crabtree 6-3 James Wade
Andy Boulton 6-3 Andrew Gilding
Ross Smith 6-4 Jonny Clayton

Halve finales
Wesley Plaisier 7-3 Cameron Crabtree
Ross Smith 7-2 Andy Boulton

Finale
Ross Smith 8-7 Wesley Plaisier

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *